• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - Dailes teātra aktieri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.1995., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

prezidents-Minsterē (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.06.1995., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — Dailes teātra aktieri

Vakar, 19. jūnijā, Uldis Vazdiks, Nelija Janaus, Rihards Zihmanis, Pēteris Gaudiņš, Kārlis Auškāps un Varis Vētra bija Valsts prezidenta viesi. Varētu sacīt arī, ka viņi bija pirmie ekskursanti atjaunotajās pils telpās, kuri varēja palūkoties visos Valsts prezidenta kabinetos un istabās. Lielāko daļu no šīm telpām aktieri labi iepazina, gatavojot un spēlējot Staprāna lugu "Četras dienas jūlijā". Režisors K.Auškāps kopā ar aktieriem jauno iestudējumu bija nolēmuši rādīt tikai un vienīgi vēsturiskajā prezidenta Kārļa Ulmaņa kabinetā. Pirmizrādē skatītāju krēslos toreiz sēdēja arī Guntis Ulmanis ar kundzi. Šodien prezidents Guntis Ulmanis pateicās māksliniekiem par uzdrīkstēšanos un pašaizliedzību, par šo iestudējumu, kas daudzus latviešus tajā laikā rosināja un iedvesmoja atmodas ceļam.

Pēc pils atjaunošanas šie aktieri pirmoreiz pārkāpa Valsts prezidenta kabineta slieksni, nofotografējās pie prezidenta galda, dalījās atmiņās un arī pārdomās par šodienas situāciju, par to, kā šobrīd ievirzījies katra klātesošā dzīvesceļš.

Kā izteicās Guntis Ulmanis, pagājusi nedēļa kopš prezidenta institūcija darbojas pilī, taču pils telpas vēl nav apgūtas un prezidents pats vēl nav iejuties tajās: "Pils mani vēl nav pieņēmusi, tā dzīvo ar simtiem aizgājušo paaudžu atstāto auru un īpašo pils sienu starojumu. Spēks, kas gadsimtu gaitā uzkrājies pils telpā, ir stiprāks par manējo, man jātiek pašam galā ar sevi un ar savām izjūtām. Varbūt par ātru esam gribējuši aiziet, tikt projām no vakardienas, bet tā mums vēl arvien ir blakus."

Šajā kontekstā notika saruna par politisko un ekonomisko situāciju mūsu valstī, par pēdējiem notikumiem finansu un banku jomā.

Katra šāda saruna atspoguļo tautas noskaņojumu, tās šībrīža filozofiju. Arī šoreiz, G.Ulmanim uzrunājot aktierus, vaicājot par to, ar ko katrs šodien dzīvo, piemēram, pulkveža Lūkina lomas tēlotājs Rihards Zihmanis savu attieksmi izteica vienā vārdā — ar pacietību.

Valsts prezidenta Kanceleja,

Anta Buša

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!