• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 7. maija noteikumi Nr. 278 "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 26. janvāra noteikumos Nr. 69 "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana – zema enerģijas patēriņa ēkas" nolikums"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2024., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/op/2024/88.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 280

Grozījumi Ministru kabineta 2024. gada 16. janvāra noteikumos Nr. 55 "Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 5.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Vietējās teritorijas integrētās sociālās, ekonomiskās un vides attīstības un kultūras mantojuma, tūrisma un...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

08.05.2024., Nr. 88

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 278

Pieņemts: 07.05.2024.

OP numurs: 2024/88.1

2024/88.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 278

Rīgā 2024. gada 7. maijā (prot. Nr. 19 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 26. janvāra noteikumos Nr. 69 "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana – zema enerģijas patēriņa ēkas" nolikums"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu"
32.2 panta 4.6 daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 26. janvāra noteikumos Nr. 69 "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana – zema enerģijas patēriņa ēkas" nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 30. nr.; 2020, 123A. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana – zema enerģijas patēriņa ēkas" nolikums".

2. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Klimata un enerģētikas ministrija (turpmāk – atbildīgā iestāde) ir atbildīga par konkursa nolikuma izstrādi, projektu iesniegumu pieņemšanu, vērtēšanu, apstiprināšanu, kā arī finanšu instrumenta finansējuma piešķiršanu. Atbildīgā iestāde ar līgumu deleģē sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Vides investīciju fonds" (turpmāk – Vides investīciju fonds) sagatavot, noslēgt, grozīt un izbeigt līgumus par projektu īstenošanu (turpmāk – projekta līgums), pārbaudīt pārskatus un kontrolēt projektu īstenošanu, tai skaitā atgūt projektiem izmaksātos finanšu instrumenta līdzekļus, kas atzīti par neattiecināmiem, un veikt monitoringa uzraudzību, ieskaitot informācijas sniegšanu par projektu enerģijas ietaupījumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem energoefektivitātes monitoringa jomā. Attiecībā uz šajā punktā minēto uzdevumu izpildi Vides investīciju fonds ir atbildīgās iestādes pārraudzībā."

3. Izteikt 89. punktu šādā redakcijā:

"89. Finansējuma saņēmējs ir atbildīgs par projekta līgumā noteikto rezultātu sasniegšanu, tai skaitā par CO2 emisijas samazinājumu (attiecināms, ja projektā plānota esošas ēkas pārbūve vai atjaunošana) un enerģijas patēriņu apkurei uz ēkas aprēķina platību (attiecināms, ja projektā plānota jaunbūve)."

4. Izteikt 90. punktu šādā redakcijā:

"90. Ja Vides investīciju fonds atbilstoši finansējuma saņēmēja iesniegtajam monitoringa pārskatam par iepriekšējo monitoringa gadu (no kārtējā gada 1. janvāra līdz kārtējā gada 31. decembrim) konstatē, ka projekta līgumā noteiktais CO2 emisijas samazinājums gadā (attiecināms, ja projektā plānota esošas ēkas pārbūve vai atjaunošana), salīdzinot ar monitoringa pārskatā norādīto CO2 emisijas samazinājumu gadā, vai projekta līgumā noteiktais enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību (attiecināms, ja projektā plānota jaunbūve), salīdzinot ar monitoringa pārskatā norādīto enerģijas patēriņu apkurei uz ēkas aprēķina platību, nav sasniegts, Vides investīciju fonds 20 darbdienu laikā pēc monitoringa pārskata apstiprināšanas aprēķina neatbilstības apmēru (turpmāk – neatbilstība) par attiecīgo monitoringa gadu un rakstiski informē par to finansējuma saņēmēju. Šis nosacījums neattiecas uz pēdējo monitoringa gadu."

5. Izteikt 91. punktu šādā redakcijā:

"91. Finansējuma saņēmējs 30 darbdienu laikā pēc tam, kad saņēmis šo noteikumu 90. punktā minēto informāciju par neatbilstību, iesniedz Vides investīciju fondā pasākumu plānu neatbilstības novēršanai (turpmāk – plāns). Ja finansējuma saņēmējs neiesniedz monitoringa pārskatu vai plānu šajos noteikumos minētajā termiņā, Vides investīciju fonds aprēķina neatbilstības apmēru par attiecīgo monitoringa gadu un rakstiski par to informē finansējuma saņēmēju."

