• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vācija apliecina savus nodomus atjaunot un tālāk attīstīt sadarbību izglītībā un kultūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.1995., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurss prezidenta amatam

Vēl šajā numurā

11.04.1995., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vācija apliecina savus nodomus atjaunot un tālāk attīstīt sadarbību izglītībā un kultūrā

Kopīgā deklarācija par sadarbību starp Vācijas Federatīvās Republikas Ziemeļreinas – Vestfālenes Kultūras ministriju un Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministriju

Ziemeļreinas – Vestfālenes kultūras ministrs un Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs,

— vācu un latviešu draudzības garā,

— savstarpēji cienot un attiecīgi novērtējot abu valstu vēsturi un kultūru,

— vēloties turpināt un padziļināt abpusējās attiecības,

— atsaucoties uz 1993. gada 20. aprīlī parakstīto nolīgumu starp Vācijas Federatīvās Republikas valdību un Latvijas Republikas valdību par sadarbību kultūras jomā,

— atsaucoties uz 1994. gada 3. jūnijā parakstīto nolīgumu starp Latvijas Republikas Izglītības, kultūras un zinātnes ministriju un Vācijas Federatīvās Republikas Federālo sieviešu un jaunatnes lietu ministriju par sadarbību jaunatnes politikas jomā,

apliecina nodomus atjaunot un tālāk attīstīt sadarbību izglītības un kultūras jomā.

Abas puses ir pārliecinātas, ka Minsteres Latviešu ģimnāzija un Liepājas 5. vidusskola ar padziļinātu vācu valodas mācīšanu dod būtisku ieguldījumu profesionālo un draudzīgo sakaru paplašināšanā, un, cik iespējams, atbalstīs abu skolu darbu.

Abas puses centīsies apmainīties ar profesionālo pieredzi skolu un izglītības jautājumos.

Abām pusēm ir nodoms abu skolu kopīgā ilgstošā darbā veicināt arī sadarbību skolotāju izglītošanas un tālākizglītības jomā.

Atzīstot starptautiskās sadarbības pieaugošo nozīmi kultūras jomā, abu pušu nodoms ir attīstīt ilgtermiņa attiecības mākslas un kultūras jomā. Minsteres Latviešu ģimnāzijai un Latviešu centram šajā sakarā var būt īpaša nozīme.

Abas puses apņemas veicināt kopīgu kultūras darbu abu zemju pilsētu un rajonu starpā un partnerattiecību izveidi.

Abas puses paziņo ieinteresētību un gatavību sava budžeta iespēju ietvaros īstenot attiecīgus pasākumus iepriekš nosauktajās jomās. Abas puses paredz ik gadus apspriest sadarbības finansiālās un organizatoriskās detaļas.

Abas puses ir gatavas atbalstīt tiešos kontaktus starp organizācijām un iestādēm izglītības un kultūras jomā, kā arī to veiktos kopīgos pasākumus.

Kopīgā deklarācija ir sagatavota divos eksemplāros vācu un latviešu valodā, abiem ir vienāds juridisks spēks.

Rīgā 1995. gada 7. aprīlī

 

Hanss Švīrs, Jānis Vaivads,

Ziemeļreinas – Vestfālenes Latvijas Republikas

kultūras ministrs izglītības un zinātnes ministrs

 

Pagājušās nedēļas nogalē, piektdien, 7. aprīlī, Izglītības ministrijā Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs Jānis Vaivads un Vācijas Federatīvās Republikas Ziemeļreinas – Vestfālenes federālās zemes kultūras ministrs Hanss Švīrs parakstīja kopīgu deklarāciju par abu zemju ministriju sadarbību izglītības, zinātnes un kultūras jomā (attēlā).

No 5. līdz 8. aprīlim Latvijā uzturējās Ziemeļreinas – Vestfālenes pavalsts ministrs Hanss Švīrs, kas apmeklēja Latvijas Lauksaimniecības universitāti, viesojās Liepājas Pedagoģiskajā augstskolā un Liepājas 5. vidusskolā, kurās notiek padziļināta vācu valodas apguve.

Pēc kopīgas deklarācijas parakstīšanas Hanss Švīrs un Jānis Vaivads atzīmēja, ka vācu valodas mācīšana Latvijā dod būtisku ieguldījumu Latvijas un Vācijas draudzīgo sakaru attīstībā un paplašināšanā. Ministri informēja žurnālistus, ka ir apsprieduši tālāko sadarbību, kas balstīta uz Minsteres Latviešu ģimnāzijas potenciālajām iespējām un Latviešu centra izveidi Minsterē, izvēršot partnerattiecību izveidi izglītības un kultūras jomā. Hanss Švīrs pastāstīja, ka Ziemeļreinas – Vestfālenes speciālisti jau šoruden ir gatavi uzsākt realizēt Latvijas vācu valodas skolotāju tālākizglītības programmu, par mācību bāzi izmantojot Minsteres Latviešu ģimnāziju, kā arī atbalstīt Liepājas Pedagoģiskās augstskolas sakarus ar kādu no šīs federālās zemes augstskolām. Īpaši veicināma skolotāju pieredzes apmaiņa starp abām zemēm, uzsvēra Hanss Švīrs.

Ministrs Jānis Vaivads pastāstīja, ka ministra Hansa Švīra vizīte Latvijā notikusi sakarā ar 1993. gada 20. aprīlī parakstīto Vācijas Federatīvās Republikas valdības un Latvijas Republikas valdības nolīgumu. Viņš rezumēja arī konkrētos pasākumus, kas tiks realizēti tuvākajā laikā — notiks savstarpēja apmaiņa ar desmit vācu valodas skolotājiem, bet maijā ieradīsies vācu lauksaimniecības menedžeri, kas pētīs, kā labāk izmantot mūsu lauksaimniecības potenciālās iespējas.

Abi ministri izteica cerību par ilgstošu un auglīgu sadarbību. Sestdien Hanss Švīrs tikās ar Latvijas kultūras ministru Jāni Dripi.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!