• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts un Ministru prezidents - atkal Latvijā pēc sarunām Kannās un Strasbūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.1995., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

29.06.1995., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts un Ministru prezidents — atkal Latvijā pēc sarunām Kannās un Strasbūrā

Vakar, 28.jūnijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis atgriezās no Eiropas Savienības valstu vadītāju sanāksmes Francijā. Lidostā prezidentu sagaidīja padomnieks kultūras jautājumos Raimonds Pauls, padomniece likumdošanas jautājumos Vineta Uškāne un Kancelejas vadītāja vietnieks Alberts Tabors.

Tiekoties ar žurnālistiem, Valsts prezidents teica, ka šī bija pati svarīgākā un nozīmīgākā tāda līmeņa Eiropas Savienības sanāksme pēdējo trīspadsmit gadu laikā. Šī sanāksme bija plats solis ceļā uz Eiropas Savienības tālāku stabilizēšanu, veidošanu un paplašināšanu. Kā teica Guntis Ulmanis, tā bija varena sajūta, kad pie viena galda sēdēja 26 Eiropas valstis, kuras bija vienisprātis, ka Eiropai ir jākļūst vienotai un ka Eiropas valstīm ir jābūt kopīgiem uzskatiem par savu nākotni, ekonomiku, politiku un savu iedzīvotāju labklājību. Prezidents arī atkārtoja Kola teikto, — ir nozīmīgi, ka pirmo reizi pie šī galda sēž Viduseiropas, Austrumeiropas valstis un trīs Baltijas valstis. Mēs aizbraucām no Kannām ar sajūtu, ka Eiropas Savienība nav vairs ilūzija un nav tāls mūsu sapnis, bet ir realitāte.

Kā jau zinām, 26. un 27.jūnijā Kannās notika Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāju tikšanās. Latviju kā Eiropas Savienības asociēto dalībvalsti šajā pasākumā pārstāvēja Valsts prezidents Guntis Ulmanis un ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

Galotņu tikšanās dienas kārtībā bija būtiski Eiropas Savienības iekšpolitikas un ārpolitikas jautājumi, kuru risināšana ievērojami ietekmēs ES attīstību nākotnē, īpaši gatavojoties 1996.gadā plānotajai Starpvaldību konferencei un Māstrihtas līguma revīzijai. Tikšanās laikā valstu vadītāji apsprieda Eiropas Monetāras ūnijas izveidošanas iespējas, nodarbinātības jautājumus, Eiropas Savienības palīdzības programmu apjomu un to realizācijas prioritātes, Eiropas policijas aģentūras (Europol) izveidošanas iespējas, kā arī svarīgus Eiropas Savienības ārpolitikas jautājumus, tajā skaitā attiecības ar Krieviju, kā arī situāciju bijušajā Dienvidslāvijā.

Galotņu tikšanās ietvaros notika arī atsevišķa tikšanās ar Eiropas Savienības asociēto valstu pārstāvjiem. Galvenais sarunu temats bija šo valstu sagatavošanās pilntiesīgai līdzdalībai Eiropas Savienībā, veicināšana un šo valstu iekļaušanās iespējas Eiropas Savienības iekšējā tirgū. Pirmo reizi abām pusēm bija iespēja izvērtēt arī "strukturētā dialoga" (apzīmējums konsultāciju mehānismam starp ES un tās potenciālajām dalībvalstīm, kura pamatā ir dažāda ranga amatpersonu tikšanās plašā nozaru spektrā) funkcionēšanu un izteikt viedokļus par tā efektivitātes uzlabošanu. Eiropas Savienības asociētās valstis, tajā skaitā arī Latvija, apliecināja savu ieinteresētību aktīvā līdzdalībā strukturētajā dialogā un augsti novērtēja tā nozīmi sagatavošanās procesā pilntiesīgai līdzdalībai Eiropas Savienībā. Tika izteikta abpusēja ieinteresētība intensificēt asociēto dalībvalstu un Eiropas Savienības dialogu un informācijas apmaiņu.

Latvija augsti novērtē iespēju piedalīties šajā galotņu tikšanās, kas izrietēja no šogad jūnijā parakstītā Asociācijas līguma ar Eiropas Savienību. Šī un arī turpmākās kopīgās tikšanās ar Eiropas Savienības un to dalībvalstu augstākajām amatpersonām, kā arī aktīva līdzdalība "strukturētajā dialogā" sekmēs Latvijas sagatavošanos pilntiesīgai līdzdalībai un integrācijai un ļaus izteikt savu viedokli Eiropas Savienības diskusijā par nākotnes attīstības jautājumiem.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Vakar, 28. jūnija pēcpusdienā, Rīgā no Strasbūras ieradās Ministru prezidents Māris Gailis. Kā jau vēstījām, tur viņš piedalījās Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sesijā un teica runu ("LV" redakcijas rīcībā ir Ministru prezidenta runas teksts angļu valodā, kas tiks publicēts latviski).

Pēc ierašanās lidostā "Rīga" Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Ministru prezidents Māris Gailis tikšanās reizē ar Latvijas žurnālistiem stāstīja par saviem iespaidiem Eiropas ceļos.

"LV" informācija

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!