6. Papildināt ar 91.1 punktu šādā redakcijā:

"91.1 Finansējuma saņēmējs plānā ietver:

91.11. nepieciešamos organizatoriskos un tehniskos pasākumus, lai samazinātu CO2 emisiju vai enerģijas patēriņu apkurei uz ēkas aprēķina platību;

91.12. ja nepieciešams, papildu energoefektivitātes pasākumus (turpmāk – papildu pasākumi), izņemot pasākumus, kuru īstenošanai finansējuma saņēmējs ir saņēmis finanšu instrumenta finansējumu vai ir saņēmis vai plāno saņemt finansējumu citu atbalsta programmu vai individuālā atbalsta projekta ietvaros, tai skaitā no finanšu instrumenta, Eiropas Savienības vai ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem. Papildu pasākumus var īstenot ēkās un teritorijās, kas atbilst šo noteikumu 17.2. apakšpunktā minētajām prasībām, ja tās ir izpildītas projekta rezultātu monitoringa periodā. Papildu pasākumus apstiprina neatkarīgs eksperts ēku energoefektivitātes jomā."

7. Papildināt ar 91.2 punktu šādā redakcijā:

"91.2 Vides investīciju fonds 20 darbdienu laikā pēc plāna saņemšanas pārbauda tā atbilstību šo noteikumu 91.1 punktā minētajām prasībām. Ja plāns atbilst šo noteikumu 91.1 punkta prasībām, Vides investīciju fonds apstiprina plānu un informē finansējuma saņēmēju. Ja Vides investīciju fonds konstatē, ka plāns neatbilst šo noteikumu 91.1 punktā minētajām prasībām, tas 20 darbdienu laikā pēc plāna saņemšanas rakstiski par to informē finansējuma saņēmēju. Finansējuma saņēmējs 20 darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas novērš konstatētos trūkumus."

8. Izteikt 92. punktu šādā redakcijā:

"92. Finansējuma saņēmējs plānu īsteno par saviem līdzekļiem. Pēc plāna īstenošanas finansējuma saņēmējs nodrošina projekta ietvaros īstenoto aktivitāšu un saskaņā ar plānu veikto pasākumu monitoringu."

9. Izteikt 93. punktu šādā redakcijā:

"93. Ja Vides investīciju fonds pēc monitoringa pārskata saņemšanas par pēdējo monitoringa gadu konstatē, ka projekta līgumā plānotais CO2 emisijas samazinājums gadā (attiecināms, ja projektā plānota esošas ēkas pārbūve vai atjaunošana), salīdzinot ar monitoringa perioda triju labāko monitoringa gadu vidējo CO2 emisijas samazinājumu gadā, vai enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību, salīdzinot ar monitoringa perioda triju labāko monitoringa gadu vidējo enerģijas patēriņu apkurei uz ēkas aprēķina platību (attiecināms, ja projektā plānota jaunbūve), nav sasniegts, Vides investīciju fonds aprēķina neatbilstības apmēru un atgūstamo neattiecināmo līdzekļu apjomu saskaņā ar šo noteikumu 95. un 96. punktu un rakstiski informē par to finansējuma saņēmēju. Vides investīciju fonds saskaņā ar šo noteikumu 95., 96., 97. un 97.1 punktu pieņem lēmumu par projektam izmaksāto finanšu instrumenta līdzekļu atzīšanu par neattiecināmiem un finanšu instrumenta līdzekļu atgūšanu."

10. Izteikt 94. punktu šādā redakcijā:

"94. Vides investīciju fonds sagatavo un līdz projektu īstenošanas perioda beigām publicē savā tīmekļvietnē finanšu instrumenta ietvaros īstenoto projektu monitoringa vadlīnijas. Vadlīnijās nosaka finanšu instrumenta ietvaros īstenoto projektu monitoringa principus, aktivitātes, kas iekļaujamas plānā, un kārtību, kādā tiek aprēķināts un monitoringa pārskata apstiprināšanā ņemts vērā CO2 emisijas samazinājums un enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību, ja finansējuma saņēmējs pēc projekta īstenošanas beigu termiņa ēkā ir veicis papildu energoefektivitātes pasākumus."

