• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skatiens uz iepriekšējo nedēļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.1995., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34913

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts investīcijas Latvijā : kam un kādas

Vēl šajā numurā

03.05.1995., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Ministru prezidents Māris Gailis Latvijas valsts radiofonā vakarrīt, 2.maijā

Labrīt, godājamie klausītāji!

Šī nedēļa solās būt notikumiem īpaši bagāta. Bet vispirms, kā jau tiku solījis, vēlos dalīties ar jums iespaidos par Ventspilī un Cēsīs redzēto.

Ventspilī notikušajā sanāksmē, ko organizēja Ventspils dome, piedalījās Latvijas pašvaldību vadītāji no visas valsts. Šajā sanāksmē ventspilnieki iepazīstināja ar savu pieredzi pilsētas plānošanā un labiekārtošanā. Nenoliedzami, Ventspilī ir ko redzēt un pamācīties. Protams, Ventspils ir viena no turīgākajām Latvijas pašvaldībām un tāpēc arī tai ir vairāk iespēju pilsētas dzīves uzlabošanai. Tomēr ne jau vienmēr visu izšķir nauda. Pusgada laikā, kopš esmu premjera amatā, esmu apbraukājis jau gandrīz visas lielākās Latvijas pilsētas un pabijis arī daudzos pagastos. Šajos braucienos esmu iepazinies ar cilvēkiem, kuri arī šaurākos materiālos apstākļos nekā Ventspilī ir spējuši ievērojami sakārtot un uzlabot pašvaldību saimniecības.

Cēsu vietējo ražojumu izstādē redzētais manī vēlreiz stiprināja pārliecību, ka latviešu uzņēmēji spēj ražot pasaulē konkurētspējīgu produkciju. Apgāda "Jāņa sēta" tipogrāfija Cēsīs iespiež lieliskas kartes un pilsētu plānus visai Latvijai. Cēsu ceturtās arodvidusskolas jaunie galdnieki bija izstādījuši savus diplomdarbus — pēc individuāla pasūtījuma izgatavotas mēbeles. No pārtikas izstrādājumiem īpaši vēlos pieminēt Jaunpiebalgā, Raunā, Straupē un Dzērbenē ražotos piena produktus, Līgatnes augļu konservus un, protams, slaveno Cēsu alu.

Godājamie klausītāji!

Parīt apritēs 5 gadi kopš Latvijas Neatkarības deklerācijas pasludināšanas 1990.gada 4.maijā. Šajos piecos gados esam daudz ko panākuši — Latvija ir atkal ieņēmusi savu vietu pasaules valstu saimē.

Tomēr gan Latvijas valsts, gan mūsu personīgā dzīve ne vienmēr atbilst tam ideālam, kādu mēs cerējām redzēt toreiz, pirms pieciem gadiem. Diemžēl joprojām pietiekami nenovērtēti ir arī visdažādākie valstiskuma simboli. Spilgts pierādījums tam ir šajās dienās ap atjaunoto Triju Zvaigžņu ordeni uzbangojušās sabiedriskās un politiskās kaislības. Vērojama arī neizpratne par parīt plānoto Skrundas radiolokatora jaunā korpusa uzspridzināšanas lietderību. Bet tas ir tikai kārtējais solis Krievijas armijas klātbūtnes seku likvidēšanā, kas tiek veikts ar ASV un Zviedrijas palīdzību. Šis pasākums ir simbolisks solis Latvijas neatkarības ceļā. Tāpēc uzskatu, ka nevietā ir politisko un personisko ambīciju uzkarsēšana šajā sakarā.

Nesen pārlasīju Jāņa Akuratera publicistiskos rakstus par Latvijas valsts pirmajiem gadiem. Izrādās, ka arī toreiz daudzi cilvēki ir piedzīvojuši vilšanos par jauno Latvijas valsti. Arī divdesmitajos gados dzīve sakārtojusies pamazām, un arī labklājība atnākusi soli pa solim.

Manuprāt, mēs tikai tagad sākam izprast, ka neatkarība ir process, tas ir ceļš, kurā nedrīkstam apstāties ne mirkli.

Jau pieminētā Cēsu izstāde un gaidāmā Latvijas preču izstāde Rīgā pēc būtības ir vēl viens mūsu valsts neatkarības apliecinājums. Šodien mums neatkarība vairs nav jāpierāda demonstrācijās un barikādēs, patlaban tā mums pirmām kārtām jāapliecina ar zināšanām un darbu.

Sirsnīgi sveicu jūs visus ar gaidāmo Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienu un novēlu visiem veselību, možu garu un ticību Latvijai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!