• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2024. gada 25. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 24-11 "Sociālās garantijas pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2024., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/op/2024/91.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 8

Par ielu nosaukuma plākšņu, ēku un telpu grupu numura zīmju, norāžu uz pilsētas publiskās infrastruktūras un tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Jūrmalas valstspilsētā

Vēl šajā numurā

13.05.2024., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24-11

Pieņemts: 25.04.2024.

OP numurs: 2024/91.9

2024/91.9
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-11

Jelgavā 2024. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 5, 6. p.)

Sociālās garantijas pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu
risināšanā" 25.2 panta pirmo un piekto daļu, un Ministru
kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez
vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes
aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
27., 30., 31. un 31.1 punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto sociālo garantiju (turpmāk – sociālās garantijas) apmēru un izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās (turpmāk – pilngadību sasniegušais bārenis).

2. Sociālās garantijas ir tiesīgs saņemt pilngadību sasniegušais bārenis, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas valstspilsētas bāriņtiesa" (turpmāk – iesniedzējs).

3. Lai saņemtu sociālās garantijas, iesniedzējs iesniedz Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP) iesniegumu un citus lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus: e-adresē vai e-pastā soc@soc.jelgava.lv, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, vai klātienē Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Jelgavā, vai nosūtot pa pastu Jelgavas sociālo lietu pārvalde, Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Jelgavā, LV-3001.

4. Sociālās garantijas piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus un materiālo situāciju.

5. Lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt pieņem ar JSLP vadītāja rīkojumu izveidota JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupa ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniedzēja iesniegums JSLP.

6. Iesniedzēja pienākums ir nekavējoties ziņot JSLP par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju saņemšanai.

7. Sociālās garantijas izmaksā pēc JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 15. vai 30. datumam.

8. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupai ir tiesības atteikt piešķirt sociālās garantijas vai atcelt lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu pilnībā vai daļēji, ja iesniedzējs nav ziņojis JSLP par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju saņemšanai.

II. Sociālo garantiju veidi, apmērs un izmaksas kārtība

9. Sociālo garantiju veidi:

9.1. naudas līdzekļi patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

9.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

9.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

9.4. mājokļa pabalsts.

10. JSLP pilngadību sasniegušajam bārenim izmaksā naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kuru apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 60 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas.

11. JSLP pilngadību sasniegušajam bārenim izmaksā vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ienākumu mediānas apmērā, piemērojot koeficientu 1,7 (noapaļots līdz veseliem euro).

12. Ja pilngadību sasniegušais bārenis mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, JSLP izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas ir 20 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas.

13. Ja pilngadību sasniegušais bārenis studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, JSLP izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas ir 20 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas. Par studiju pārtraukšanu pilngadību sasniegušajam bārenim ir pienākums nekavējoties informēt JSLP.

14. Naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, vienreizējo pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, kā arī pabalstu ikmēneša izdevumiem pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

15. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto kārtību.

16. Pieprasot mājokļa pabalstu, papildus noteikumu 3. punktā noteiktajam iesniedz dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu), apliecinošus dokumentus par dzīvojamās telpas lietošanas izdevumiem par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi.

17. Mājokļa pabalstu piešķir uz 3 mēnešiem, ne vairāk kā 4 reizes kalendārajā gadā.

18. Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita pakalpojumu sniedzējiem vai nepieciešamības gadījumā uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, vai izmaksā iesniedzējam skaidrā naudā.

III. Lēmuma par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

19. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt var apstrīdēt JSLP vadītājam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

20. JSLP vadītāja pieņemto lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt var apstrīdēt Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

21. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

22. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

23. Ar noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošos noteikumus Nr. 23-17 "Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 197. nr.).

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 24-11 "Sociālās garantijas pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gadības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1. Saistošo noteikumu "Sociālās garantijas pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā" projekts (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) izstrādāts ar mērķi noteikt sociālo garantiju izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai (turpmāk – pilngadību sasniegušais bārenis) Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā un noteikt brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus mērķa grupai citā normatīvajā aktā.

2. Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta pirmo un piekto daļu, kā arī Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27., 30., 31. un 31.1 punktu un nosaka tikai sociālās garantijas mērķa grupai.

3. Saistošo noteikumu projektā tiek noteikti šādi sociālo garantiju veidi: naudas līdzekļi patstāvīgas dzīves uzsākšanai, vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, pabalsts ikmēneša izdevumiem un mājokļa pabalsts.

4. 2024. gadā 13 pilngadību sasniegušie bāreņi pretendē uz naudas līdzekļiem patstāvīgas dzīves uzsākšanai un vienreizējo pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei. Līdz 31.01.2024. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP) pabalstu ikmēneša izdevumiem pieprasīja 38 pilngadību sasniegušie bāreņi, kuri turpina apgūt izglītību, un mājokļa pabalstu pieprasīja 9 pilngadību sasniegušie bāreni.

5. Saistošo noteikumu projektā, pamatojoties uz Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto, tiek noteikta sociālo garantiju izmaksas kārtība Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā.

6. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

7. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīti par spēku zaudējušiem Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošie noteikumi Nr. 23-17 "Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 197. nr.).

8. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti pilngadību sasniegušam bārenim tiek noteikti citā normatīvajā aktā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  1. Nav ietekmes uz ieņēmumu daļu.

2. Nav ietekmes uz izdevumu daļu, jo JSLP 2024. gada budžetā paredzēti līdzekļi sociālo garantiju nodrošināšanai mērķa grupai par kopējo summu 111761,00 euro, tajā skaitā naudas līdzekļiem patstāvīgas dzīves uzsākšanai 3425,00 euro, vienreizējam pabalstam sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei 13992,00 euro, pabalstam ikmēneša izdevumiem 64544,00 euro un mājokļa pabalstam 29800,00 euro. Papildu līdzekļi saistošo noteikumu realizēšanai nav nepieciešami.

3. Ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā nav paredzēta.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  1. Sociālā ietekme – bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas un līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir noteikta sociālo garantiju izmaksas kārtība Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā. Sociālās garantijas palīdz pilngadību sasniegušajam bārenim uzsākt patstāvīgu dzīvi, kā arī apgūt viņa interesēm atbilstošu izglītību.

2. Nav ietekmes uz vidi.

3. Nav ietekmes uz veselību.

4. Nav ietekmes uz uzņēmējdarbību.

5. Nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Neietekmē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Neietekmē pašvaldības funkcijas un cilvēkresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju. 
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir samērīgi.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  1. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 25.03.2024. tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 08.04.2024.

2. Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!