• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2023. gada 23. novembra saistošie noteikumi Nr. 37 "Grozījumi 2023. gada 25. maija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Saldus novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2023., Nr. 237 https://www.vestnesis.lv/op/2023/237.61

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saulkrastu novada domes lēmums Nr. 1329

Par Sējas pagasta padomes 2006. gada 19. septembra lēmuma Nr. 9 atzīšanu par spēku zaudējušu

Vēl šajā numurā

07.12.2023., Nr. 237

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 37

Pieņemts: 23.11.2023.

OP numurs: 2023/237.61

2023/237.61
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 37

Saldū 2023. gada 23. novembrī

Grozījumi 2023. gada 25. maija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Saldus novadā"

Izdoti ar Saldus novada domes
2023. gada 23. novembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 13, 4. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto un piekto daļu, likuma "Par palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu

1. Izdarīt Saldus novada domes 2023. gada 25. maija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Saldus novadā" šādus grozījumus:

1.1. Svītrot izdošanas tiesiskajā pamatojumā vārdus "un piekto".

1.2. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 75 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, piemērojot šādus koeficientus:

2.1. pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficients 1 (noapaļots līdz veseliem euro);

2.2. pārējām personām mājsaimniecībā – koeficients 0,7 (noapaļots līdz veseliem euro)."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Paskaidrojuma raksts
Saldus novada domes 2023. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 37 "Grozījumi 2023. gada 25. maija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Saldus novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. panta ceturtajā daļā noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Likuma 33. panta piektā daļa nosaka, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1; pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

Likumā "Par sociālo drošību" 2.panta otrā daļā noteikts, ka līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam. No 2024. gada 1. janvāra tiks palielināts mājsaimniecības ienākumu slieksnis.

Šobrīd Saldus novada domes 2023. gada 25. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Saldus novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 18) nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 75 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī jeb 470,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 jeb 329,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā. Pamatojoties uz to, ka ienākumu mediāna 2024. gadā mainīsies, Saistošo noteikumu Nr. 18 2. punktā ir jāveic attiecīgi grozījumi, jo tajā, nosakot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni procentos, vienlaikus ir norādīti arī konkrēti skaitļi "jeb 470,00 euro [..] jeb 329,00 euro", kas atbilst noteiktajai ienākumu mediānai no 2023. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 31. decembrim.

Saistošo noteikumu Nr. 18 grozījumu mērķis ir noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības minimālo ienākumu slieksni procentuālā apmērā, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim koeficientus, nenorādot konkrētus skaitļus – neizteikt euro, atbilstoši Likums 33. panta ceturtajai un piektajai daļai.

No Saistošo noteikumu Nr. 18 izdošanas tiesiskā pamatojuma svītrot norādi uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta piekto daļu, jo tajā nav dots deleģējums saistošo noteikumu izdošanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošanai prognozētā aptuvenā fiskālā ietekme uz Pašvaldības budžetu veido pabalstu palielinājumu 1 % apmērā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sociālā ietekme – pozitīva ietekme uz iedzīvotājiem un mājsaimniecībām ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem, kuri ir atbalsta saņēmēji.

Ietekme uz vidi – nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci – nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Administrēšanu turpinās nodrošināt Saldus novada pašvaldības aģentūra "Sociālais dienests" (turpmāk arī – Sociālais dienests).

Kārtība, kādā tiek iesniegti nepieciešamie dokumenti un izskatīta mājsaimniecības atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam (turpmāk – statuss), netiek mainīta, to nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 809). Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 809 vienai no mājsaimniecības personām jāvēršas Sociālajā dienestā, iesniedzot iesniegumu un nepieciešamos dokumentus mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanai. Sociālais dienests atbilstoši Likumā noteiktajiem kritērijiem izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju un sadarbībā ar iesniedzēju sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās esošos datus un Sociālajam dienestam iesniegtajos dokumentos iekļautās ziņas. Sociālais dienests mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas un deklarācijas sagatavošanas izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus un nosaka mājsaimniecības atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

Mājsaimniecība nekvalificējas maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai, ja mājsaimniecības ienākumi un materiālie resursi neatbilst normatīvajos aktos minētajam ienākumu slieksnim un materiālā stāvokļa līmenim. Par pieņemto lēmumu Sociālais dienests informē iesniedzēju.

Nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu pašvaldībai ir autonomā funkcija nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Sociālais dienests, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Sociālā dienesta esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošās institūcijas likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

Ņemot vērā, ka Likuma 3. panta trešajā daļā noteikts, ka kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka pašvaldību saistošajos noteikumos, pašvaldībai nav citu iespēju kā tikai izdodot saistošos noteikumus.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Jautājums izskatīts un atbalstīts Sociālo jautājumu komisijā un Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejā.

Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 17. oktobra līdz 2023. gada 31. oktobrim (divas nedēļas) publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi nav saņemti.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!