• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils novada domes 2024. gada 25. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Jēkabpils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2024., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/op/2024/46.21

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Par grozījumiem Saldus novada domes 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 41 "Saldus novada pašvaldības aģentūras "Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs" nolikums"

Vēl šajā numurā

05.03.2024., Nr. 46

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 25.01.2024.

OP numurs: 2024/46.21

2024/46.21
RĪKI

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Jēkabpils novadā 2024. gada 25. janvārī

Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Jēkabpils novadā

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
25.01.2024. lēmumu Nr. 4
(prot. Nr. 2, 3. §)

PRECIZĒTI
ar Jēkabpils novada domes
22.02.2024. lēmumu Nr. 145
(prot. Nr. 4, 77. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 pantu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai,
tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai" 13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības" 16. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku (turpmāk – mājas (istabas) dzīvnieki) – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka tiesības un pienākumus Jēkabpils novadā, kā arī nosaka pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks Noteikumu izpratnē ir persona, kurai pieder vai kuras rīcībā un aprūpē atrodas mājas (istabas) dzīvnieks.

3. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Jēkabpils novadā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku klaiņošanu, kā arī nodrošināt mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas uzraudzību un kontroli.

4. Jēkabpils novadā esošie mājas (istabas) dzīvnieki ir jāreģistrē normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.

II. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtība

5. Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieks nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

6. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam rast iespēju nodrošināt, lai kaķim, kuram nav implantēta mikroshēma, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošas teritorijas, būtu žetons vai aplikta kakla siksna ar norādi par tā īpašnieka tālruni.

7. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam ir pienākums:

7.1. normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrēt suni, kas apzīmēts ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci, mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datu bāzē;

7.2. pēc mājas (istabas) dzīvnieka pazušanas konstatēšanas nekavējoties ziņot iestādei, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi attiecīgu līgumu (iestāde un tās kontaktinformācija ir norādīta pašvaldības mājaslapā internetā www.jekabpils.lv un pieejama pagasta un pilsētas pārvaldēs);

7.3. nepieļaut, ka mājas (istabas) dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskajās vietās;

7.4. suņa īpašniekam pastaigas laikā pilsētas un ciema teritorijā – publiski pieejamā teritorijā neatkarīgi no īpašuma piederības veida, līdzi jābūt iepakojumam suņa ekskrementu savākšanai, kas pēc pieprasījuma jāuzrāda Jēkabpils novada pašvaldības policijas darbiniekam.

8. Personām, kas baro mājas (istabas) dzīvnieku sabiedriskā vietā (pie kaķu mājām), jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

9. Bezsaimnieka sterilizētus kaķus var izmitināt un aprūpēt pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā, nodrošinot tā labturību un apzīmēšanu.

10. Novadā ārpus norobežotās teritorijas – suņu pastaigu laukumos, novada zaļajā zonā un mežā suns bez pavadas īpašnieka uzraudzībā un redzeslokā var atrasties tādā attālumā, kādā īpašnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot sekojošās vietas Jēkabpils novadā, kur suns jāved pavadā:

10.1. Brīvības iela 25/27 (Brīvības–Neretas ielas krustojuma skvērs), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.2. Dambja iela 23, Vienības iela 4, Vienības iela 4A (Kena parks), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.3. Kapu iela 1 un Kapu iela 2 (Jēkabpils pilsētas kapsēta), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.4. "Krustpils saliņa", Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.5. Jēkabpils Mežaparks un Radžu ūdenskrātuves peldvieta, Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.6. Palejas iela 28A (Palejas ielas skvērs), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.7. Pulkveža Oskara Kalpaka laukums, Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.8. Rīgas iela 205 (Uzvaras parks), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.9. Rīgas iela 216K (Pils parks), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.10. Skvērs pie Brīvības un Plostu ielas krustojuma, Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.11. Strūves iela 10 (Strūves parks), Jēkabpils, Jēkabpils novads;

10.12. bērnu atpūtas un spēļu laukumos;

10.13. vietas, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

III. Klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas dzīvnieku izķeršana

11. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāpaziņo Noteikumu 7.2. apakšpunktā minētai iestādei vai Jēkabpils novada pašvaldības policijai.

12. Noteikumu 7.2. apakšpunktā minētā iestāde organizē un nodrošina Jēkabpils novada teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu dzīvnieku patversmē vai slēdz līgumu ar fizisko vai juridisko personu par šādu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.

13. Mājas (istabas) dzīvnieka klaiņošanas gadījumā dzīvnieka īpašniekam ir pienākums segt visus izdevumus, kas radušies dzīvnieka izķeršanas, transportēšanas, veterinārmedicīniskās aprūpes un uzturēšanas patversmē rezultātā, atbilstoši dzīvnieku patversmes cenrādim. Dzīvnieka īpašnieks vai turētājs saņem rēķinu par sev piederošajam dzīvniekam sniegtajiem pakalpojumiem saskaņā ar aktuālo cenrādi. Noteikumu 7.2. apakšpunktā minētā iestāde, nosakot samaksas apmēru tā īpašniekam, piemēro izcenojumus, kas nepārsniedz publiskā iepirkumā procedūras, kurā ieguvis tiesības sniegt pakalpojumu, norādīto cenu piedāvājuma apmēru.

14. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, izņem mājas (istabas) dzīvnieku no dzīvnieku patversmes ar Jēkabpils novada pašvaldības policijas atļauju, uzrādot mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācijas dokumentu un vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu, izmitināšanu un aprūpi, atbilstoši dzīvnieku patversmes cenrādim. Dzīvnieka īpašnieks vai turētājs saņem rēķinu par sev piederošajam dzīvniekam sniegtajiem pakalpojumiem saskaņā ar aktuālo cenrādi.

15. Mājas (istabas) dzīvnieku var eitanizēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vai atdot turējumā citai personai, ja 14 dienu laikā pēc mājas (istabas) dzīvnieka ievietošanas dzīvnieku patversmē tā īpašnieks tam piederošo mājas (istabas) dzīvnieku neizņem no patversmes vai mājas (istabas) dzīvnieks nav identificējams.

16. Par bojā gājušu mājas (istabas) dzīvnieku, kuru atbilstoši normatīvo aktu prasībām nedrīkst apglabāt savā īpašumā, jāziņo Noteikumu 7.2. apakšpunktā minētajai iestādei.

17. Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā no sabiedriskām vietām bojā gājušo mājas (istabas) dzīvnieku līķus savāc Noteikumu 7.2. apakšpunktā minētā iestāde divu stundu laikā no paziņošanas brīža – Jēkabpils pilsētā, četru stundu laikā – pārējā novada teritorijā.

IV. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

18. Par šo Noteikumu 7.–10. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām.

19. Administratīvā pārkāpuma procesu par Noteikumu 7.–10. punktā minēto pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jēkabpils novada pašvaldības policija.

20. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Jēkabpils novada domes Administratīvā komisija.

21. Jēkabpils novada pašvaldības policija ir pilnvarota normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

22. Administratīvo aktu par saistošajos noteikumos paredzēto pienākumu piespiedu izpildi, tai skaitā uzliekot adresātam pienākumu izpildīt noteiktu darbību (arī pienākumu izdot noteiktu lietu) vai aizliedzot izpildīt noteiktu darbību, izdod Jēkabpils novada pašvaldības policija.

23. Izpildiestāde Administratīvā procesa likuma izpratnē ir Jēkabpils novada pašvaldības policija, izņemot Administratīvā procesa likuma 359. panta piektajā daļā paredzētos gadījumus.

V. Noslēguma jautājums

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 12 "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Jēkabpils novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 129. nr.).

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Jēkabpils novada domes 25.01.2024. saistošo noteikumu Nr. 1 "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Jēkabpils novadā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku klaiņošanu, kā arī nodrošināt mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas uzraudzību un kontroli.

1.2. Šie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka tiesības un pienākumus Jēkabpils novadā, kā arī nosaka pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu nav plānota, jo nav nepieciešami resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, esošo institūciju kompetences paplašināšanai, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

2.2. Saistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta piešķirtā budžeta ietvaros.

2.3. Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 263. panta sestajai daļai, par saistošo noteikumu pārkāpšanu iekasētās soda naudas tiek ieskaitītas Jēkabpils novada pašvaldības budžetā, tādēļ saistošo noteikumu izpildē tiek prognozēta nebūtiska, bet pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Saistošie noteikumi attiecināmi uz jebkuru personu, kura vēlas turēt mājas (istabas) dzīvnieku vai ar to uzturēties Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā;

3.2. ietekme uz vidi un iedzīvotāju veselību – saskaņā ar saistošo noteikumu mērķi ir sagaidāma pozitīva ietekme uz vidi un iedzīvotāju veselību;

3.3. sociālā ietekme – nav;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Jēkabpils novada pašvaldība.

4.2. galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz saistošo noteikumu projekts – informācija regulāri tiek aktualizēta pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sadaļā – Aktualitātes.

4.3. administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jēkabpils novada pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Jēkabpils novada Administratīvā komisija.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – lai nodrošinātu sanitāro tīrību Jēkabpils novada administratīvā teritorijā;

5.2. papildu darba vietas netiks izveidotas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildē ir iesaistīta Jēkabpils novada administratīvā pārvalde un Jēkabpils novada Attīstības pārvalde, kura nodrošina pašvaldībai piederošo īpašumu labiekārtošanu, apsaimniekošanu un uzturēšanu, Jēkabpils novada pašvaldības policija, kas nodrošina sabiedrisko kārtību un uzsāk administratīvā pārkāpuma procesu, kā arī Jēkabpils novada Administratīvā komisija, kas izskata administratīvā pārkāpuma lietu;

6.2. nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

Izdodot saistošos noteikumus, tiks izpildīts Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktais pienākums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Sabiedrības viedokļa noskaidrošana veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam – saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 2023. gada 1. decembra līdz 2023. gada 14. decembrim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Minētajā termiņā iedzīvotāju iebildumi un priekšlikumi nav saņemti.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!