• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 12. marta noteikumi Nr. 168 "Kārtība, kādā naftas produktu drošības rezerves un naftas produkti, kas pieder komersantiem, izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā tiek pārdoti". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2024., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/op/2024/53.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 172

Par valstij dividendēs izmaksājamo sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas nacionālais metroloģijas centrs" peļņas daļu par 2022. gadu

Vēl šajā numurā

14.03.2024., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 168

Pieņemts: 12.03.2024.

OP numurs: 2024/53.2

2024/53.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 20 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 168

Rīgā 2024. gada 12. martā (prot. Nr. 11 22. §)

Kārtība, kādā naftas produktu drošības rezerves un naftas produkti, kas pieder komersantiem, izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā tiek pārdoti

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 73. pantu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts naftas produktu drošības rezerves un naftas produkti, kas pieder komersantiem, kuriem ir izsniegta licence komercdarbībai ar naftas produktiem, izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā tiek pārdoti pēc valsts vai pašvaldības enerģētiskās krīzes centra pieprasījuma.

II. Pārdodamo naftas produktu noteikšanas kārtība

2. Ja tiek izsludināta vietējā enerģētiskā krīze naftas produktu apgādē, pašvaldības enerģētiskās krīzes centrs nosūta Ekonomikas ministrijai pieprasījumu par naftas produktu izmantošanas nepieciešamību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, norādot nepieciešamo naftas produktu veidu, apjomu un periodu naftas produktu izmantošanai.

3. Ja tiek izsludināta valsts enerģētiskā krīze naftas produktu apgādē, valsts enerģētiskās krīzes centrs nosūta Ekonomikas ministrijai pieprasījumu par naftas produktu izmantošanas nepieciešamību, norādot nepieciešamo naftas produktu veidu, apjomu un periodu naftas produktu izmantošanai.

4. Enerģētikas likuma 72.1 panta otrajā daļā minētie komersanti (turpmāk – degvielas komersanti) katru pirmdienu iesniedz Energoresursu informācijas sistēmā informāciju par to rīcībā esošās dīzeļdegvielas, benzīna un aviācijas degvielas kopējo apjomu. Ja Energoresursu informācijas sistēmā šajā punktā minēto informāciju iesniegt nav iespējams, informāciju iesniedz centrālajai krājumu uzturēšanas struktūrai elektroniski.

5. Naftas produkti tiek pārdoti degvielas komersantiem proporcionāli katra komersanta naftas produkta veida tirgus daļai. 

6. Lai noteiktu naftas produktu sadalījumu katram degvielas komersantam, pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma centrālā krājumu uzturēšanas struktūra Ekonomikas ministrijai nosūta:

6.1. valsts enerģētiskās krīzes gadījumā – informāciju par katra degvielas komersanta naftas produkta veida tirgus daļu valsts teritorijā;

6.2. vietējas enerģētiskās krīzes gadījumā – informāciju par katra degvielas komersanta naftas produkta veida tirgus daļu attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

7. Ekonomikas ministrija nosaka degvielas komersantiem pārdodamo naftas produktu apjomu proporcionāli katra komersanta tirgus daļai un informē par to centrālo krājumu uzturēšanas struktūru.

III. Valsts īpašumā esošo naftas produktu pārdošanas kārtība

8. Pēc šo noteikumu 7. punktā minētās informācijas saņemšanas:

8.1. Centrālā krājumu uzturēšanas struktūra informē degvielas komersantus par tiem pieejamo naftas produktu apjomu un to atrašanās vietu, nosūtot degvielas komersantam atpirkšanas zīmi (​pielikums), kurā aizpildīts atpirkšanas zīmes 1., 2., 3. un 4. punkts, norādot minēto informāciju;

8.2. degvielas komersants vienas dienas laikā aizpilda atpirkšanas zīmes 5. un 6. punktu, norādot minēto informāciju, un parakstītu atpirkšanas zīmi nosūta centrālajai krājumu uzturēšanas struktūrai;

8.3. Centrālā krājumu uzturēšanas struktūra pēc komersanta parakstītas atpirkšanas zīmes saņemšanas vienas dienas laikā to paraksta un nosūta naftas produktu glabātājam, ar kuru centrālā krājumu uzturēšanas struktūra ir noslēgusi līgumu par naftas produktu uzglabāšanu (turpmāk – naftas produktu glabātājs).

