• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents Talsu rajonā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.1995., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34811

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācijas artava Latvijas Iekšlietu ministrijai

Vēl šajā numurā

21.04.1995., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents Talsu rajonā

Turpinājums no 1.lpp.

G.Ulmanis izteica vēlēšanos 4. maijā būt Skrundā. Šajā pašā dienā Saeimā prezidents piedalīsies 5. gadadienas svinībās kopš Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas. 3. maijā Valsts prezidents apbalvos tos, kam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Prezidents informēja arī par citiem notikumiem valsts dzīvē, kā arī uzklausīja lauku cilvēku bažas. Piemēram, par valdības nenoteikto lauksaimniecības politiku. Zemnieki uzdeva jautājumus, kāpēc netiek nekas darīts, lai nodrošinātu tirgu pašmāju produkcijai. Viņi minēja faktus par gaļas un graudu ievešanu no ārvalstīm, kas izskauž no tirgus Latvijas zemnieku saražoto. Otrs svarīgākais jautājums saistīts ar kredītiem. Kā izteicās zemnieki — Varasvīri televīzijā saka: kredīti ir, lai nāk un ņem, bet, lai kur mēs ietu, visur durvis aizcērt deguna priekšā vai kavējas ar atbildi uz iesniegumu tik ilgi, ka nevar sagaidīt.

Ģibuļu pagasta zemnieks Andris Grīnbergs prezidentam lūdza palīdzēt saņemt senilgoto kredītu tehnikas iegādei, ko esot pieprasījis jau 12. reizi. Pēdējie dokumenti Rīgā iesniegti 27. martā, bet atbildes nav. Zemniekam nepieciešams jauns traktors, kas vēl nesen maksājis nepilnus trīs tūkstošus latu. Tāda apjoma kredītuviņš arī prasījis, bet nu šis traktors jau maksājot pāri par četriem tūkstošiem.

Turklāt lauku cilvēks pilsētā bieži vien tiekot iznerrots, jo nekad nevarot zināt, kādi papīri kurā kabinetā iesniedzami, un, vienā nodoti, tie pēkšņi tiek pieprasīti arī blakuskabinetā vai arī tiek lūgti vēl jauni. Tā zemnieks arī netiek gudrs — līdz ieviešas neuzticība un doma, ka tādējādi Rīgā no viņa vienkārši cenšas atkratīties. Par kredītu un cita veida pakalpojumu saņemšanas kārtību skaidrības nav daudzviet.

Lūdzu radiet mehānismu, lai varētu uzklausīt tautu — tā nav muļķe. Kā var runāt par demokrātiju, ja patiesībā tautai nav iespēju līdzdarboties? Tā par jauno vēlēšanu likumu izteicās klātesošie, vēršoties pret partiju sarakstiem.

Draudzīgā aicinājuma grāmatu dāvinājumu Valsts prezidents šoreiz aizveda Vandzenes vidusskolai. Ar skolas bērniem prezidents pārrunāja svarīgākos valsts dzīves notikumus, interesējās par viņu nākotnes nodomiem. Uz skolotāju jautājumiem par algu reformu atbildēja tās autors — Aldis Baumanis no Izglītības ministrijas.

Pārsteigumu Talsu lauku ceļos sagādāja Laidzes lauksaimniecības tehnikuma audzēkņi, kas tieši uz šosejas bija iznākuši sagaidīt prezidenta eskortu. Prezidents, protams, nevarēja pabraukt garām, neparunājoties ar jauniešiem un arī ar skolas vadību.

Sabiles iedzīvotāji vislielākās bažas — par pensionāru un bezdarbnieku likteni — uzticēja prezidentam pilsētas laukumā. Sabiles Vīna kalna dārznieks runāja par vīnogulāju pašreizējo bēdīgo stāvokli, šķiroties mudināja Gunti Ulmani iestādīt šeit jaunu "Filipa" šķirnes ābelīti.

Tika izteikta doma, ka prezidentam tagad jāsāk apmeklēt Latvijas mazpilsētas, kaut gan ne vienā vien no tām jau ir pabūts.

Valsts prezidenta Kanceleja, A.B.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!