• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai - asociācijas līgums ar Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.1995., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.145

Grozījumi tiesību aktos sakarā ar Valsts reformu ministrijas likvidāciju

Vēl šajā numurā

13.06.1995., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai — asociācijas līgums ar Eiropas Savienību

Vakar, 12.jūnijā, Luksemburgā Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Gailis parakstīja asociācijas līgumu ( tā saukto Eiropas līgumu) ar Eiropas Savienību. Ņemot vērā Latvijas deklarētos ārpolitikas mērķus — integrēšanos Eiropas un transatlantiskajās ekonomiskajās un drošības struktūrās kā līdzekli valsts drošības, attīstības un stabilitātes nodrošināšanā, šim notikumam ir nepārvērtējama nozīme. Asociētais statuss Eiropas Savienībā dod Latvijai tās pašas izejas pozīcijas un iespējas, kādas tās ir citām ES asociētajām — Viduseiropas valstīm. Asoiciācijas līguma parakstīšana dod Latvijai tiesības tikt iekļautai tā saucamajā "pievienošanās sratēģijā" un ar to saistītajā strukturētajā dialogā, kas norāda: Latvija tiek uzskatīta par potenciālu ES dalībvalsti. Tā mērķis ir ciešāka sadarbība un konsultāciju mehānisma izveidošana starp asociētajām valstīm un Eiropas Savienību, lai veicinātu sadarbību visplašākajā ekonomisko un politisko jautājumu spektrā. Līguma parakstīšana paver iespēju arī konkrētu palīdzības projekturealizčaijai, kuru mērķis ir asociēto valstu integrācijas veicināšana Eiropas Savienības struktūrās un to iekšējo struktūru sakārtošana atbilstoši ES standartiem, kas ievērojami atvieglos Latvijas virzību uz pilntiesīgu līdzdalību šajā organizācijā.

Tirdzniecības jomā asociācijas līgums balstās uz Brīvās tirdzniecības līgumu starp Eiropas Savienību un Latviju, kas ir spēkā jau kopš 1995.gada 1.janvāra un ir neatņemama asociācijas līguma sastāvdaļa. Līgums ietver arī nosacījumus, kas regulēs savstarpējās attiecības tādās jomās kā pakalpojumi, kapitāla kustība, darbaspēka kustība, kā arī paredz sadarbību tādās nozarēs kā zinātne, izglītība, kultūra, vides aizsardzība un citi.

Atsevišķās nozarēs (tādās kā uzņēmumdarbības dibināšana, uzņēmumu speciālās un ekskluzīvās tiesības, intelektuālā īpašuma aizsardzība un citi) līgumā ir paredzēts arī pārejas periods līdz 1999.gada 1.janvārim, kas saistīts ar Latvijas puses vēlmi aizstāvēt savas tautsaimniecības intereses un nodrošināt tās plūstošu pāreju uz ES standartu ievērošanu.

Sarunas par Eiropas līguma noslēgšanu starp ES un Latviju tika atklātas 1994.gada 15.decembrī, pirmais sarunu raunds notika šogad 25.janvārī, bet otrais — 3.martā Briselē. Līgums tika parafēts 12.aprīlī. Sarunu gaita, to konstruktīvā atmosfēra un iekļaušanās plānotajos parakstīšanas termiņos apliecināja abu pušu ieinteresētību sarunu veiksmīgā iznākumā un Eiropas Savienības valstu pārliecinošu atbalstu Baltijas ciešākai integrācijai to kolektīvajās struktūrās. Latvijas Ārlietu ministrija pauž pārliecību, ka asociācijas līgums kalpos par pamatu tālākai ciešai sadarbībai starp Latviju un ES visdažādākajos līmeņos, veicinās mūsu valsts integrāciju Eiropas Savienības politiskajās un ekonomiskajās struktūrās, dos iespēju Latvijai aktīvi iesaistīties aktuālu Eiropas attīstības jautājumu risināšanā un kalpos mūsu valsts galamērķa — pilntiesīga statusa Eiropas Savienībā iegūšanas — realizācijai.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!