• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ropažu novada domes 2023. gada 18. oktobra saistošie noteikumi Nr. 34/23 "Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai Ropažu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2023., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/op/2023/208.23

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

26.10.2023., Nr. 208

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ropažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 34/23

Pieņemts: 18.10.2023.

OP numurs: 2023/208.23

2023/208.23
RĪKI

Ropažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 34/23

Ulbrokā 2023. gada 18. oktobrī

Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai Ropažu novadā

Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
18.10.2023. sēdes lēmumu Nr. 2806
(prot. Nr. 78/2023)

Izdoti saskaņā ar
Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir līdzfinansējumu fiziskai personai dzīvojamās mājas pieslēgšanai centralizētajai ūdens un/vai kanalizācijas sistēmai, līdzfinansējuma apmēru, tā saņemšanas un izlietošanas kārtību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Iesniedzējs – nekustamā īpašuma īpašnieks. Ja iesniegumu paraksta pilnvarotā persona, iesniegumam pievieno notariālu pilnvaru vai citu dokumentu, kas apliecina tiesības pārstāvēt iesniedzēju.

2.2. Pieslēgums – ārējo ūdensvada un/vai kanalizācijas tīklu un būvju kopums no ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas līdz pakalpojumu lietotāja īpašumā vai valdījumā esošai sistēmas daļai vai ēkas ārsienai, kas nodrošinās lietotājam ūdenssaimniecības pakalpojuma saņemšanu.

2.3. Ieceres dokumentācija – paskaidrojuma raksts, paziņojums par būvniecību, inženiertopogrāfiskais uzmērījums, inžnierģeoloģiskā izpēte, vienkāršotā inženierpieslēguma shēma, inženiertīklu novietojuma plāns, tāme vai izpilduzmērījums, kas ietver pieslēguma izbūves pamatojumu.

2.4. Izpilddokumentācija – inženiertopogrāfiskais izpilduzmērījums, tāme.

2.5. Nekustamais īpašums – pašvaldības teritorijā esoša, ekspluatācijā nodota dzīvojamā ēka vai daudzdzīvokļu ēka.

3. Līdzfinansējums tiek piešķirts projektēšanas dokumentu un būvdarbu izmaksu segšanai pieslēguma izveidošanai nekustamajā īpašumā.

II. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība un apmērs

4. Līdzfinansējumu piešķir:

4.1. atbilstoši kārtējā gadā apstiprinātā budžeta ietvaros šim mērķim pieejamā finansējuma apmērā;

4.2. ja pieslēguma izmaksas neietver ēkas iekšējās ūdensapgādes un/vai kanalizācijas izbūves izmaksas un lietus ūdens kanalizācijas novadīšanas sistēmu izbūves izmaksas;

4.3. ja iesniedzējam nav nekustamā īpašuma nodokļa parāds;

4.4. ja izbūvējot pieslēgumu netiek bojāts ielas segums piecus gadus pēc seguma izbūves vai trīs gadus pēc seguma atjaunošanas;

4.5. ja pa ielu vai ceļu gar nekustamo īpašumu ir izbūvēts maģistrālais ūdensvads un/vai kanalizācijas vads vai tas atrodas tiešā tuvumā šim nekustamajam īpašumam, un tā izbūve ir tehniski, tiesiski un ekonomiski pamatota;

4.6. iesniedzējam, kurš nekustamajā īpašumā, kas atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā ir deklarēts vismaz 6 (sešus) mēnešus līdz pieteikuma iesniegšanas brīdim.