9. Atpirkšanas zīme ir centrālās krājumu uzturēšanas struktūras un degvielas komersanta parakstīts dokuments, kas izsludinātās enerģētiskās krīzes laikā nodrošina naftas produktu pārdošanu atpirkšanas zīmē norādītajam degvielas komersantam. Atpirkšanas zīmē norāda šādas ziņas:

9.1. informāciju par rīkojumu par enerģētiskās krīzes izsludināšanu;

9.2. degvielas komersantam pārdodamo naftas produktu veidu un apjomu;

9.3. degvielas komersantam pārdodamo naftas produktu cenu, kas ir atbilstoša naftas produktu cenai biržā dienas beigās divas dienas pirms enerģētiskās krīzes izsludināšanas;

9.4. informāciju par transportlīdzekļiem, ar kuriem naftas produkti tiks pārvesti no to uzglabāšanas vietas;

9.5. degvielas komersanta kontaktinformāciju.

10. Naftas produktu glabātājs pēc atpirkšanas zīmes saņemšanas vienas dienas laikā sagatavo izsniegšanai naftas produktus atbilstoši atpirkšanas zīmē norādītajai informācijai un informē centrālo krājumu uzturēšanas struktūru un degvielas komersantu par tā gatavību izsniegt naftas produktus degvielas komersantam. Saziņai ar degvielas komersantu tiek izmantots atpirkšanas zīmē norādītais degvielas komersanta kontaktinformācijas veids.

11. Par naftas produktu pieņemšanu un nodošanu atpirkšanas zīmē norādītais komersants, kas pārved naftas produktus, un naftas produktu glabātājs paraksta pieņemšanas un nodošanas aktu un vienas dienas laikā to nosūta centrālajai krājumu uzturēšanas struktūrai. Pieņemšanas un nodošanas aktā norāda vismaz šādas ziņas:

11.1. informāciju par rīkojumu par enerģētiskās krīzes izsludināšanu;

11.2. informāciju par atpirkšanas zīmi, uz kuru pamatojoties naftas produkti tiek pārdoti;

11.3. informāciju par komersantu, kas pārved naftas produktus, naftas produktu glabātāju un degvielas komersantu;

11.4. degvielas komersantam nodoto naftas produktu veidu un katra veida apjomu (tonnās);

11.5. naftas produktu pieņemšanas un nodošanas laiku.

12. Par komersantam pārdodamiem naftas produktiem degvielas komersants samaksu veic centrālajai krājumu uzturēšanas struktūrai, pamatojoties uz centrālās krājumu uzturēšanas struktūras izrakstītu attaisnojuma dokumentu atbilstoši grāmatvedību regulējošiem normatīvajiem aktiem un atpirkšanas zīmē norādītajai naftas produktu cenai. 

IV. Kārtība, kādā pārdod naftas produktus, par kuriem komersanti sniedz drošības rezervju pakalpojumu valsts naftas produktu drošības rezervju izveidei

13. Pēc šo noteikumu 7. punktā minētās informācijas saņemšanas:

13.1. centrālā krājumu uzturēšanas struktūra informē degvielas komersantus par tiem pieejamo naftas produktu apjomu un to atrašanās vietu, nosūtot degvielas komersantam atpirkšanas zīmi (​pielikums), kurā aizpildīts atpirkšanas zīmes 1., 2., 3. un 4. punkts, norādot minēto informāciju;

13.2. degvielas komersants vienas dienas laikā aizpilda atpirkšanas zīmes 5. un 6. punktu, norādot minēto informāciju, un parakstītu atpirkšanas zīmi nosūta centrālajai krājumu uzturēšanas struktūrai;

13.3. centrālā krājumu uzturēšanas struktūra pēc komersanta parakstītas atpirkšanas zīmes saņemšanas vienas dienas laikā to paraksta un nosūta komersantam, kam pieder attiecīgie naftas produkti.

14. Komersants, kuram pieder attiecīgie naftas produkti, pēc atpirkšanas zīmes saņemšanas vienas dienas laikā sagatavo izsniegšanai naftas produktus atbilstoši atpirkšanas zīmē norādītajai informācijai un informē centrālo krājumu uzturēšanas struktūru un degvielas komersantu par tā gatavību izsniegt naftas produktus. Saziņai ar degvielas komersantu tiek izmantots atpirkšanas zīmē norādītais degvielas komersanta kontaktinformācijas veids.

