• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Limbažu novada domes 2023. gada 23. novembra saistošie noteikumi Nr. 27 "Par neapbūvētu zemes gabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību Limbažu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2023., Nr. 239 https://www.vestnesis.lv/op/2023/239.29

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mārupes novada domes saistošie noteikumi Nr. 44/2023

Grozījumi Mārupes novada pašvaldības 2023. gada 14. marta saistošajos noteikumos Nr. 8/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības 2023. gada budžeta apstiprināšanu"

Vēl šajā numurā

11.12.2023., Nr. 239

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Limbažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 27

Pieņemts: 23.11.2023.

OP numurs: 2023/239.29

2023/239.29
RĪKI

Limbažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Limbažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 27

2023. gada 23. novembrī

Par neapbūvētu zemes gabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību Limbažu novadā

APSTIPRINĀTI
ar Limbažu novada domes
23.11.2023. sēdes lēmumu Nr. 934
(prot. Nr. 14, 5.)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350
"Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Limbažu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) aprēķina zemes nomas maksu par Pašvaldībai piederošu, piekrītošu vai tā daļu, vai Pašvaldības valdījumā esošu rezerves zemes fondā ieskaitītu vai īpašuma tiesību atjaunošanai neizmantotu neapbūvētu zemesgabalu (turpmāk – zemesgabals).

2. Neapbūvēta Pašvaldības zemesgabala pilsētā, kas tiek iznomāts ar mērķi – sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu gadā nosaka 5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 28,00 EUR (divdesmit astoņi euro) gadā.

3. Neapbūvēta Pašvaldības zemesgabala, kuram saskaņā ar teritorijas plānojumu noteikts zemes lietošanas mērķis – individuālo dzīvojamo māju apbūves zeme, komercdarbības objektu apbūves zeme un kas tiek iznomāts ar mērķi – sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu gadā nosaka 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 28,00 EUR (divdesmit astoņi euro) gadā.

4. Neapbūvēta Pašvaldības zemesgabala, kas tiek iznomāts ar mērķi – personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu gadā nosaka 1,5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 28,00 EUR (divdesmit astoņi euro) gadā.

5. Neapbūvēta Pašvaldības zemesgabala, kas ir starpgabals, vai neapbūvēts zemesgabals (tostarp zemesgabals ielu sarkanajās līnijās), kas nav iznomājams patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāts tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam, ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu gadā nosaka 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 28,00 EUR (divdesmit astoņi euro) gadā.

6. Neapbūvētu Pašvaldības zemesgabalu, kas tiek iznomāts biedrībām vai nodibinājumiem, kuru darbība sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai, it sevišķi, ja tā vērsta uz labdarību, cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzību, pilsoniskas sabiedrības attīstību, izglītības, zinātnes, kultūras un veselības veicināšanu un slimību profilaksi, sporta atbalstīšanu, vides aizsardzību, palīdzības sniegšanu katastrofās un ārkārtas situācijās, sabiedrības, it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu, sociālās labklājības celšanu, kā arī starptautiskajām organizācijām ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu gadā nosaka 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 28,00 EUR (divdesmit astoņi euro) gadā.

7. Papildus Saistošo noteikumu 2., 3., 4., 5., 6. punktos noteiktajai nomas maksai nomnieks maksā Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktos nodokļus – nekustamā īpašuma nodokli un pievienotās vērtības nodokli.

8. Atzīt par spēku zaudējušiem Limbažu novada domes 2021. gada 26. augusta saistošos noteikumus Nr. 6 "Par neapbūvētu zemes gabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību Limbažu novadā".

9. Noteikumi stājas spēkā ar 2024. gada 1. janvāri.

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs

 

Paskaidrojuma raksts
Limbažu novada pašvaldības domes 2023. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 27 "Par neapbūvētu zemes gabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību Limbažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu pieņemšanas nepieciešamība saistīta ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, kas nosaka, ka Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

1.2. Noteikumi izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu, lai noteiktu zemes nomas maksas aprēķināšanas kārtību iznomātajiem pašvaldības zemes gabaliem, sadalot tos pa lietošanas mērķiem (mazdārziņu teritorijas; zemes gabali, kas tiek izmantoti personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam; starpgabali vai neapbūvēti zemesgabali (tostarp zemesgabals ielu sarkanajās līnijās), kas nav iznomājami patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāti tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam; zemesgabali, kas tiek iznomāti biedrībām vai nodibinājumiem, kuru darbība sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai, kā arī starptautiskajām organizācijām), lai uz minētajiem zemesgabaliem tiktu attiecināta saistošajos noteikumos noteiktā kārtība, kādā Pašvaldība aprēķina zemes nomas maksu.

Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 30. punkts nosaka neapbūvētu zemes gabalu nomas maksu, zemesgabaliem, kuri iznomāti iepriekš minēto noteikumu 29. punktā minētajos gadījumos. Pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 30.1., 30.2., un 30.3. apakšpunktā. Saistošajos noteikumos ir noteikta minimālā zemes gabala nomas maksa – 28.00 EUR.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Papildus budžetā plānoti ieņēmumi saistībā ar saistošo noteikumu noteikto minimālo zemes gabala nomas maksu 28.00 EUR – 13597.00 EUR.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Ar saistošo noteikumu īstenošanu netiek izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras ietekmē vai var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, kā arī bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu, iespējamā pakļautība avāriju vai katastrofu riskiem un visu minēto jomu mijiedarbība, vienīgi nosakot palielinātu nekustamā īpašuma nodokli būvēm, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas, vai cilvēku drošību apdraudošas, tiek veicināta apkārtējās vides sakopšana un drošība.

3.2. Saistošo noteikumu projektam nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldībā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Limbažu novada administrācijā, adrese: Rīgas iela 16, Limbaži, Limbažu novads, LV-4001 vai rakstot elektroniskā pasta adresi: pasts@limbazunovads.lv.

4.2. Iesniegumus izvērtē Limbažu novada pašvaldības nodokļu administratori.

4.3. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", informācija par tiem – Limbažu novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Limbažu novada Vēstis" un ievietoti Limbažu novada pašvaldības interneta mājaslapā www.limbazunovads.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Limbažu novada pašvaldības nodokļu administratori un Finanšu un ekonomikas nodaļa.

6.2. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai 2023. gada 8. novembrī saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstveidā varēja iesniegt līdz 2023. gada 21. novembrim. Noteiktajā termiņā netika saņemts neviens priekšlikums.

8.2. Saistošie noteikumi iesniegti izskatīšanai aktuālā redakcijā bez izmaiņām.

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!