• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Karalienes dzimšanas dienā - atkal vēsturiskajās telpās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.1995., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents-Minsterē

Vēl šajā numurā

20.06.1995., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Karalienes dzimšanas dienā — atkal vēsturiskajās telpās

Pagājušās nedēļas nogalē Lielbritānijas vēstniecība Latvijā bija sarīkojusi svinīgo pieņemšanu par godu Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes nacionālajiem svētkiem — karalienes dzimšanas dienai. Viņas majestātes Elizabetes II dzimšanas diena gan pēc kalendāra ir 21. aprīlī, un šajā datumā "Latvijas Vēstnesis" arī publicēja plašāku apceri par karalieni. Taču Lielbritānijas sabiedrība, arī valsts iestādes un tātad arī vēstniecības šos svētkus svin ik gadu citā dienā — tā ir viena no daudzajām britu karaļvalsts īpatnībām.

Lielbritānijas vēstniecības rīkotā pieņemšana savā ziņā bija vēsturiska — pirmo reizi pēc piecdesmit pieciem gadiem tā notika atkal vēsturiskajās telpās Alunāna ielā 5. Šajā namā Lielbritānijas vēstniecība atradās pirms Otrā pasaules kara, līdz Latvijas okupācijai.

Līdz ar Latvijas neatkarības sagraušanu tika iznīcinātas arī mūsu valsts diplomātiskās saites, un pēdējais angļu diplomāts vēstniecību atstāja 1940. gada 4. septembrī. Drīz pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas tika atjaunotas arī Latvijas un Lielbritānijas diplomātiskās attiecības, kā arī Lielbritānijas īpašuma tiesības uz savu vēstniecības ēku. Taču pēdējos gadu desmitos māja bija krietni nolaista, un tās pārbūves laikā vēstniecība darbojās Pasaules tirdzniecības centrā.

Svinīgo pieņemšanu ievadīja Lielbritānijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Ričards Ralfs, izsakot prieku par Latvijas neatkarības un vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu. Ričards Ralfs uzsauca tostu par Latvijas valsti un tās prezidentu. Tika atskaņota Latvijas valsts himna "Dievs, svētī Latviju!" Atbildes vārdus teica Latvijas kultūras ministrs Jānis Dripe, uzsaucot tostu par Viņas majestātes karalienes Elizabetes II veselību. Tika atskaņota Lielbritānijas himna.

Svinīgajā pieņemšanā piedalījās Francijas, Igaunijas, Krievijas, Ķīnas, Polijas, Somijas un vairāku citu ārvalstu diplomāti. Plaši bija pārstāvēta Latvijas sabiedrība, kā arī Saeima un Ministru kabinets.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!