• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 27. jūnija noteikumi Nr. 175 "Noteikumi par kārtību, kādā piešķirama atļauja pilnas muitas kontroles procedūras veikšanai iekšzemes muitas iestādēs un piemērojami muitas parāda nosacījumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.1995., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 260

Par Latvijas Republikas valdības un Vācijas Federatīvās Republikas valdības nolīgumu par Vācijas investīciju un attīstības sabiedrības (DEG) dalību Latvijas Investīciju bankas (LIB) darbā un LIB piešķiramo kredītu

Vēl šajā numurā

05.07.1995., Nr. 101

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 175

Pieņemts: 27.06.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 175

(prot. nr. 35 8.§) Rīgā 1995. gada 27. jūnijā

Noteikumi par kārtību, kādā piešķirama atļauja pilnas muitas kontroles procedūras veikšanai iekšzemes muitas iestādēs un piemērojami muitas parāda nosacījumi

Izdoti saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 46., 47. un 48. pantu

I. Noteikumos lietotie termini

Iekšzemes muitas iestāde - muitas iestāde Latvijas Republikas iekšzemē, uz kuru, ievedot Latvijas Republikā preces un citus priekšmetus, tiek nosūtīta muitas krava pilnas muitas kontroles procedūras veikšanai.

Pilna muitas kontroles procedūra - pasākumu komplekss, kas ietver muitas apskati, kravas pārvietojuma noformēšanu, kravas deklarēšanu un muitas nodokļa aprēķinu, ņemšanu uzskaitē un iekasēšanu.

II. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi paredz kārtību, kādā Latvijas Republikā reģistrētajām juridiskajām personām, ievedot Latvijas Republikā preces un citus priekšmetus, tiek piešķirta atļauja veikt pilnu muitas kontroles procedūru iekšzemes muitas iestādē, kā arī kārtību, kādā piemērojams muitas parāds, atliekot muitas nodokļa maksājumus uz laiku līdz 10 dienām, skaitot no preču vai citu priekšmetu deklarēšanas dienas muitas iestādē, kurā tiek veikta pilna muitas kontroles procedūra.

III. Atļaujas piešķiršana

2. Atļauja veikt pilnu muitas kontroles procedūru iekšzemes muitas iestādē (tālāk tekstā - “atļauja”) juridiskajai personai tiek piešķirta ar Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumu uz laiku līdz 12 mēnešiem, ņemot vērā rīkojumā norādīto datumu.

Par šo noteikumu 8. punktā minētajiem pārkāpumiem Valsts ieņēmumu dienests ar rīkojumu anulē atļauju.

3. Atļauju var piešķirt:

3.1. valsts pārvaldes institūcijai;

3.2. juridiskajai personai, kuras statūtu fonds (pamatkapitāls) nav mazāks par Ls 10 000 un kura atbilst šādiem nosacījumiem:

3.2.1. tās vidējais realizēto preču apgrozījums trīs iepriekšējos mēnešos nav mazāks par Ls 10 000 mēnesī;

3.2.2. savā valdījumā vai turējumā esošās muitas kravas tā regulāri ieved Latvijas Republikā - ne mazāk par 12 kravām iepriekšējo sešu mēnešu laikā;

3.2.3. uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nav valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādu vai tas uzrāda lēmumu par šo maksājumu termiņa pagarinājumu.

4. Atļaujas saņemšanai juridiskajai personai jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamentam motivēts rakstisks iesniegums (1. pielikums), kā arī Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļas nodokļu inspekcijas un muitas iestādes atzinums (2. pielikums), kuriem pievienojami šādi dokumenti:

4.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecības notariāli apliecināts noraksts;

4.2. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) statūtu notariāli apliecināts noraksts;

4.3. valsts pārvaldes institūcijas nolikums - valsts pārvaldes institūcijām.

5. Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības savas kompetences ietvaros pieprasīt atļaujas piešķiršanai nepieciešamo papildu informāciju.

