• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc speciālās Olimpiādes vasaras spēlēm ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.1995., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35686

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas Ministru padomes pirmais darba gads

Vēl šajā numurā

05.07.1995., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc speciālās Olimpiādes vasaras spēlēm ASV

Šā gada sākumā Valsts prezidenta kundze Aina Ulmane saņēma Starptautiskās speciālās Olimpiādes dibinātāju un organizētāju ielūgumu piedalīties kā goda viešņai speciālās Olimpiādes pasaules vasaras spēlēs, kuras šogad notiek Konektikutas štatā, ASV. Tajā pašā laikā viņa saņēma uzaicinājumu būt par Latvijas bērnu aibildni šajās spēlēs.

Speciālās Olimpiādes kustību ar Džozefa Z.Kenedija fonda atbalstu 1963.gadā aizsāka Junisa Kenedija Šraivere (ASV prezidenta Džona F.Kenedija māsa), lai veicinātu bērnu ar intelektuālo atpalicību sportiskos sasniegumus un iekļaušanos sabiedrībā. Speciālās Olimpiādes pasaules spēles notiek reizi četros gados: no 1968.gada vasaras spēles, no 1977.gada — ziemas spēles.

Šogad tajās bija paredzējuši piedalīties ap 7000 sportistu no 140 pasaules valstīm. Atbalstīt sportistus un piedalīties dažādos spēļu satelītpasākumos tika aicināti valstu vadītāji, citas prominences, kā arī pasaules “lielā sporta” zvaigznes.

Latvija piedalās speciālās Olimpiādes spēlēs jau otro reizi. Šogad Latviju pārstāvēja 12 Latvijas speciālo internātskolu audzēkņi, kuri treneru, pedagogu un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes sporta centra darbinieku pavadībā kopā ar Valsts prezidenta kundzi Ainu Ulmani 27.jūnijā devās uz ASV. Sestdien, 1.jūlijā, notika Olimpiādes atklāšanas svinīgā ceremonija.

Uzzinājusi, ka Aina Ulmane dodas uz speciālās Olimpiādes spēlēm, ASV pirmā lēdija Hilerija Klintone ielūdza Latvijas pirmo lēdiju uz Latvijas un ASV veselības aprūpes iestāžu sadarbības memoranda parakstīšanas ceremoniju Baltajā namā.

Aizsākums šai sadarbības programmai meklējams ASV prezidenta Viljama Džefersona Klintona un Hilerijas Klintones vizītes laikā Rīgā pagājušā gada 1.jūlijā, kad, tiekoties ar Latvijas sievietēm, abu valstu pirmās lēdijas tika iesaistītas diskusijā par veselības aprūpes stāvokli un problēmām Latvijā pēc valstiskās neatkarības iegūšanas 1992.gadā. Pateicoties Hilerijas Klintones personiskajai ieinteresētībai un atbalstam, Amerikas starptautiskās veselības aprūpes alianses pārstāvji šogad apmeklēja Latvijas slimnīcas. Šīs rosības rezultātā tapis partnerattiecību līgums, kas, pēc Klintona kundzes vārdiem, palīdzēs abām valstīm un parādīs “šodien tik nepieciešamo sadarbības un brīvprātības garu”.

No ASV puses sadarbības programmā iesaistījušās Sentluisas ebreju slimnīca, Barnsa Ebreju kristīgā veselības aizsardzības sistēma un Vašingtonas universitātes medicīnas skola, no Latvijas puses — Valsts Bērnu klīniskā slimnīca, Rīgas pilsētas Dzemdību nams un Rīgas Ebreju kopienas slimnīca, kuras dalīsies pieredzē, profesionālajās zināšanās un medicīnas resursos, organizēs tematiskas medicīnas darbinieku apmaiņas, veiks profesionālus un zinātniskus pētījumus. Čpaša uzmanība programmā veltīta bērnu, sieviešu un veco ļaužu veselības jautājumiem, infekcijas slimībām, medicīniskās kvalitātes un tehniskā nodrošinājuma pilnveidošanai, kadru apmācībai, kā arī veselības aprūpes iestāžu pārvaldes uzlabošanai. Projektu realizē Amerikas starptautiskā veselības aprūpes alianse ( American International Health Alliance ) sadarbībā ar LR Labklājības ministrijas Veselības aizsardzības departamentu ar Amerikas starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) finansiālu palīdzību.

Trešdien, 28.jūnijā, Baltā nama Austrumu zālē notika svinīgā sadarbības memoranda parakstīšana. Ceremonijā Latviju pārstāvēja Valsts prezidenta kundze Aina Ulmane, veselības aizsardzības valsts ministrs Pēteris Apinis, Rīgas pilsētas Dzemdību nama vadītāja Anita Caune, Bērnu klīniskās slimnīcas galvenais ārsts Ivars Lamsters un citi ārsti no programmā iesaistītajām slimnīcām. No ASV puses piedalījās Hilerija Klintone, USAID direktors Braiens Etvuds, Amerikas starptautiskās veselības aprūpes alianses prezidents Džims Smits un Sentluisas slimnīcu grupas pārstāvji.

Pēc ceremonijas notika pieņemšana, kurā starp 130 ielūgtajiem viesiem piedalījās ap 100 ASV latviešu. Kā atzīmēja Latvijas vēstnieks ASV Ojārs Kalniņš, parasti šādas sadarbības programmas neiegūstot Baltā nama ievērību. Aina Ulmane novērtēja parakstīto līgumu kā pozitīvu sākumu būtiskam ieguldījumam sieviešu un bērnu veselības uzlabošanā.

Abu valstu pirmo lēdiju tikšanās laikā Hilerija Klintone ar sajūsmu atcerējās pagājušā gada vizīti Rīgā un ar lielu interesi uzņēma Ainas Ulmaes uzaicinājumu apmeklēt Rīgas Doma zēnu kora koncertu Vašingtonā šī gada novembrī.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!