• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ventspils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 2024. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 4 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu sociālā darba speciālistu piesaistei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2024., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/op/2024/79.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Nolikums par licencēto vēžošanu Braslas upes posmā no ietekas Gaujā līdz Braslas zivjaudzētavai

Vēl šajā numurā

23.04.2024., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 28.03.2024.

OP numurs: 2024/79.10

2024/79.10
RĪKI

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4

Ventspilī 2024. gada 28. martā (prot. Nr. 8, 7. §)

Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu sociālā darba speciālistu piesaistei

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ventspils valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros piešķir stipendiju studentiem, kuri apgūst sociālā darba speciālista izglītības programmu (Latvijas Izglītības klasifikācijas kods 762 "Sociālie pakalpojumi", kods 764 "Sociālā aprūpe", (https://likumi.lv/ta/id/291524-noteikumi-par-latvijas-izglitibas-klasifikaciju) (turpmāk – Izglītības programma).

2. Stipendijas piešķiršanas mērķis ir veicināt kvalificētu sociālā darba speciālistu piesaisti Pašvaldības iestādei "Ventspils Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests), tādā veidā nodrošinot kvalitatīvu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu Pašvaldības iedzīvotājiem.

3. Pašvaldības dome finansējumu stipendiju izmaksai paredz Sociālā dienesta ikgadējā budžetā, ņemot vērā nepieciešamo sociālā darba speciālistu skaitu.

II. Stipendijas piešķiršanas nosacījumi un apmērs

4. Uz stipendiju var pretendēt persona (turpmāk – Pretendents), kura:

4.1. uzsāk Izglītības programmas apguvi vai jau apgūst Izglītības programmu Latvijā akreditētā izglītības iestādē vai ārvalstu izglītības iestādē, kuras izdotie diplomi tiek atzīti Latvijā;

4.2. sekmīgi nokārtojusi nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā ieguvusi attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu (neattiecas uz Pretendentiem, kas uzsāk Izglītības programmas apguvi 1. kursā), un kura neatrodas akadēmiskajā atvaļinājumā;

4.3. ir apliecinājusi gatavību nodibināt darba tiesiskās attiecības ar Sociālo dienestu sociālā darba speciālista amatā studiju laikā vai ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc Izglītības programmas apguves (studiju beigšanas) un apņemas Noteikumos noteikto laiku nostrādāt Sociālajā dienestā šajā amatā.

5. Stipendiju piešķir no pirmā Izglītības programmas apguves gada uz visu Izglītības programmas apguves laiku, ja Pretendents pilda ar Sociālo dienestu noslēgtā līguma par stipendijas izmaksu (turpmāk – Līgums) nosacījumus un sekmīgi apgūst Izglītības programmu.

6. Stipendijas apmērs ir 50 % (piecdesmit procenti) no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī.

7. Stipendija tiek maksāta 10 mēnešus gadā (stipendija netiek maksāta jūlijā un augustā) un tā tiek piešķirta neatkarīgi no tā, vai students saņem valsts piešķirto stipendiju.

8. Stipendijas izmaksa tiek uzsākta ar nākamo mēnesi pēc Līguma noslēgšanas un pēc Izglītības programmas apguves uzsākšanas.

9. Uz stipendijas piešķiršanu nevar pretendēt Pašvaldības darbinieks, kurš par Izglītības programmas apguvi saņem mācību maksas kompensāciju saskaņā ar Pašvaldības iekšējiem atlīdzības noteikumiem.

10. Personai, kurai piešķirta stipendija (turpmāk – Stipendiāts), jāuzsāk darba tiesiskās attiecības ar Sociālo dienestu studiju laikā vai ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc Izglītības programmas apguves (studiju beigšanas) un jānostrādā pamatdarbā Sociālajā dienestā sociālā darba speciālista amatā ne mazāk kā piecus gadus pēc Izglītības programmas apguves (studiju beigšanas). Minētajā periodā ieskaita:

10.1. mācību, ikgadējo vai papildu atvaļinājumu;

10.2. citu attaisnotu prombūtni līdz 30 darba dienām visā piecu gadu periodā.

III. Stipendijas piešķiršanas kārtība

11. Stipendiju piešķir atklāta konkursa kārtībā.

12. Sociālais dienests nodrošina konkursa organizēšanu un izsludināšanu stipendiju saņemšanai ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 31. jūlijam.

