• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien Latvijā oficiālā vizītē ierodas Ukrainas prezidents. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.1995., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35138

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents pateicas "Turībai"

Vēl šajā numurā

23.05.1995., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien Latvijā oficiālā vizītē ierodas Ukrainas prezidents

Ceļā uz Latviju

Šodien, 23.maijā, Latvijā valsts vizītē ierodas mūsu valstij draudzīgās Ukrainas prezidents Leonīds Kučma ar kundzi.

Ukrainas prezidents Leonīds Kučma dzimis 1938.gadā Ukrainas ziemeļos, Čerņigovas apgabala Čaikino ciemā. Nākamā prezidenta tēvs gāja bojā Otrā pasaules kara laikā Ļeņingradas blokādē. Leonīda Kučmas māte strādāja kolhozā, māsa un vecākais brālis strādāja šahtā.

1960.gadā Leonīds Kučma pabeidza Dņepropetrovskas universitāti un sāka strādāt Padomju savienības lielākā aerokosmiskā uzņēmuma "Južmaš" konstruktoru birojā. 1967.gadā, 28 gadu vecumā, Leonīds Kučma tika norīkots par izmēģinājumu tehnisko vadītāju Baikonuras kosmodromā Kazahijā. 1982.gadā viņš kļuva par uzņēmuma "Južmaš" ģenerāldirektora pirmo vietnieku, bet no 1986. līdz 1992.gadam bija "Južmaš" ģenerāldirektors.

1992.gadā Leonīds Kučma tika iecelts par Ukrainas premjerministru un bija šajā amatā līdz 1993.gada septembrim. Viņš bija arī Ukrainas divu pēdējo sasaukumu Augstākās padomes deputāts. 1993.gada decembrī Leonīdu Kučmu ievēlēja par Ukrainas Rūpnieku un uzņēmēju savienības prezidentu.

1994.gada 10.jūlijā, 56 gadu vecumā, Leonīds Kučma tika ievēlēts par Ukrainas prezidentu. Viņš ir neatkarību ieguvušās valsts otrais prezidents.

Leonīds Kučma ir vairākkārtējs bijušās Padomju savienības un Ukrainas augstāko valsts prēmiju laureāts. Viņš bijis Dņepropetrovskas universitātes profesors, tagad ir arī Ukrainas Inženierakadēmijas akadēmiķis. Leonīda Kučmas ģimenē ir viena meita.

Jau šodien, Leonīda Kučmas vizītei sākoties, var droši teikt, ka augstā viesa vizīte dos jaunu, spēcīgu impulsu Latvijas Republikas un Ukrainas ekonomisko un politisko attiecību sekmēšanai. Jāņem taču vērā, ka Ukraina teritorijas, cilvēku un dabas resursu ziņā ir viena no nopietnākajām Eiropas valstīm.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Ukrainas pirmās personas pirmā valsts vizīte Daugavas krastos

Pēc neatkarīgas valsts atjaunošanas Latvijā un valstiskuma pasludināšanas Ukrainā abas tautas tiekušās saglabāt savstarpējos kultūras un ekonomiskos kontaktus, nostiprināt diplomātiskās attiecības. Abu zemju uzņēmēji izrādījuši lielu ieinteresētību biznesa darījumu aktivizēšanā. Abu valstu prezidenti šogad tikušies jau divas reizes: janvārī, atrodoties vizītē Krakovā, un martā — Kopenhāgenā. Lai pilnīgotu divpusējās sadarbības juridisko bāzi un lai to tālāk attīstītu, Latvijas valsts prezidents Guntis Ulmanis uzaicināja Ukrainas prezidentu Leonīdu Kučmu valsts vizītē Latvijā. Ukrainas puse ar lielu ieinteresētību uzņēmusi šo ielūgumu. Ukrainas prezidenta vizīte Latvijā sākas šodien, 23. maijā, un ilgs divas dienas. Tas ir loģisks Latvijas un Ukrainas attiecību turpinājums, jo ne viena, ne otra valsts nekad nav pārtraukusi vēsturiski iedibinātos kontaktus. Tie tagad tiks vēlreiz pasvītroti, prezidentiem parakstot politisku deklarāciju un valdību līmenī — vairākus citus dokumentus. Tas būs Līgums par draudzību un sadarbību, Vienošanās par gaisa satiksmi, Vienošanās par automobiļu satiksmi, Līgums par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās, civillietās un ģimenes lietās un Vienošanās par sadarbību cīņā ar muitas likumdošanas pārkāpumiem.

Viņa Ekselence Ukrainas prezidents Leonīds Kučma un viņa kundze Ludmila Kučma ierodas Latvijā šodien pulksten 11.00. Ukrainas prezidents par savu rezidenci Latvijā izvēlējies "Hotel de Rome" telpas. Prezidentu pirmā tikšanās notiks Rīgas pils Baltajā zālē, sekos divpusējas sarunas, kā arī delegāciju iepazīšanās. Te, Rīgas pils Baltajā zālē, tiks parakstīta politiskā deklarācija un līgumi. Prezidenti noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Leonīds Kučma apmeklēs Saeimu, sarunāsies ar tās priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, tiksies ar Latvijas uzņēmējiem. Atsevišķi paredzētas sarunas ar Latvijas Ministru prezidentu Māri Gaili un ar ārlietu ministru Valdi Birkavu. Ukrainas prezidentam un viņa kundzei par godu tiek rīkotas svinīgas valsts vakariņas, kas notiks Rīgas pils Valsts svētku zālē. Vizītes turpinājumā viesi apmeklēs Rīgas ukraiņu skolu, tiksies ar savas diasporas pārstāvjiem, iepazīsies ar Vecrīgu.