5. Pašvaldības līdzfinansējums pieslēguma izbūvei tiek piešķirts šādā apmērā:

5.1. 50 % apmērā no kopējām pieslēguma izmaksām, bet ne vairāk kā 2 000 EUR (divi tūkstoši euro), kā arī ne vairāk kā 60 EUR (sešdesmit euro) apmērā par vienu ūdensapgādes pieslēguma izbūves metru saskaņā ar būvspeciālista izstrādāto un ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja apstiprināto ieceres dokumentāciju;

5.2. 50 % apmērā no kopējām pieslēguma izmaksām, bet ne vairāk kā 3 000 EUR (trīs tūkstoši euro), kā arī ne vairāk kā 60 EUR (sešdesmit euro) apmērā par vienu kanalizācijas pieslēguma izbūves metru saskaņā ar būvspeciālista izstrādāto un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja apstiprināto ieceres dokumentāciju;

5.3. pieslēguma ieceres dokumentācijas izmaksas un izpilduzmērījuma izmaksas var tikt iekļautas kopējo izmaksu apjomā, bet ne vairāk kā 300 EUR (trīs simts euro), nepārsniedzot noteikumu 5.1., 5.2. apakšpunktos un 6. punktā noteikto izmaksu sliekšņus kopējā pieslēguma izmaksām.

6. Līdzfinansējumu piešķir 100 % apmērā no kopējām izmaksām, bet ne vairāk kā 8 000 EUR (astoņi tūkstoši euro), kā arī ne vairāk kā 120 EUR (viens simts divdesmit euro) apmērā par vienu pieslēguma izbūves metru, ja iesniedzējs, kurš ir deklarēts nekustamajā īpašumā, kuram plānots pieslēgums uz pieteikuma iesniegšanas brīdi atbilst vismaz vienai no šādām pazīmēm:

6.1. iesniedzējam ir piešķirts maznodrošinātās vai trūcīgās personas statuss;

6.2. iesniedzējam ir daudzbērnu ģimenes statuss un vismaz trīs bērni (līdz 24 gadu vecumam) ir deklarēti īpašumā, kuram plānots pieslēgums;

6.3. iesniedzējam ir vientuļā pensionāra statuss;

6.4. iesniedzējam ir politiski represētās personas statuss;

6.5. iesniedzējs ir Afganistānas kara vai Černobiļas avārijas seku likvidēšanas dalībnieks;

6.6. iesniedzējs ir persona ar invaliditāti, vai, ja iesniedzējam ir nepilngadīgs bērns ar invaliditāti;

6.7. iesniedzējs ir Nacionālās pretošanās kustības dalībnieks.

7. Pašvaldība pēc budžeta apstiprināšanas vietējā laikrakstā un pašvaldības tīmekļa vietnē publicē paziņojumu par kārtējā gadā apstiprināto budžetu līdzfinansējuma saņemšanai ūdensapgādes un/vai kanalizācijas pieslēguma izmaksu segšanai.

8. Lai pieteiktos līdzfinansējuma saņemšanai, iesniedzējs pašvaldībā iesniedz šādus dokumentus:

8.1. pieteikumu (pielikumā);

8.2. ieceres dokumentāciju, kas saskaņota ar pašvaldību un ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju;

8.3. ieceres tāmi;

8.4. dokumenta kopiju, kas apliecina noteikumu 6. punktā norādītā iesniedzēja statusu (ja attiecināms);

8.5. aktu par ēkas nodošanu ekspluatācijā.

9. Pieteikumu, un tam pievienojamos dokumentus iesniedzējs iesniedz personīgi Ropažu novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros, vai sūtot pa pastu uz adresi Institūta iela 1a, Ulbroka, Stopiņu pagasts, Ropažu novads, LV-2130, vai iesniedzot ar drošu elektronisko parakstu, sūtot uz e-pastu novada.dome@ropazi.lv. Pieteikumi tiek izskatīti un līdzfinansējums piešķirts pieteikumu iesniegšanas kārtībā.

10. Pieteikumus reģistrē pieteikumu reģistrā, Pašvaldības Attīstības, īpašumu un investīciju departaments izvērtē to atbilstību saistošo noteikumu prasībām un sagatavo lēmumprojektu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai par pieteikuma neatbilstību saistošo noteikumu prasībām, norādot atteikuma iemeslus.

11. Lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu pieņem pašvaldības izpilddirektors 1 (viena) mēneša laikā no pieteikuma saņemšanas dienas. Līdzfinansējumu piešķir pieslēguma izbūvei kārtējā kalendārajā gadā pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros, iesniegumu saņemšanas kārtībā.

III. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība un pieslēguma izveidošana

12. Pēc lēmuma pieņemšanas par līdzfinansējuma piešķiršanu, iesniedzējs tiek informēts par nepieciešamā līguma noslēgšanu starp pašvaldību un iesniedzēju, kurā atrunāta detalizēta kārtība par līdzfinansējuma saņemšanu un izlietošanu. Līgums noslēdzams ne vēlāk kā 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā pēc rakstveida lēmuma par piešķirto līdzfinansējumu paziņošanas.

13. Iesniedzējs organizē pieslēguma izbūves darbus, priekšfinansējot visas nepieciešamās izmaksas. Pieslēguma izbūve jāveic atbilstoši visiem būvniecību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem un ir pabeidzama ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no līguma noslēgšanas dienas. Pieslēguma izbūves pabeigšanu apliecina:

13.1. noslēgts līgums ar ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju;

13.2. būvvaldes atzīme BIS būvniecības iecerē par būvdarbu pabeigšanu vai pieņemšanu ekspluatācijā;

13.3. sertificēta mērnieka veikts izpilduzmērījums, kurš iesniegts pašvaldībā (novada.dome@ropazi.lv) un nodots reģistrēšanai mērniecības datu centrā vai SIA "GEO:REG".

14. Iesniedzējs divu nedēļu laikā pēc pieslēguma izbūves (būvdarbu pabeigšanas vai nodošanas ekspluatācijā) iesniedz pašvaldībā visus noteikumu 13. punktā minētos dokumentus vai to kopijas. Pēc dokumentu atbilstības pārbaudes pašvaldība pārskaita līdzfinansējumu iesniedzējam uz viņa kredītiestādes kontu pašvaldības izpilddirektora lēmumā noteiktajā apjomā vai groza lēmumu, ja faktiskais apjoms, saskaņā ar izpilduzmērījumu ir mazāks par sākotnēji plānoto.

15. Ja ar iesniedzēju netiek noslēgts līdzfinansēšanas līgums saskaņā ar noteikumu 12. punktu, uz šo pašvaldības budžetā paredzēto līdzfinansējumu var pretendēt citi pieteicēji, pieteikumu iesniegšanas secībā.

IV. Izpilddirektora lēmuma pārsūdzēšanas un atcelšanas kārtība

16. Izpilddirektora lēmumu var pārsūdzēt Administratīvo aktu strīdu komisijā 1 (viena) mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

17. Izpilddirektors var atcelt iepriekš pieņemto lēmumu pēc paša iniciatīvas, ja iesniedzējs:

17.1. nav noslēdzis līgumu noteikumu 12. punktā norādītajā termiņā;

17.2. nav noslēdzis noteikumu 13.1. apakšpunktā norādīto līgumu ar sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju saņemšanu noteikumu 13. punktā norādītajā termiņā;

17.3. nav iesniedzis noteikumu 13.2. un 13.3. apakšpunktos norādītos dokumentus vai to kopijas noteikumu 14. punktā norādītajā termiņā;

17.4. ir atteicies no pieslēguma izbūves, rakstiski atsaucot iesniegto pieteikumu.

V. Noslēguma jautājumi

18. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

19. Šie saistošie noteikumi neattiecas uz esošo klientu pārslēgumiem un pievadu rekonstrukciju.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens

 

Pielikums
Ropažu novada pašvaldības domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 34/23
"Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma
pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes
un kanalizācijas sistēmai Ropažu novadā"

 

(fiziskas personas vai pilnvarotās personas vārds, uzvārds)

 

(personas kods)

 

(deklarētā dzīvesvietas adrese)

 

(tālrunis)

(elektroniskā pasta adrese)

PIETEIKUMS
Ropažu novada pašvaldībai

Lūdzu piešķirt Ropažu novada pašvaldības līdzfinansējumu   metru
 

(norāda pilnus metrus ar vārdiem)

 

pieslēguma izveidošanai nekustamā īpašumā

(adrese, kadastra numurs)

Pieslēgumam pie centrālās ūdensapgādes un/vai kanalizācijas sistēmas (vajadzīgo pasvītrot).