13. Pretendentu pieteikumu izvērtēšanai ar Pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveido Stipendijas piešķiršanas komisiju (turpmāk – Komisija) piecu locekļu sastāvā.

14. Sociālais dienests piecu darba dienu laikā apkopo konkursa pieteikšanās termiņā saņemtos dokumentus, sasauc Komisijas sēdi un iesniedz tos izskatīšanai Komisijā.

15. Komisija, pēc Pretendentu pieteikumu izvērtēšanas, sniedz ieteikumu Sociālajam dienestam, kuriem pretendentiem stipendiju piešķirt, iesniedzot Sociālajam dienestam atbalstāmo Pretendentu sarakstu prioritārā secībā, ievērojot Noteikumu 18. punktu.

16. Sociālais dienests:

16.1. ņemot vērā Komisijas ieteikumu, septiņu dienu laikā pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt stipendiju, nosūtot lēmumu Pretendentam;

16.2. sagatavo un slēdz Līgumu ar Pretendentu par stipendijas piešķiršanu un seko tā izpildei;

16.3. ja kāds no Pretendentiem atsakās no Līguma slēgšanas, pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu nākamajam Pretendentam, kurš atbilst stipendijas saņemšanai, bez Komisijas ieteikuma saņemšanas;

16.4. organizē stipendiju izmaksu;

16.5. pieņem lēmumu par stipendijas izmaksas apturēšanu, atjaunošanu vai izbeigšanu;

16.6. veic citas ar stipendijas piešķiršanu, stipendijas izmaksas apturēšanu, atjaunošanu vai izbeigšanu saistītas darbības.

17. Pretendents, kurš vēlas saņemt stipendiju, konkursā noteiktajā termiņā iesniedz Sociālajam dienestam šādus dokumentus:

17.1. iesniegumu stipendijas saņemšanai (1. pielikums);

17.2. izziņu no izglītības iestādes par Izglītības programmas apguves faktu, informāciju par Pretendenta Izglītības programmas apguves izpildi, sekmju izrakstu par iepriekšējo studiju semestri vai izziņu no izglītības iestādes par uzņemšanu Izglītības programmas apguvei, ja studijas vēl nav uzsāktas;

17.3. apliecinājumu (2. pielikums) nodibināt darba tiesiskās attiecības ar Sociālo dienestu sociālā darba speciālista amatā studiju laikā vai ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc Izglītības programmas apguves (studiju beigšanas) un nostrādāt ne mazāk kā piecus gadus Sociālajā dienestā sociālā darba speciālista amatā.

18. Pastāvot vienādiem kritērijiem, priekšrocība prioritārā secībā saņemt stipendiju ir:

18.1. Sociālā dienesta darbiniekam;

18.2. Pretendentam, kurš apņemas ātrāk nodibināt darba tiesiskās attiecības ar Sociālo dienestu;

18.3. Pretendentam, kuram ir augstāks sekmju vērtējums;

18.4. Pašvaldības teritorijā deklarētai personai;

18.5. bārenim;

18.6. Pretendentam, kura ģimenē ir trīs vai vairāk bērni, kas nav sasnieguši 24 gadu vecumu;

18.7. Pretendentam, kuram ir divi vai vairāk nepilngadīgi bērni.

19. Stipendijas piešķiršanu atsaka Pretendentam, kurš:

19.1. neatbilst Noteikumos noteiktajām prasībām stipendijas saņemšanai;

19.2. nav iesniedzis visus Noteikumu 17. punktā minētos dokumentus;

20. Stipendijas piešķiršanai atkārtoti nevar pretendēt Stipendiāts, kurš pārkāpis Līguma noteikumus.

IV. Stipendijas izmaksas apturēšana, atjaunošana un izbeigšana

21. Lēmumu par stipendijas izmaksas apturēšanu, atjaunošanu vai izbeigšanu pieņem Sociālais dienests 10 darba dienu laikā no Stipendiāta iesnieguma saņemšanas vai no Stipendiāta neatbilstības Noteikumu prasībām fakta konstatācijas.

