• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Godu un piemiņas dienas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.1995., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs spējam vienoties lūgšanā arī par mūsu dievnamiem

Vēl šajā numurā

21.04.1995., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Godu un piemiņas dienas

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II dzimšanas diena

Šodien, 21. aprīlī, Latvijai draudzīgajā Lielbritānijā ir nacionālie svētki — karalienes Elizabetes II dzimšanas diena

Viņas majestāte karaliene Elizabete II dzimusi 1926. gada 21. aprīlī Londonā. Viņa ir Jorkas hercoga un hercogienes, vēlākā karaļa Džordža VI un karalienes Elizabetes, pirmai bērns. Piecu gadu vecumā nākamā karaliene tika kristīta Bekingemas pilī, un viņai tika dots vārds — Elizabete Aleksandra Mērija.

Pirmo izglītību princese Elizabete kopā ar savu četrus gadus vecāko māsu princesi Margarētu ieguva mājās. Pēc tēva sēšanās tronī 1936. gadā princese Elizabete, gatavojoties troņmantnieces misijai, sāka pastiprināti studēt konstitucionālo vēsturi un tiesību zinātnes. Viņa studēja arī mūziku, daudz un sekmīgi nodarbojās ar jāšanas sportu, labprāt peldēja, trīspadsmit gadu vecumā nākamā karaliene uzvarēja Londonas peldēšanas kluba rīkotajās bērnu sacensībās. Princese aizrāvās arī ar pašdarbības teātri.

Nākamā karaliene jau agri iesaistījās sabiedriskajās aktivitātēs. Četrpadsmit gadu vecumā viņa pirmo reizi uzstājās BBC radioraidījumā, 1942. gadā nākamajai karalienei tika piešķirta karalisko grenadieru pulkveža goda pakāpe, un sešpadsmitajā dzimšanas dienā viņa veica savu pirmo publisko misiju, inspicējot pulku. Jāatceras, ka tas bija bargajā Otrā pasaules kara laikā, tāpēc šādam solim bija liela patriotiska nozīme.

Princese Elizabete 1947. gada 20. novembrī Vestminsteras abatijā salaulājās ar leitnantu Filipu Mountbatenu, Grieķijas prinča Andreja dēlu, karalienes Viktorijas mazmazmazdēlu (tagadējo Viņa augstību princi Filipu, Edinburgas hercogu). 1948. gadā viņiem piedzima dēls — pašreizējais troņmantnieks princis Čārlzs, bet 1950. gadā — meita — princese Anna. 1960. gadā karalienei piedzima princis Andrejs un 1964. gadā — princis Edvards. 1972. gadā Londonā karaliene nosvinēja savas sudraba kāzas.

Par karalieni Viņas majestāte tika kronēta 1953. gada 2.jūnijā Vestminsteras abatijā. Tātad pēc trim vasarām apritēs 45 gadi kopš Viņas majestāte Elizabete II sēdusies Lielbritānijas tronī.

Tagad Lielbritānijas karalienei ir seši mazbērni. Pati karaliene, neraugoties uz savu jau visai cienījamo vecumu, ir teicamā formā, vēl aizvien piedalās izjādēs. Starp citu, šī māka viņu savā laikā paglāba no smaga kritiena, kad parādes laikā kāds dēkainis tieši karalienes zirgam pie galvas izšāva starta pistoli. Zirgs satrūcies sāka trakot, un tikai karalienes izcilā žokeja meistarība ļāva dzīvnieku savaldīt.

Karalienei Elizabetei II ir cieši kontakti ar premjerministru un citiem valdības locekļiem. Viņa regulāri izskata visus ministru kabineta dokumentus un pārlūko kabineta darba kārtību. Būdama cildena un reizē karaliski vienkārša (karaliene apliecinājusi, ka iespējama arī šāda šķietami pretrunīga variācija), Viņas majestāte Elizabete II, Lielbritānijas karaliene, reprezentē britu karaļnama gadsimtiem koptās un lolotās tradīcijas. Karaliskā mierā viņa tuvojas arī savai lielajai 70 gadu jubilejai, ko Lielbritānija svinēs pēc gada.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!