• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzintara jūra un Arābijas jūra izjūt tuvumu (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.1995., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Norvēģijas un Dienvidkorejas labas gribas sūtņi Latvijā

Vēl šajā numurā

19.04.1995., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzintara jūra un Arābijas jūra izjūt tuvumu

Intervija "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

 

— Mana pati pirmā un ļoti svarīgā misija Latvijā šajā brīnišķīgajā un draudzīgajā valstī bija izteikt un apliecināt Latvijas tautai un valdībai savas labās jūtas un pateicību par draudzīgo attieksmi, ko jūsu tauta parādīja, morāli mūs atbalstīdama mūsu grūtākajās dienās (Irākas okupācijas laikā — J.Ū.). Es to uzzināju no Viņa ekselences jūsu Valsts prezidenta un arī no Latvijas ārlietu ministra. Man apsolīja, ka Latvija atbalstīs Kuveitu arī nākotnē. Otrkārt, jau pats fakts, ka Kuveita norīkojusi uz Rīgu savu vēstnieku, nozīmē, ka mana valsts Latviju uzlūko kā draudzīgu valsti un vēlas ar to attīstīt attiecības visās iespējamajās jomās. Šorīt (18.04.— J.Ū.) es tikos ar Latvijas ārlietu ministru, rīt (19.04. — J.Ū.) būs sarunas ar finansu ministru un Viņa ekselenci Ministru prezidentu. Ceru, ka šīs tikšanās ļaus vairāk pietuvoties konkrētam mūsu abu valstu attiecību veicināšanas virzienam.

— Kādas Latvijas un Kuveitas sadarbības iespējas jūs saskatāt šobrīd?

— Jāņem vērā, ka pašlaik abas mūsu valstis no jauna veido savas starptautiskās attiecības. Latvija ilgākā periodā ir izjutusi ārvalsts okupāciju. Arī mēs zinām, ko nozīmē ārvalstu okupācija. Tagad abas mūsu valstis atjauno savu valstisko neatkarību. Tas jau pats par sevi ir ļoti interesants posms mūsu valstu dzīvē. Tajā abas mūsu zemes — gan Kuveita, gan Latvija — ar labu gribu atradīs daudzus ceļus mūsu valstu abpusēji izdevīgai sadarbībai. Esmu par to absolūti pārliecināts.

— Paldies, Jūsu ekselence, par šo jūsu pirmo interviju Latvijā!

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Preses konference

Vakar pēcpusdienā Kuveitas vēstnieks Latvijā Abdulazīzs Abdullatīfs al Šarīks preses konferencē tikās arī ar masu saziņas līdzekļu žurnālistiem. Uzrunādams viņus, vēstnieks bilda, ka ir lepns, ka iecelts par Kuveitas pirmo vēstnieku Latvijā. Vēstnieks norādīja, ka mazu valstu attiecības ir īpaši svarīgas. Viņš izteica arī cerību, ka Latvija pievienosies starptautiskajam spiedienam, lai Irākas režīms atbrīvotu vairāk nekā 600 Kuveitas iedzīvotājus, kas tika sagūstīti Irākas agresijas laikā un vēl aizvien atrodas Sadama Huseina režīma varā.

Atbildot uz "LV" jautājumu, kā vērtējams pašreizējā Irākas diktatora valdīšanas ilgums, Kuveitas vēstnieks atbildēja, ka patlaban Sadama Huseina režīmam nav opozīcijas, jo ikvienu opozīciju tas nekavējoties iznīcinot. Vēstnieks arī teica, ka tāda dabas resursiem bagāta valsts kā Irāka demokrātijas apstākļos varētu būt nozīmīgs miera faktors.

Runājot par Kuveitas un Latvijas sadarbību, vēstnieks teica, ka nesen viņa valsts parlamentā izveidota draudzības komiteja kontaktiem ar Latvijas Saeimu. Vēstnieks norādīja, ka būtu lietderīga līdzīgas komitejas vai komisijas izveidošana Latvijā.

Preses konferencē tika skarts arī daudzo nepilsoņu skaits Kuveitā, jo šajā ziņā abas mūsu valstis ir līdzīgā situācijā. Pēc vēstnieka domām, Kuveitā tā tomēr nav īpaša problēma, kaut gan prāvo naftas krājumu izmantošanai Kuveitai savulaik vajadzējis uzaicināt daudzus viesstrādniekus no Ēģiptes un Indijas. Tomēr šīs personas apzinoties, ka nav šīs valsts pilsoņi un par tādiem nekad nekļūs.

"LV" korespondents

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

(attēli 1. lpp.)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!