Ja 15 dienu laikā no papildu informācijas pieprasīšanas dienas pieteicējs šo informāciju nav iesniedzis, iesniegums netiek izskatīts.

6. Valsts ieņēmumu dienestam jāizskata iesniegums, jāpārbauda tajā minētās ziņas un jāpieņem lēmums par atļaujas piešķiršanu vai rakstiski jāsniedz motivēts atteikums ne vēlāk kā 30 dienu laikā no nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas.

7. Ja juridiskās personas darbībā nav konstatēti šo noteikumu 8. punktā minētie pārkāpumi un ir izpildīts šo noteikumu 3. punkts, uz juridiskās personas iesnieguma un Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļas nodokļu inspekcijas un muitas iestādes atzinuma pamata Valsts ieņēmumu dienests katru gadu var pagarināt atļauju nākamajam gadam.

8. Valsts ieņēmumu dienests anulē atļauju, ja:

8.1.iesnieguma iesniedzējs, lai saņemtu atļauju, ir sniedzis nepatiesas ziņas;

8.2. atļaujas izmantotājs nav ievērojis likumus un spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus muitas jautājumos;

8.3. atļaujas izmantotājs noteiktā laikā nav samaksājis muitas parādu;

8.4. izdarītas darbības, ar kurām kaitēts citu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), organizāciju vai personu tiesībām, vai arī nodarīts kaitējums Latvijas Republikas interesēm.

9. Pēc atļaujas anulēšanas juridiskās personas pieteikumu jaunas atļaujas saņemšanai Valsts ieņēmumu dienests izskata ne ātrāk kā pēc diviem gadiem no atļaujas anulēšanas dienas.

IV. Atļaujas izmantošana, ievedot Latvijas Republikā preces un citus priekšmetus

10. Ievedot Latvijas Republikā preces un citus priekšmetus, juridiskā persona, šķērsojot Latvijas Republikas robežu, obligāti uzrāda muitas iestādei dokumentu, kas apliecina šo noteikumu 2. punktā minētās atļaujas piešķiršanu, un šo preču un citu priekšmetu pilna muitas kontroles procedūra tiek veikta iekšzemess muitas iestādē.

11. Šo noteikumu 10. punktā minētajā gadījumā Latvijas Republikas muitas kontroles punktā uz robežas tiek aprēķināti nodokļu maksājumi un noformēta muitas kravas deklarācija iekšzemes tranzītam vai muitas pārvadājumu pavadzīme (dzelzceļa pārvadājumiem) muitas kravas nosūtīšanai uz iekšzemes muitas iestādi un uzlikti muitas nodrošinājumi.

Preces un citus priekšmetus kopā ar muitas kravas deklarāciju iekšzemes tranzītam jānogādā iekšzemes muitas iestādē vienas diennakts laikā, skaitot no iekšzemes tranzīta deklarācijas noformēšanas brīža. Nogādāšanas termiņā neieskaita brīvdienas un svētku dienas.

Ja preces un citus priekšmetus pārvadā pa dzelzceļu, tie kopā ar muitas pārvadājumu pavadzīmi jānogādā iekšzemes muitas iestādē ne vēlāk kā trīs dienu laikā, skaitot no muitas pārvadājumu pavadzīmes noformēšanas brīža. Nogādāšanas termiņā neieskaita brīvdienas un svētku dienas.

V. Muitas parāda piemērošana un uzskaite

12. Ja juridiskā persona vēlas atlikt muitas nodokļa maksājumu uz laiku līdz 10 dienām, juridiskajai personai muitas iestādē, kurā tiek veikta pilna muitas kontroles procedūra, jāuzrāda dokuments, kas apliecina, ka attiecīgajai juridiskajai personai piešķirta atļauja veikt pilnu muitas kontroles procedūru iekšzemes muitas iestādē, un jāiesniedz pārbaudīta bankas garantijas (galvojuma) kopija atbilstīgi likumam “Par muitas nodokli (tarifiem)” (Latvijas Vēstnesis, 1994, 121. nr.).