22. Stipendijas izmaksu ar Sociālā dienesta lēmumu aptur, ja:

22.1. Stipendiāts atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā, kurš nav ilgāks par vienu studiju gadu, veselības stāvokļa dēļ vai sakarā ar bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu;

22.2. Stipendiāts noteiktajā termiņā nav iesniedzis Līgumā paredzētos dokumentus vai ziņas.

23. Sociālais dienests ar lēmumu atjauno stipendijas izmaksāšanu, ja Stipendiāts:

23.1. atsāk Izglītības programmas apguvi pēc Noteikumu 22.1. apakšpunktā minētā akadēmiskā atvaļinājuma un par to saņemts attiecīgs iesniegums;

23.2. iesniedz Noteikumu 22.2. apakšpunktā minētos dokumentus vai ziņas ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no lēmuma par stipendijas izmaksas apturēšanu pieņemšanas brīža.

24. Sociālais dienests pieņem lēmumu izbeigt stipendijas izmaksu un Sociālais dienests izbeidz Līgumu gadījumos, ja:

24.1. Stipendiāts atskaitīts no izglītības iestādes;

24.2. Stipendiāts sniedzis nepatiesu informāciju;

24.3. Stipendiāts pārkāpj vai nepilda Līguma noteikumus;

24.4. Stipendiāts ir nesekmīgs.

V. Atprasījuma tiesības

25. Sociālajam dienestam atbilstoši Līgumam ir tiesības atprasīt izmaksāto stipendiju un aprēķināt likumiskos procentus par visu stipendijas piešķiršanas periodu šādos gadījumos:

25.1. 100 % apmērā – Noteikumu 24. punktā paredzētajos gadījumos;

25.2. 100 % apmērā – ja Stipendiāts nenodibina darba tiesiskās attiecības ar Sociālo dienestu Noteikumos noteiktajā termiņā;

25.3. 100 % apmērā – ja Stipendiāts Sociālajā dienestā sociālā darba speciālista amatā nostrādā mazāk par gadu;

25.4. 50 % apmērā – ja Stipendiāts Sociālajā dienestā sociālā darba speciālista amatā nostrādātā no viena līdz diviem gadiem;

25.5. 20 % apmērā – ja Stipendiāts Sociālajā dienestā sociālā darba speciālista amatā nostrādā no diviem līdz pieciem gadiem.

26. Stipendijas atmaksa netiek pieprasīta Stipendiāta nāves gadījumā vai gadījumos, kad veselības stāvokļa dēļ Stipendiāts ir zaudējis darba spējas un to apliecina ārsta vai citas kompetentas institūcijas atzinums, vai citos īpašos gadījumos, kurus par attaisnojošiem atzinis Sociālais dienests pēc jautājuma izskatīšanas Komisijā.

VI. Apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

27. Sociālā dienesta vadītāja lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības izpilddirektoram.

28. Pašvaldības izpilddirektora lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs

 

1. pielikums
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 28. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 4

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādei
"Ventspils Sociālais dienests"
Raiņa iela 10, Ventspils, LV-3601

IESNIEGUMS STIPENDIJAS SAŅEMŠANAI

1. Personīgā informācija
  Vārds, uzvārds
  Personas kods
  Deklarētā dzīvesvieta
  Tālrunis
  e-pasts
2. Ziņas par izglītības iestādi
  Izglītības iestādes nosaukums
  Studiju programmas nosaukums
  Norādīt, kura kursa studējošais
  Iegūstamā specialitāte
3. Motivācija specialitātes izvēlei
4. Pievienotie dokumenti
  Izziņa no izglītības iestādes par studiju faktu
  Sekmju izraksts par iepriekšējo studiju periodu (ja attiecināms)
  Apliecinājums nodibināt ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādi "Ventspils Sociālais dienests" darba tiesiskās attiecības studiju laikā vai pēc studiju beigšanas

Pamatojoties uz iepriekš minētajām ziņām un pievienotajiem dokumentiem, vēlos pretendēt uz Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiju, studējot sociālā darba speciālista izglītības programmā: ___________________________________________________________________.

Apliecinu, ka visas šajā iesniegumā sniegtās ziņas ir patiesas. Esmu iepazinies/-usies ar konkursa "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu sociālā darba speciālistu piesaistei" nolikumu.

