• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 11. aprīļa noteikumi Nr. 95 "Noteikumi par kārtību, kādā par ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības un humānās palīdzības sūtījumiem maksājams pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.1995., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34765

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.96

Noteikumi par kārtību, kādā maksājams pievienotās vērtības nodoklis par ievedamajiem pamatlīdzekļiem

Vēl šajā numurā

20.04.1995., Nr. 61

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 95

Pieņemts: 11.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 95

(prot. nr.19, 1.§) Rīgā 1995.gada 11.aprīlī

 

Noteikumi par kārtību, kādā par ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības un humānās palīdzības sūtījumiem maksājams pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 6.pantu
un likuma "Par muitas nodokli (tarifiem)" 22.pantu

 

I. Noteikumos lietotie termini

Palīdzības sūtījumi — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumi un dāvinājumi.

Projekti — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības projekti.

Tehniskās palīdzības komisija — Ministru kabineta izveidota komisija, kura darbojas Finansu ministrijas pakļautībā un izvērtē, akceptē un reģistrē iesniegtos projektus.  

II. Kārtība, kādā no pievienotās vērtības nodokļa un muitas nodokļa atbrīvojami humānās palīdzības sūtījumi

1. Par humānās palīdzības sūtījumiem atzīstami sūtījumi, kuri tiek sūtīti ar atzīmi "Humānā palīdzība" un kuru saņēmējs, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā garantijas rakstu, apliecina, ka saņemtajā humānās palīdzības sūtījumā esošie priekšmeti netiks pārdoti. Garantijas rakstā jānorāda humānās palīdzības sūtījuma sadalīšanas vieta.

2. Humānās palīdzības sūtījumu saņēmēji ir valsts un pašvaldību institūcijas, budžeta organizācijas, kā arī Latvijas Republikā reģistrētās sabiedriskās organizācijas, bezpeļņas organizācijas un reliģiskās organizācijas.

Uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības nav humānās palīdzības sūtījumu saņēmēji.

3. Fiziskās personas nav humānās palīdzības sūtījumu saņēmējas. Fiziskās personas saņem humānās palīdzības sūtījumos esošos priekšmetus tikai ar šo noteikumu 2.punktā minēto humānās palīdzības saņēmēju starpniecību.

4. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments reģistrē humānās palīdzības sūtījumus, apkopo ziņas par to saturu, nosūtītājiem un humānās palīdzības sūtījumu saņēmējiem Latvijā, kā arī atspoguļo šīs ziņas muitas statistikā.

5. Humānās palīdzības sūtījumi, par kuru saturu un saņēmējiem Latvijā no humānās palīdzības nosūtītājiem ir saņemtas ziņas un par kuriem Valsts ieņēmumu dienestā ir iesniegts garantijas raksts, tiek nodoti saņēmējiem, noformējot muitas kravas deklarāciju. Šādi sūtījumi atbrīvojami no pievienotās vērtības nodokļa un muitas nodokļa.

6. Uz humānās palīdzības sūtījumos esošajiem priekšmetiem attiecas visi aizliegumi un ierobežojumi, kuri noteikti Latvijas Republikā ievedamajām precēm un priekšmetiem.  

III. Kārtība, kādā no pievienotās vērtības nodokļa un muitas nodokļa atbrīvojami palīdzības sūtījumi, kas tiek ievesti Latvijas Republikā

7. Palīdzības sūtījumi valsts un pašvaldību institūcijām, budžeta organizācijām, kā arī sabiedriskajām organizācijām, bezpeļņas organizācijām un reliģiskajām organizācijām var tikt atbrīvoti no pievienotās vērtības nodokļa un muitas nodokļa, ja par to piegādi palīdzības programmu ietvaros ir attiecīgi Latvijas Republikas Valdības noslēgti līgumi vai Tehniskās palīdzības komisijas akceptēti projekti.

8. Juridiskajai personai, kas Latvijas Republikā ieved palīdzības sūtījumus, ir tiesības uz valsts robežas nemaksāt pievienotās vērtības nodokli un muitas nodokli, ja attiecīgajā muitas iestādē tiek uzrādīta Valsts ieņēmumu dienesta apstiprināta atļauja.

9. Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļa izsniedz šo noteikumu 8.punktā minēto atļauju, pamatojoties uz šādiem dokumentiem:

9.1. pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju par šī nodokļa maksājumiem taksācijas periodā (arī tad, ja nav bijuši citi pievienotās vērtības nodokļa maksājumi). Šo deklarāciju iesniedz tikai ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas;

9.2. muitas kravas deklarāciju (bez muitas zīmoga);

9.3. palīdzības sūtījuma saņēmēja statusu apliecinošu dokumentu (statūtiem vai nolikumu, reģistrācijas apliecību un citiem);

9.4. iesniegumu ar lūgumu atļaut ievest palīdzības sūtījumu bez pievienotās vērtības nodokļa un muitas nodokļa samaksas. Iesniegumā jānorāda arī līdz šim saņemtie un turpmāk atbilstīgi attiecīgajam līgumam vai projektam paredzētie palīdzības sūtījumi. Iesniegumam jābūt saskaņotam ar Finansu ministrijas Ārvalstu tehniskās palīdzības koordinācijas nodaļu.

10. Attiecīgā muitas iestāde muitas kravas deklarācijā izdara atzīmi par to, ka pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis nav samaksāts.  

IV. Kārtība, kādā pievienotās vērtības nodoklis tiek atmaksāts no valsts budžeta par precēm, kas iegādātas Latvijas Republikā par ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības līdzekļiem

11. Valsts pārvaldes institūcijām, kā arī to pakļautībā vai pārraudzībā esošajām institūcijām par precēm, kas iegādātas Latvijas Republikas teritorijā par palīdzības līdzekļiem attiecīgo Latvijas Republikas Valdības noslēgto līgumu vai Tehniskās palīdzības komisijas akceptēto projektu ietvaros, pievienotās vērtības nodoklis tiek atmaksāts no valsts budžeta.

12. Palīdzības saņēmējs, ja tas atrodas valsts pārvaldes institūcijas pakļautībā vai pārraudzībā, triju mēnešu laikā pēc preču iegādāšanās iesniedz attiecīgajai augstākai valsts pārvaldes institūcijai:

12.1. izdarīto pirkumu čekus vai pavadzīmes (pirmos eksemplārus), kuros norādīts palīdzības saņēmēja nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs, iegādāto preču nosaukumi, daudzums, cena, vērtība un aprēķinātais pievienotās vērtības nodoklis (latos un santīmos);

12.2. palīdzības saņēmēja statusu apliecinošu dokumentu (statūtus vai nolikumu, reģistrācijas apliecību un citus);

12.3. iesniegumu uz speciālas veidlapas (veidlapas paraugs — pielikumā). Iesniegumā jānorāda saņemto līdzekļu summa, kā arī līdz šim izlietotie un atlikušie līdzekļi atbilstīgi attiecīgajam līgumam vai projektam. Iesniegumam jābūt saskaņotam ar Finansu ministrijas Ārvalstu tehniskās palīdzības koordinācijas nodaļu.

Pēc tam, kad minētos dokumentus pārbaudījusi attiecīgā valsts institūcija, tie jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā pēc palīdzības saņēmēja juridiskās adreses.

Piecpadsmit dienu laikā pēc minēto dokumentu saņemšanas attiecīgā Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļa palīdzības saņēmējam atmaksā pievienotās vērtības nodokļa summu no valsts budžeta.

13. Par precēm, kas iegādātas saskaņā ar šo noteikumu IV nodaļas prasībām, pievienotās vērtības nodoklis tiek atmaksāts no valsts budžeta, ja uz čeka (pavadzīmes) norādītā preces vērtība ir lielāka par 100 latiem (bez pievienotās vērtības nodokļa).

14. Ja iegādāto preču čeki (pavadzīmes) netiek iesniegti triju mēnešu laikā pēc attiecīgo preču iegādāšanās, pievienotās vērtības nodoklis netiek atmaksāts.

15. Pievienotās vērtības nodoklis netiek atmaksāts par:

15.1. precēm, kas apliekamas ar akcīzes nodokli;

15.2. vieglajiem automobiļiem bez speciāla aprīkojuma;

15.3. pārtikas produktiem.  

V. Noslēguma jautājumi

16. Ja ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumi un dāvinājumi vai humānās palīdzības sūtījumi tiek pārdoti vai ja netiek ievēroti šo noteikumu 7.punktā minētajos Latvijas Republikas Valdības noslēgtajos līgumos vai Tehniskās palīdzības komisijas akceptētajos projektos paredzētie palīdzības sūtījumu izlietošanas nosacījumi, pievienotās vērtības nodoklis tiek iekasēts likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" noteiktajā kārtībā.

17. Šo noteikumu III un IV nodaļā noteiktā kārtība stājas spēkā pēc I nodaļā minētās Tehniskās palīdzības komisijas izveidošanas.

18. Noteikumi stājas spēkā ar 1995.gada 1.maiju.

Ministru prezidents M.Gailis

Finansu ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Piebalgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!