13. Bankas garantija (galvojums) tiek uzskatīta par pārbaudītu, ja tā ir apliecināta ar Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļas zīmogu un šīs nodaļas priekšnieka datētu parakstu.

14. Juridiskajai personai bankas garantijas (galvojuma) oriģināls jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā, kurā tā reģistrēta kā nodokļu maksātājs, un Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļai šīs garantijas (galvojuma) oriģināls vienas dienas laikā ir dokumentāri jāpārbauda.

15. Ievedmuitas nodokli aprēķina muitas iestādē uz Latvijas Republikas robežas.

Izvedmuitas nodokli eksportējamām precēm un citiem priekšmetiem aprēķina muitas kravas deklarēšanas brīdī attiecīgajā muitas iestādē, kura veic pilnu muitas kontroles procedūru.

16. Noteiktā kārtībā aprēķināto un muitas kravas deklarācijā fiksēto muitas nodokļa parāda summu par konkrēto kravu (tiklīdz šī summa ir iegrāmatota) ņem uzskaitē muitas iestāde, kura veic pilnu muitas kontroles procedūru.

Par katru muitas parāda nesamaksāšanas gadījumu muitas iestāde, kura ņēmusi kontrolē muitas parādu, rakstiski paziņo sava rajona (pilsētas) Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļai, kas savukārt rakstiski paziņo tai Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļai, kurā kā nodokļu maksātājs reģistrēts muitas parāda izmantotājs.

17. Parādniekam nodokļa parāda summa paziņojama tikai tādā gadījumā, ja parādnieks pats ir aprēķinājis muitas deklarācijā fiksēto nodokļu summu, bet šī summa nesaskan ar muitas iestādes aprēķināto summu.

VI. Muitas parāda samaksāšana

18. Muitas iestādes aprēķinātā nodokļa summa par konkrēto kravu parādniekam pilnā apmērā jāsamaksā termiņā, kas nedrīkst pārsniegt 10 dienas, skaitot no preču vai citu priekšmetu deklarēšanas dienas muitas iestādē, kurā tiek veikta pilna muitas kontroles procedūra.

19. Nodokļu maksātājs, aizpildot maksājuma uzdevumu, kā nodokļa saņēmēju uzrāda Valsts kases departamenta Norēķinu centra ienēmumu kontu attiecīgajā bankas nodaļā. Kā korespondējošo kontu nodokļu maksātājs uzrāda attiecīgo ieņēmumu kodu.

20. Veicot preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei, muitas nodokļa parāda summa jāsamaksā saskaņā ar Ministru kabineta 1995. gada 4. aprīļa noteikumiem nr. 87 “Par preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei” (Latvijas Vēstnesis, 1995, 66. nr.).

21. Muitas kravas deklarācijā uzrādīto muitas parāda summu parādnieka vietā var samaksāt cita fiziskā vai juridiskā persona.

22. Pēc tam, kad saņemts paziņojums par muitas parāda nesamaksāšanu, Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētqs) nodaļa, kurā kā nodokļu maksātājs reģistrēts muitas parāda izmantotājs, parāda un kavējuma naudu piedzen bezstrīdu kārtībā vai noraksta no galvotāja korespondējošā konta un informē par to muitas iestādi, kura ņēmusi kontrolē muitas parādu, un Valsts ieņēmumu dienestu.

23. Tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 1994. gada 29. septembra rīkojumu nr. 207 ir piešķirts labvēlības režīma statuss un kuri atbilst šajos noteikumos minētajām prasībām, labvēlības režīma statusu saglabā līdz attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumā norādītajam termiņam.

Ministru prezidents M. Gailis

Finansu ministre I. Sāmīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!