11. Izteikt 95. punktu šādā redakcijā:

"95. Atgūstamo neattiecināmo līdzekļu apjomu atbilstoši konstatētajai neatbilstībai attiecībā uz CO2 emisijas samazinājumu gadā nosaka, izmantojot šādu formulu:

EKIIn.l. = (1 – ((CO2_1.gads + CO2_2.gads + CO2_3.gads) / 3) / CO2_Līgums) × EKII × (1 + ECBlikme), kur

EKIIn.l. – atgūstamais neattiecināmo līdzekļu apjoms (euro), noapaļots uz augšu līdz divām zīmēm aiz komata;

CO2_Līgums – projekta līgumā norādītais CO2 emisijas samazinājums gadā (tonnas);

CO2_1.gads; CO2_2.gads; CO2_3.gads – monitoringa perioda trīs monitoringa gadi (no 1. janvāra līdz 31. decembrim), kuros ir lielākais sasniegtais CO2 emisijas samazinājums gadā (tonnas), noapaļots uz augšu līdz divām zīmēm aiz komata;

3 – monitoringa gadu skaits;

EKII – piešķirtais finanšu instrumenta finansējums (euro);

ECBlikme – Eiropas Centrālās bankas refinansēšanas likme, kas ir spēkā dienā, kad pieņemts lēmums par līdzekļu atgūšanu."

12. Izteikt 96. punktu šādā redakcijā:

"96. Atgūstamo neattiecināmo līdzekļu apjomu atbilstoši konstatētajai neatbilstībai attiecībā uz enerģijas patēriņu apkurei uz ēkas aprēķina platību nosaka, izmantojot šādu formulu:

EKIIn.l. = (1 – QLīgums / ((Q1.gads + Q2.gads + Q3.gads) / 3)) × EKII × (1 + ECBlikme), kur

EKIIn.l. – atgūstamais neattiecināmo līdzekļu apjoms (euro), noapaļots uz augšu līdz divām zīmēm aiz komata;

QLīgums – projekta līgumā norādītais enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību gadā (kWh/m2);

Q1.gads; Q2.gads; Q3.gads – monitoringa perioda trīs monitoringa gadi (no 1. janvāra līdz 31. decembrim), kuros ir zemākais enerģijas patēriņš apkurei gadā (kWh/m2). Skaitli nedrīkst noapaļot uz augšu;

3 – monitoringa gadu skaits;

EKII – piešķirtais finanšu instrumenta finansējums (euro);

ECBlikme – Eiropas Centrālās bankas refinansēšanas likme, kas ir spēkā dienā, kad pieņemts lēmums par līdzekļu atgūšanu."

13. Izteikt 97. punktu šādā redakcijā:

"97. Vides investīciju fondam ir tiesības projekta īstenošanas laikā, kā arī piecus gadus pēc projekta īstenošanas beigu termiņa pārbaudīt projekta īstenošanas pārskatā, projekta līgumā un monitoringa pārskatā sniegto informāciju, apsekojot projekta īstenošanas vietu. Finansējuma saņēmēja pienākums ir nodrošināt Vides investīciju fondam piekļuvi projekta īstenošanas vietai un visai ar projektu saistītajai dokumentācijai."

14. Papildināt ar 97.1 punktu šādā redakcijā:

"97.1 Vides investīciju fonds, pieņemot lēmumu par projektam izmaksāto finanšu instrumenta līdzekļu atzīšanu par neattiecināmiem un finansējuma atgūšanu atbilstoši konstatētajai CO2 emisijas samazinājuma neatbilstībai, ņem vērā CO2 emisiju samazinājuma apjomu no papildu pasākumiem, kas veikti saskaņā ar plānu pēc projekta īstenošanas termiņa beigām."

15. Izteikt 98. punktu šādā redakcijā:

"98. Finansējuma saņēmējs finanšu instrumenta līdzekļus, kas atzīti par neattiecināmiem un atgūstamiem saskaņā ar šo noteikumu 93. punktu, atmaksā atbildīgajai iestādei, pārskaitot uz Vides investīciju fonda vēstulē norādīto kontu atbilstoši projekta līgumā noteiktajai kārtībai."

16. Izteikt 98.1 punktu šādā redakcijā:

"98.1 Ja ir konstatēts, ka projekts tā ieviešanas gaitā vai amortizācijas periodā neatbilst šo noteikumu 13. punktā minētajiem nosacījumiem un kvalificējams kā komercdarbības atbalsts un tam nav iespējams piemērot Komisijas regulas Nr. 651/2014 53. panta nosacījumus, vai ir konstatēts, ka ir pārkāptas regulas Nr. 651/2014 prasības, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt atbildīgajai iestādei saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, pārskaitot uz Vides investīciju fonda vēstulē norādīto kontu, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem."

Ministru prezidente E. Siliņa

Klimata un enerģētikas ministrs K. Melnis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!