• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dobeles novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 29 "Grozījumi Dobeles novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par atvieglojumu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Dobeles novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2023., Nr. 241 https://www.vestnesis.lv/op/2023/241.49

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 39

Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā

Vēl šajā numurā

13.12.2023., Nr. 241

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dobeles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 29

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2023/241.49

2023/241.49
RĪKI

Dobeles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dobeles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 29

2023. gada 30. novembrī

Grozījumi Dobeles novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par atvieglojumu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Dobeles novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 30. novembra lēmumu Nr. 513/15

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo daļu

Izdarīt Dobeles novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par atvieglojumu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Dobeles novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 47) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 2.1. apakšpunktā skaitli "70" ar skaitli "90".

2. Aizstāt 2.3. apakšpunktā skaitli "50" ar skaitli "90".

3. Aizstāt 2.4. apakšpunktā skaitli "50" ar skaitli "90".

4. Papildināt 2. punktu ar 2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7. Saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem piešķirts sociālā uzņēmuma statuss saskaņā ar Sociālā uzņēmuma likumu, par sociālās uzņēmējdarbības nodrošināšanai izmantojamo nekustamo īpašumu – par ēkām un tām piekritīgo zemi – 50 % apmērā no aprēķinātās nodokļa summas."

5. Papildināt ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Personām, kuras minētas 2.7. apakšpunktā, piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus ar šādiem nosacījumiem:

7.11. nekustamais īpašums ir personas īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā;

7.12. par nekustamo īpašumu (tā daļu) nav nekustamā īpašuma nodokļa parāda par iepriekšējiem gadiem.".

6. Papildināt ar 11.1 punktu šādā redakcijā:

"11.1 2.7. apakšpunktā minētajam nodokļa maksātājam, lai saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu par 2024. taksācijas gadu, 2024. taksācijas gada laikā jāiesniedz Dobeles novada pašvaldībā motivēts iesniegums un dokumentu kopijas, kas apliecina atvieglojuma piešķiršanas pamatu."

7. Izteikt 15.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"15.3. nodokļa atvieglojuma saņēmējs neatbilst 4., 6., 7. vai 7.1 punkta prasībām."

8. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Dobeles novada domes saistošo noteikumu Nr. 29 "Grozījumi Dobeles novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par atvieglojumu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Dobeles novadā""
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums

Sadaļas paskaidrojums

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums. 1.1. Ar grozījumiem Dobeles novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par atvieglojumu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Dobeles novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 47) tiek noteikta papildu kategorija, kurai pienākas nekustamā īpašuma nodokļa atlaide - saimnieciskās darbības veicēji, kuriem piešķirts sociālā uzņēmuma statuss saskaņā ar Sociālā uzņēmuma likumu, par sociālās uzņēmējdarbības nodrošināšanai izmantojamo nekustamo īpašumu – par ēkām un tām piekritīgo zemi – 50 % apmērā no aprēķinātās nodokļa summas. Šādu grozījumu mērķis ir veicināt sociālo uzņēmējdarbību, kuras mērķis savukārt ir veicināt sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanu un sekmēt sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupu nodarbinātību.

Grozījumi arī paredz fiziskai personai, kurai noteikta atbilstība maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam, fiziskai personai ar 2. grupas invaliditāti, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam noteikt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 90 % apmērā.

1.2. Grozījumu saistošajos noteikumos var izdarīt tikai ar citiem saistošajiem noteikumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu. 2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu nav precīzi aprēķināma. Tiešā veidā budžeta ieņēmumi samazināsies, savukārt sociālajiem uzņēmumiem, nodarbinot sociālās atstumtības riskam pakļautos iedzīvotājus un dodot iespēju viņiem pašiem nopelnīt iztikas līdzekļus, samazināsies arī budžeta izdevumu daļa, kas tika novirzīta sociālās palīdzības sniegšanai.

2.2. Palielinot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus fiziskai personai, kurai noteikta atbilstība maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam, fiziskai personai ar 2. grupas invaliditāti, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam, budžeta ieņēmumu prognoze samazināsies par apmēram 1900 euro.

2.3. Nav nepieciešami papildu resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci. Veicinās sociālo uzņēmējdarbību, kuras mērķis savukārt ir veicināt sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanu un sekmēt sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupu nodarbinātību.

Pārējā jautājumu daļā nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām. 4.1. Administratīvās procedūras neietekmē.

4.2. Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde notiks, iesaistot esošos cilvēkresursus. Pašvaldībā papildu institūcijas un štata vietas netiks radītas.

6. Izpildes nodrošināšana Noteikumu projekts neietekmē izpildes nodrošināšanu.
7. Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām. 8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

8.2. Noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023. gada 10. novembra līdz 2023. gada 24. novembrim.

8.3. Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!