• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1995. gada 2. jūnija informācija Nr. 05/719 "Par tirdzniecības sakārtošanu Latvijas tirgos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.1995., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

06.06.1995., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: informācija

Numurs: 05/719

Pieņemts: 02.06.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas vēstule Rīgas Domei un rajonu (pilsētu) pašvaldībām nr.05/719

1995. gada 2. jūnijā

Par tirdzniecības sakārtošanu Latvijas tirgos

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārbaudes, tirgos pēdējā laikā strauji aktivizējas kontrabandas preču pārdošana. Nekontrolējama kļūst tirdzniecība ar precēm, kuras netiek uzskaitītas grāmatvedības dokumentos, un no to realizācijas ieņēmumiem netiek maksāti nodokļi. Piemēram, Tukuma tirgū puse no pārbaudītajiem tirgotājiem nevarēja uzrādīt nepieciešamos preču izcelsmes (iegādes) dokumentus.

Kā liecina VID Latgales priekšpilsētas nodaļas atskaišu dati, 58 uzņēmumi, kuri darbojas Rīgas Centrāltirgū, pusotra gada laikā samaksāja apgrozījuma nodokli, peļņas un algas nodokli kopā tikai Ls 9.220 vai vidēji mazāk kā Ls 9 mēnesī. Latgales priekšpilsētas "Aiviekstes" tirgū par 11 pārbaudītajām firmām pusotra gada laikā visu nodokļu kopējā samaksātā summa sastādīja Ls 707 vai mazāk kā Ls 4 mēnesī.

Preces, par kurām netiek maksāti nodokļi, realizē par zemākām cenām. Šāda negodīga konkurence iznīcina galvenokārt sīkos tirgotājus, kuri ievēro likumus un maksā nodokļus.

Ir nepieļaujama situācija, ka daudzos rajonos vietējie tirgotāji, galvenokārt zemnieki, tiek izstumti no tirgus, jo tirdzniecības vietas izīrē iebraucējiem no Rīgas un citām pilsētām, kā arī no kaimiņu valstīm.

Jāatzīmē, ka nekādā gadījumā bezdarba problēma Latvijā nevar tikt risināta ar liberālu tirdzniecības politiku (sevišķi ar importa precēm), bet gan saprātīgi regulējot to, tādējādi stimulējot vietējo ražošanu.

Republikas Finansu ministrija, ņemot vērā Saeimas valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas 1995. gada 19. maija ieteikumu nr. 9/7 — 295: "aizliegt jebkādu rūpniecības ražojumu pārdošanu bez kases aparāta", kā arī pašreizējo finansu situāciju, lūdz veikt pasākumus, lai sakārtotu tirdzniecību Latvijas tirgos.

Nodrošināt tirdzniecību galvenokārt ar lauksaimniecības produkciju un pārtikas precēm. Tirdzniecībai ar rūpniecības precēm un amatniecības izstrādājumiem izveidot atsevišķus tirgus (lielās pilsētās) vai speciāli iekārtotas stacionāras tirdzniecības vietas, atdalītas no pārtikas preču tirdzniecības.

Izsniedzot juridiskajām personām tirdzniecības vietas atļaujas, no viņām pieprasīt VID Nodokļu inspekcijā reģistrēta elektroniskā kases aparāta (EKA) tehnisko pasi, kuras numuru ierakstīt tirdzniecības vietas atļaujā, kā arī savas Nodokļu inspekcijas izziņu par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē. Ja tehniskās pases un līdz ar to EKA nav, kā arī nav Nodokļu inspekcijas izziņas, tirdzniecības vietas atļauju nedrīkst izsniegt.

Tirdzniecības vietās juridiskām personām redzamā vietā izvietot uzņēmuma nosaukumu, telefona numuru, adresi, darba laiku, atbildīgā par tirdzniecību šajā vietā uzvārdu, tirdzniecības vietas atļaujas numuru un izsniegšanas datumu.

Fiziskajām personām tirgos atļaut pārdot tikai pašu ražoto produkciju vai personiskās sadzīves priekšmetus. Aizliegt tirgoties tām fiziskajām personām, kuras veic nereģistrētu uzņēmējdarbību.

Sakārtot ielu tirdzniecību, rezervējot vietas fiziskajām personām, kuras pārdod pašu audzētos ziedus, saknes, dārzeņus, augļus un ogas.

Nepieļaut ielas tirdzniecības atļauju izsniegšanu no tirgiem izraidītajiem kontrabandas preču tirgotājiem.

Mēs ceram uz jūsu sapratni un sadarbību ar kontrolējošām institūcijām, sevišķi VID, jo šīs prasības ir nepieciešamas sakarā ar pašreizējo finansu situāciju valstī, kā arī lai pēc iespējas precīzāk fiksētu atsevišķo fizisko personu, kā arī to personu, kuras nodarbinātas tirdzniecības firmās, faktiskos ienākumus, kas ir par pamatu ienākuma nodokļa no fiziskām personām aprēķināšanai — pašvaldību budžetu pamatieņēmumu nodrošināšanai.

Finansu ministre I.Sāmīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!