• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Londonas lordmērs raugās Latvijas nākotnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.1995., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Letonikas" jēdzienu un saturu

Vēl šajā numurā

07.06.1995., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Londonas lordmērs raugās Latvijas nākotnē

Vakar, 6.jūnijā, beidzās Londonas lordmēra Kristofera Valforda vizīte Latvijā. Kā to uzsvēra angļu puse, paša lordmēra ierašanās mērķis bija stiprināt draudzības sakarus starp Londonu un Rīgu, sekmēt abpusējo tirdzniecību un veicināt Londonas kā galvenā Eiropas un arī pasaules finansu centra izveidi.

Šī vizītes aspekta sakarā, arī kontekstā ar Latvijas pašreizējām finansiālajām problēmām, īpaši nozīmīga izvērtās Londonas lordmēra viesošanās Rīgas biržas ēkā un tikšanās ar Latvijas finansu aprindu pārstāvjiem. Šeit augsto viesi un personas, kas viņu pavadīja, uzrunāja Rīgas biržas prezidents Kārlis Cerbulis. Viņš izteica cerību, ka potenciālie Anglijas investori uz Latvijas kolēģiem skatīsies ar sapratni. "Drošs un aktīvs Latvijas vērtspapīru tirgus ir arī Lielbritānijas interesēs," savas runas izskaņā pauda Rīgas biržas prezidents, izsakot cerību, ka nākotnē tas nodrošinās Latvijas uzņēmumu iekļaušanos Londonas kapitāla tirgū. "Mana vizīte demonstrē Lielbritānijas atbalstu demokrātijas progresam Latvijā, ko jūsu valsts sasniegusi kopš 1991.gada," teica augstais viesis. Un piebilda, ka Lielbritānija ļoti augstu vērtē abu valstu attiecības un ir gatava palīdzēt Latvijai gan finansu, gan arī tirdzniecības un rūpniecības attīstības ziņā. Par pozitīvu piemēru tika minēts fakts, ka ļoti strauji pieaudzis Lielbritānijas preču eksports uz Latviju. Pērn tas sasniedzis 48,5 miljonus ASV dolāru, un tas bija par 94 procentiem vairāk nekā 1993.gadā. Savukārt imports no Latvijas uz Lielbritāniju pērn bija 351 miljons ASV dolāru.

"Es ar sarūgtinājumu dzirdu, ka pašlaik Latvijas banku sektors piedzīvo grūtības," sacīja Londonas lordmērs. Augstais viesis visnotaļ daudzsološi izteicās par Lielbritānijas valdības tehniskās palīdzības programmu, lai veicinātu Lielbritānijas pieredzes nodošanu Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm. Jau pašlaik tā palīdz nodrošināt mācības un sniedz padomus Latvijas Zemes bankai, kā arī sagatavo projektus civildienesta ierēdņu mācībām Latvijā.

Tālāk K.Valfords plašā priekšlasījumā detalizēti pakavējās pie Londonas Sitijas kā pasaules lielākā finansu centra kvantitatīvajiem un kvalitatīvajiem parametriem.

Londonas lordmērs un personas, kas viņu pavada, kā arī Lielbritānijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ričards Ralfs un vēstniecības darbinieki nepiespiestā atmosfērā pārrunāja ar Latvijas finansu aprindu pārstāvjiem un citiem prezentācijas viesiem turpmākās sadarbības iespējas. Šajā gaisotnē "Latvijas Vēstneša" pārstāvis pajautāja Londonas lordmēram par viņa iespaidiem pēc Rīgas jūras tirdzniecības ostas apmeklējuma.

"Jūsu osta atstāja uz mani patiesi lielu iespaidu. Te ir lielas iespējas un perspektīvas. Diemžēl patlaban šīs ostas iespējas netiek izmantotas. Atgriezies mājās, es tūdaļ interesēšos par iespējamo Londonas sadarbību ar Rīgas jūras tirdzniecības ostu," teica K.Valfords, atbildot uz "LV" jautājumu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!