• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lietišķā, koleģiālā sarunā - ASV, Francijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas juristi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.1995., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34776

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem makšķerēšanas noteikumos un rūpnieciskās zvejas noteikumos

Vēl šajā numurā

20.04.1995., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lietišķā, koleģiālā sarunā — ASV, Francijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas juristi

Vakar, 19. aprīlī, Latvijas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns un Latvijas Tiesnešu biedrības priekšsēdētājs Valdemārs Šubrovskis (otrajā attēlā) tikās ar ārvalstu tiesnešu delegāciju (pirmajā attēlā pa kreisi). Tajā ir tiesneši no ASV, Francijas, Dānijas, Igaunijas un Lietuvas, un viņi ieradušies uz Latvijas Tiesnešu konferenci, kas sākas šodien, 20. aprīlī.

Tiekoties ar ārvalstu tiesnešu delegāciju, Augstākās tiesas priekšsēdētājs A.Guļāns teica:

— 1992. gadā tika pieņemts likums par tiesu varu Latvijā. Šis likums līdztekus likumdošanas un izpildvarai būtībā regulē tiesu sistēmas varu Latvijā. Latvijā tiesu reforma pagaidām nenorit tā, kā mēs to bijām iecerējuši. Tam ir vairāki objektīvi un subjektīvi iemesli. Un ir faktori, kas šīs reformas gaitā uztrauc tiesnešus. Viens no tiem: manāma tendence tiesu varu, kas ir pilnīgi neatkarīga, tomēr mēģināt pakārtot izpildvarai vai arī censties regulēt ar tās palīdzību. Minēšu kādu piemēru. Pagājušajā gadā pēc Ministru kabineta rīkojuma Tieslietu ministrijas nolikumā tika iekļauta jauna norma. Proti: Tieslietu ministrijai ir jāpārrauga Augstākā tiesa. Augstākā tiesa savukārt sasauca īpašu plēnumu, kurā šo normu atcēla. Cik man zināms, arī citur pasaulē tiesu varai dažkārt rodas līdzīgas problēmas. Tādēļ mēs nolēmām rīkot starptautisku semināru, lai apspriestu ar tiesu varu un tiesnešu darbu saistītās problēmas. Viens no šī starptautiskā semināra mērķiem — celt mūsu tiesnešu pašapziņu un atgādināt viņiem, ka tiesu vara ir neatkarīga.

Latvijas Tiesnešu biedrības priekšsēdētājs V.Šubrovskis savukārt iepazīstināja ārvalstu tiesnešu delegāciju ar šīs biedrības darbu:

— Latvijas Tiesnešu biedrība tika atjaunota 1992. gadā. Tās galvenie mērķi ir: tiesu varas stiprināšana, savu biedru (tiesnešu) aizstāvēšana. Latvijas Tiesnešu biedrība seko likumdošanai un iespēju robežās sniedz savu vērtējumu par to vai citu likumdošanas aktu par tiesām. Latvijas tiesneši sadarbojas arī ar citu Baltijas valstu kolēģiem. Ir nodibināta Baltijas valstu Tiesnešu biedrību padome.

 

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!