• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc trim mēnešiem jaunā amatā- pirmo reizi iepazīšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.1995., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35414

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta -atvadu vizītē Somijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks

Vēl šajā numurā

13.06.1995., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc trim mēnešiem jaunā amatā— pirmo reizi iepazīšanās

Darba vizītē Latvijā bija ieradies Baltijas jūras valstu Padomes komisārs demokrātisko institūciju un cilvēktiesību jautājumos Ole Espersens. Viņam bija sarunas ar ANO Attīstības programmas biroja vadītāju Latvijā — Džonu Hendru, valdības darba grupu indivīda tiesību aizsardzībai. Viesis tikās arī ar EDSO misiju Latvijā, ar Saeimas cilvēktiesību un ārlietu komisiju deputātiem, Naturalizācijas pārvaldes un Dānijas kultūras institūta darbiniekiem, kā arī Latvijas Republikas ārlietu ministru Valdi Birkavu. Savas vizītes noslēgumā Ole Espersens preses konferencē dalījās savos vērojumos un atziņās.

***

Preses konferences ievadā viesis paskaidroja, ka šis postenis iedibināts pavisam nesen — tikai pirms trim mēnešiem. Līdz ar to O.Espersena darba vizīte Latvijā vērtējama arī kā iepazīšanās brauciens. Tomēr komisārs mūsu valstī strādājis patiešām intesīvi. Izmantojot savas tiesības pašam izvēlēties iepazīstamos objektus, Ole Espersens Rīgā apmeklējis arī Latvijas Cilvēktiesību centru un Etnisko pētījumu centru.

Ole Espersens atgādināja, ka Latvijā jau ir bijis darba uzdevumā — toreiz kā Eiropas Padomes ziņotājs. "Protams, nav viegli no vienpartijas valsts pāriet uz demokrātisku daudzpartiju valsti, un kaimiņvalstīs šis pārejas process dažkārt izraisa nepacietību," teica komisārs Espersens. Kā pozitīvu faktoru viņš atzīmēja brīvu presi Latvijā, tāpat neatkarīgās tiesas. Lai gan šajā jomā, pēc viņa vērojumiem, esot arī zināmas problēmas. Arī tiesnešu sagatavošanas jomā. Pie komisāra griezušās vairākas personas ar sūdzībām par tiesu praksi Latvijā. Komisārs Espersens pauda cerību, ka drīz Latvijas Saeimas ietvaros tiks izveidota konstitucionālā tiesa, līdz Saeimas vēlēšanām Latvijā — Cilvēktiesību institūts vai attiecīga padome." Taču svarīgi, ka Latvijā jau darbojas naturalizācijas birojs, un ka tas nodarbojas ar cilvēktiesību jautājumiem," teica Ole Espersens.

Komisārs Espersens plašāk pakavējās pie situācijas Latvijas soda izciešanas vietās. Īpaši slikti, ka ir pārpildītas kameras. Rietumeiropas valstīs proporcionāli ieslodzīto skaits ir sešas reizes mazāks nekā Latvijā.

"Vai tiešām Latvijā cietumos jātur gandrīz 10 tūkstoši cilvēku?" teica Ole Espersens, atsaucoties uz Dānijas pieredzi, kur pirms 15 gadiem par trešdaļu tika samazināti ieslodzījuma termiņi (tas gan nav piemērots smagākajiem noziegumiem — slepkavībām, izvarošanām, laupīšanām). Šī reforma nav iespaidojusi kriminogēno situāciju valstī.

Atbildot uz "LV" jautājumu, vai komisāram ir fakti par cilvēktiesību pārkāpumiem Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos, Ole Espersens atbildēja apstiprinoši. Viņš atzinīgi minēja dažu citu valstu bruņoto spēku pieredzi, kur karavīriem nodrošināta iespēja bez bažām sūdzēties par visiem pāridarījumiem. Pēc komisāra Espersena domām, karavīriem būtu jāļauj dibināt savas asociācijas.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!