Abi prezidenti vēlreiz tiksies īsai sarunai un sniegs preses konferenci. Vizītes noslēgumā Latvijas Valsts prezidents ar kundzi piedalīsies Ukrainas vēstniecības oficiālajā atklāšanā Rīgā, Kalpaka bulvārī 3. Te paredzēta arī abu valstu prezidentu atvadu ceremonija.

Atsevišķi tiek plānota Ludmilas Kučmas kundzes un Ainas Ulmanes kundzes tikšanās. Viņas apmeklēs Latvijas Vēstures muzeju, Siguldas krāšņākās vietas, iepazīsies ar latviešu lietišķās mākslas ekspozīciju salonā "Senā klēts" Rīgā.

Jāteic, ka liela ir žurnālistu interese par šo vizīti. Tās darba atspoguļošanai akreditēti vairāk nekā 90 preses, radio un televīzijas darbinieki. Tajā skaitā ir aģentūras Reuter, DPA, INTERFAX, ITAR – TASS, plaši pārstāvēta Latvijas prese, televīzija un radio; no Ukrainas ierasties apsolījuši 15 dažādu masu mediju pārstāvji.

Valsts prezidenta

preses sekretāre Anta Buša

 

Paredzētie abu valstu dokumenti

Plānots, ka vizītes laikā, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju, Ministru prezidentu un ārlietu ministru, tiks skarts plašs divpusējo un daudzpusējo atiecību loks, tajā skaitā:

— par divpusējās sadarbības tālāku nostiprināšanu, par kuras pamatu kalpos vizītes laikā parakstāmais Līgums par draudzību un sadarbību un kopīgā Politiskā deklarācija . — Šajos dokumentos īpaši uzsvērta:

— divpusējās tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības intensificēšana atbilstoši starptautiski atzītiem principiem un attiecīgas tiesiskās bāzes radīšana, kā arī nepieciešamie praktiskie soļi šādas sadarbības sekmēšanai;

— abu valstu iespējamā sadarbība organizētās noziedzības apkarošanas jomā.

Parakstāmais Līgums par savstarpēju palīdzību muitas jautājumos veicinās sadarbību arī kontrabandas novēršanā (tajā skaitā, narkotisko vielu un ieroču kontrabandas), kā arī savstarpējās preču plūsmas uzskaites pilnveidošanā.

Abu valstu sarunās tiks lemts par Latvijas un Ukrainas sadarbības iespējām aizsardzības jomā (kā zināms, šobrīd ir spēkā abu valstu aizsardzības ministriju vienošanās par sadarbību militārajā jomā). Latvija ir ieinteresēta intensificēt divpusējās konsultācijas un pieredzes apmaiņu, tajā skaitā, arī programmas "Partnerattiecības mieram" realizēšanā. Paredzēts iztirzāt un parakstīt dokumentus, kas paredz:

— divpusējās starpparlamentārās sadarbības iespējas;

— sadarbības iespējas kultūras jomā un iespējamu kopīgu projektu veidošanu nākotnē;

— viedokļu apmaiņu Eiropas integrācijas procesu jautājumos;

— viedokļu apmaiņu par aktuāliem Eiropas drošības jautājumiem, tajā skaitā, arī par NATO paplašināšanas problemātiku;

— reģionālos drošības un sadarbības jautājumus, tajā skaitā, viedokļu apmaiņu par procesiem NVS, par abu valstu attiecībām ar kaimiņvalstīm.

Līdz ar šiem būtiskajiem līgumiem vizītes laikā tiks parakstīti arī:

— Līgums par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās, civillietās un ģimenes lietās;

— Vienošanās dokuments par gaisa satiksmi;

— Vienošanās dokuments par automobiļu satiksmi.

Latvijas Ārlietu ministrija augsti vērtē Latvijas un Ukrainas draudzīgās attiecības, kas nostiprinājušās kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un abu pušu valstiskuma nostiprināšanās. ĀM uzskata, ka Latvijas un Ukrainas labvēlīgās attiecības sekmē to integrāciju Eiropas procesos un veicina abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās.

Ārlietu ministrija izsaka pārliecību, ka Ukrainas Valsts prezidenta valsts vizīte Latvijā vēl vairāk veicinās šo labvēlīgo attiecību strauju attīstību nākotnē plašā politisko un ekonomisko jautājumu spektrā.

ĀM preses centrs

 

Paldies Ukrainas diplomātiskās misijas vadītājam Latvijā Volodimiram

Čornija kungam par līdzdalību vizītei veltīto materiālu sarūpēšanā — "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!