15. Par drošības rezervju nodošanu un saņemšanu atpirkšanas zīmē norādītais komersants, kas pārved drošības rezerves, un komersants, kuram pieder attiecīgie naftas produkti, paraksta pieņemšanas un nodošanas aktu un vienas dienas laikā to nosūta centrālajai krājumu uzturēšanas struktūrai. Pieņemšanas un nodošanas aktā norāda vismaz šādu informāciju:

15.1. informāciju par rīkojumu par enerģētiskās krīzes izsludināšanu;

15.2. informāciju par atpirkšanas zīmi, uz kuru pamatojoties naftas produkti tiek pārdoti;

15.3. informāciju par komersantu, kas pārved drošības rezerves, komersantu, kuram pieder attiecīgie naftas produkti, un degvielas komersantu;

15.4. degvielas komersantam nodoto naftas produktu veidu un katra veida apjomu (tonnās);

15.5. naftas produktu pieņemšanas un nodošanas laiku.

16. Par komersantam pārdodamiem naftas produktiem samaksa tiek veikta atbilstoši līgumiem par drošības rezervju pakalpojuma iegādi saskaņā ar Enerģētikas likuma pārejas noteikumu 80. punkta 2. apakšpunktu.

V. Noslēguma jautājumi

17. Ministru kabineta 2011. gada 19. aprīļa noteikumi Nr. 312 "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā" ir piemērojami, ciktāl tie nav pretrunā ar šiem noteikumiem.

18. Šo noteikumu IV nodaļa ir spēkā līdz 2028. gada 31. decembrim.

Ministru prezidentes pienākumu izpildītāja ‒
tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

Ekonomikas ministrs V. Valainis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 12. marta
noteikumiem Nr. 168

Atpirkšanas zīme Nr.____

Dokumenta datums ir pēdējā elektroniskā paraksta un tā laika zīmoga datums

1. Ministru kabineta/___ pašvaldības domes ___.___.______. rīkojums Nr. ____ 

2. Šī atpirkšanas zīme nodrošina, ka izsludinātās enerģētiskās krīzes laikā:

2.1. naftas produkti tiek pārdoti šādam komersantam (turpmāk – pakalpojuma saņēmējs)

(nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese)

2.2. drošības rezerves pārdod valsts drošības rezervju pakalpojuma sniedzējs (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs)

(nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese)

2.3. pakalpojuma sniedzējs pārdod pakalpojuma saņēmējam šādas drošības rezerves par turpmāk norādīto cenu:

2.3.1. naftas produkta veids _____________ ar kombinētās nomenklatūras kodu 2710________;

2.3.2. naftas produkta daudzums (tonnās) ____________________________;

2.3.3. atpirkšanas cena par 1 tonnu __________________ (bez PVN);

2.3.4. kopējā atpirkšanas cena ______________________ (bez PVN).

3. Naftas produktu atrašanās vieta

4. Šī atpirkšanas zīme nodrošina un garantē, ka pakalpojuma sniedzējs

(nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese)

pārdos drošības rezerves pakalpojuma saņēmējam

(nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese)

5.  Informācija par komersantu un transportlīdzekli, ar kuru tiks vestas drošības rezerves

Komersanta nosaukums Komersanta reģistrācijas numurs Transportlīdzekļa marka un identifikācijas numurs Valsts reģistrācijas numurs
       

6. Pakalpojuma saņēmēja kontaktinformācija saziņai ar centrālo krājumu uzturēšanas struktūru un pakalpojuma sniedzēju:

6.1. kontaktpersonas amats, vārds, uzvārds

6.2. kontaktpersonas tālrunis

6.3. kontaktpersonas e-pasts

7. Atpirkšanas zīme ir sagatavota elektroniska dokumenta veidā un tiek parakstīta ar drošu elektronisko parakstu.

Centrālā krājumu uzturēšanas struktūra: Pakalpojuma saņēmējs:
(nosaukums) (nosaukums)
(reģistrācijas numurs) (reģistrācijas numurs)
(juridiskā adrese) (juridiskā adrese)
(vārds, uzvārds) (vārds, uzvārds)

ŠIS DOKUMENTS IR PARAKSTĪTS AR DROŠU ELEKTRONISKO PARAKSTU UN SATUR LAIKA ZĪMOGU

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!