Pieteikuma izmaksas un tā ieviešana:

Pieteikuma īstenošanas laiks (norādīt pilnos mēnešos, ievērojot, ka pieteikuma īstenošanas laiks nevar pārsniegt 6 (sešus) mēnešus)

 

Pieteikuma iesniedzēja plānotās izmaksas (atbilstoši ieceres tāmei)

 

Apliecinu, ka Iesniedzējs atbilst kādai no saistošajos noteikumos noteiktajām grupām (atbilstošo atzīmēt):

6.1. punkts, 6.2. punkts, 6.3. punkts, 6.4. punkts, 6.5. punkts, 6.6. punkts, 6.7. punkts.

Pielikumā:

1. ieceres dokumentācija _____________ lp;

2. ieceres tāme _____________ lp;

3. dokumenta kopija, kas apliecina noteikumu
6. punktā norādītā iesniedzēja statusu (ja attiecināms) _____________ lp;

4. aktu par ēkas nodošanu ekspluatācijā _____________ lp;

5. Cits dokuments (piem. pilnvara) _____________ lp;

20____. gada ____._____________    
   

(iesniedzēja paraksts, atšifrējums)

 

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2023. gada 18. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 34/23 "Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu fiziskai personai dzīvojamās mājas pieslēgšanai centralizētajai ūdens un/vai kanalizācijas sistēmai, līdzfinansējuma apmēru, tā saņemšanas un izlietošanas kārtību.

1.2. Saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta sesto daļu vietējās pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, nosakot līdzfinansējuma apmēru un tā saņemšanas nosacījumus.

1.3. Ropažu novada pašvaldība ir izvērtējusi nepieciešamību izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai un ir secinājusi, ka ir lietderīgi izdot šādus saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā palielinās pašvaldības budžeta izdevumi gadā, jo tiks segti izdevumi nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

2.2. Saistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta ikgadējā pašvaldības budžeta ietvaros.

2.3. Šo saistošo noteikumu izpildei katru gadu tiek plānots finansējums no Ropažu novada pašvaldības budžeta atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

2.4. Nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – ietekme uz personām, kurām nepieciešams izbūvēt pieslēgumu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Kā arī ņemot vērā, ka atsevišķām sociālajām grupām plānots segt 100 % apmērā izdevumus (bet ne vairāk kā 8 000 EUR) ir gaidāma tieša un labvēlīga sociālā ietekme.

3.2. Ietekme uz vidi – šo saistošo noteikumu izpilde var ietekmēt vidi, jo tiks izbūvēti pieslēgumi centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – šo saistošo noteikumu izpilde var ietekmēt iedzīvotāju veselību, jo tiks izbūvēti pieslēgumi centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Jautājumos, kas saistīti ar saistošo noteikumu piemērošanu personas var vērsties Ropažu novada pašvaldības Attīstības, īpašumu un investīciju departamentā.

4.2. Ar šiem saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Pašvaldība saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6.panta sesto daļu var izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, līdz ar to Ropažu novada pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu izdot šādus noteikumus.

5.2. Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus cilvēkresursu iesaisti, saistošo noteikumu īstenošanā tiks iesaistīti Attīstības, īpašumu un investīciju departamenta darbinieki.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Attīstības, īpašumu un investīciju departaments, līdz ar to nav nepieciešama jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Ņemot vērā, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs ir tiesīga izdot šādus saistošos noteikumus un iedzīvotāji ir ieinteresēti pabalsta saņemšanā, šie saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv no 18.09.2023. līdz 03.10.2023. Norādītajā termiņā nav saņemti viedokļi.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!