     
(Paraksts, paraksta atšifrējums)   (Datums)

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs

Pašvaldības iestādes "Ventspils Sociālais dienests" vadītāja U. Lapskalna-Alksne

 

2. pielikums
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 28. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 4

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādei
"Ventspils Sociālais dienests"
Raiņa iela 10, Ventspils, LV-3601

APLIECINĀJUMS

Es,   ,   ,
  (personas vārds, uzvārds)   (personas kods)  

apliecinu, ka esmu iepazinies/-usies ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu sociālā darba speciālistu piesaistei", tai skaitā ar informāciju par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtību un Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiātam izvirzītajiem noteikumiem.

Apņemos Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas piešķiršanas gadījumā noslēgt darba līgumu ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādi "Ventspils Sociālais dienests" par sociālā darba speciālista pienākumu izpildi un studiju laikā vai ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc studiju pabeigšanas nostrādāt Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādē "Ventspils Sociālais dienests" ne mazāk kā piecus gadus sociālā darba speciālista amatā.

     
(Paraksts)   (Datums)

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs

Pašvaldības iestādes "Ventspils Sociālais dienests" vadītāja U. Lapskalna-Alksne

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu sociālā darba speciālistu piesaistei"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus. Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikts, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Ņemot vērā, ka Ventspils valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) ir vērojams kvalificētu sociālā darba speciālistu trūkums, šo saistošo noteikumu mērķis ir veicināt kvalificētu sociālā darba speciālistu piesaisti Pašvaldības iestādei "Ventspils Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests), tādā veidā nodrošinot kvalitatīvu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu Pašvaldības iedzīvotājiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde notiks Pašvaldības budžeta ietvaros. Prognozējamā pilna gada fiskālā ietekme uz Pašvaldības budžetu 2024. gadā paredzēta 7350 euro.

Plānotais izmaksājamās stipendijas apmērs mēnesī ir 50 % no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī.

Stipendijas paredzēts izmaksāt 10 mēnešus gadā (350 euro x 10 mēneši = 3500 euro/gadā vienam studentam.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošajos noteikumos paredzētās stipendijas studentiem, kuri studē sociālā darba speciālistu programmās (Latvijas Izglītības klasifikācijas kods 762 "Sociālie pakalpojumi", kods 764 "Sociālā aprūpe", (https://likumi.lv/ta/id/291524-noteikumi-par-latvijas-izglitibas-klasifikaciju), sekmēs sociālā darba speciālistu piesaisti Sociālajam dienestam, līdz ar to, tiks stiprināta profesionālu sociālā darba speciālistu kapacitāte un uzlabota Pašvaldības autonomās funkcijas īstenošana kopumā, nodrošinot iedzīvotājiem pieejamību savlaicīgākiem un kvalitatīvākiem sociālajiem pakalpojumiem un sociālajai palīdzībai.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms.

Ietekme uz konkurenci – saistošajos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Pretendenti ar iesniegumu un saistošajos noteikumos minētajiem dokumentiem varēs vērsties Sociālajā dienestā. Saistošo noteikumu īstenošana neradīs papildus administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi ir izstrādāti, lai nodrošinātu pašvaldības autonomās funkcijas – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus – izpildi.

Saistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Sociālais dienests.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Pretendentu pieteikumu izvērtēšanai ar Pašvaldības izpilddirektora rīkojumu tiks izveidota Stipendijas piešķiršanas komisija, kas pēc pretendentu pieteikumu izvērtēšanas, sniegs ieteikumu Sociālajam dienestam, kuriem pretendentiem stipendiju piešķirt.

Saistošajos noteikumos noteikto stipendiju piešķiršanu administrēs Sociālais dienests.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Ņemot vērā, ka saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai tiek izlietoti Pašvaldības finanšu līdzekļi, saistošie noteikumi ietver samērīgas prasības personai stipendijas piešķiršanai un noslēgtā līguma izpildes kontrolei. Pašvaldības ieguldījums kvalificētu sociālā darba speciālistu sagatavošanā un piesaistē veicinās kvalitatīvu Pašvaldības sniegto sociālo atbalstu iedzīvotājiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 27.02.2024.–12.03.2024. tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem".

Viedokļa noskaidrošanas periodā no iedzīvotājiem netika saņemts neviens priekšlikums.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts 11.03.2024. Pašvaldības Sociālo lietu komisijā, 22.02.2024. Pašvaldības Likumības komisijā, un 19.03.2024. Pašvaldības Sociālo jautājumu komitejā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!