• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.1995., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34517

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

04.04.1995., Nr. 52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 30.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskie norādījumi

1995.gada 30.martā

Valsts ieņēmumu dienests paziņo, ka uzsāk publicēt Metodiskos norādījumus par uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību. Šie norādījumi tiks publicēti turpinājumos. Par jautājumiem, kas saistīti ar Metodisko norādījumu publicēšanu, var tuvāk interesēties pa tālruņiem 223707 vai 228597.

Par uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību

Saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām",

likumu "Par uzņēmumu ienākuma nodokli"

I daļa. Vispārīgie noteikumi

1. Nodokļu maksātāji grāmatvedību ved saskaņā ar likumu "Par grāmatvedību", "Par uzņēmumu gada pārskatiem", "Par bankām", "Par apdrošināšanu" un citiem normatīvajiem dokumentiem.

2. Nodokļu maksātāja grāmatvedībā ieņēmumus un izdevumus uzrāda latos un santīmos. Maksātāja taksācijas perioda uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācija jāsastāda latos: summu līdz 49 santīmiem atmet, bet 50 santīmus un vairāk noapaļo uz augšu līdz latam.

3. Nodokļa taksācijas perioda ieņēmumi un izdevumi ārvalstu valūtā pārrēķināmi latos pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa, kāds ir spēkā darījuma dienā. Taksācijas perioda beigās naudas līdzekļi, neapmaksātie rēķini, parādi ārvalstu valūtās ierakstāmi bilancē pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa, kāds ir spēkā perioda pēdējā dienā. Ieņēmumi vai zaudējumi sakarā ar valūtas kursa izmaiņām, nosakot uzņēmuma apliekamo ienākumu, tiek ņemti vērā.

4. Grāmatvedībā realizācijas ieņēmumus atspoguļo produkcijas (preču) nosūtīšanas, darbu izpildes un pakalpojumu sniegšanas brīdī saskaņā ar attiecīgajiem norēķinu dokumentiem neatkarīgi no faktiskā maksājuma datuma. Tāpat — neatkarīgi no maksājuma datuma — jāatspoguļo arī citi ar taksācijas periodu saistītie ieņēmumi un izdevumi (izmaksas).

5. Analogi — neatkarīgi no maksājuma datuma — jāatspoguļo arī ar taksācijas gadu saistītās izmaksas (izdevumi). Arī kredītiestādes un apdrošināšanas sabiedrības pārskatos atspoguļo ar taksācijas periodu saistītos ieņēmumu, vienlaicīgi ņemot vērā attiecīgajos likumos vai citos normatīvajos dokumentos noteiktās izdevumu aprēķināšanas atšķirības.

II daļa. Uzņēmumu ienākuma nodokļa taksācijas perioda deklarāciju iesniegšana un nodokļa nomaksa

6. Nodokļa maksātāji saskaņā ar likumu "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" (turpmāk — "likuma") 22.pantu patstāvīgi sastāda nodokļa taksācijas gada deklarāciju saskaņā ar Ministru kabineta noteikto formu un vienlaicīgi ar gada pārskatiem iesniedz tos tajā Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā, kurā tie reģistrēti kā uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāji, ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskatu apstiprināšanas un ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc taksācijas gada beigām (termiņa pēdējā diena 30.aprīlis), izņemot kredītiestādes, kuras tos iesniedz Latvijas Bankas noteiktajā termiņā (likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 66.pants, likuma "Par apdrošināšanu" 22.pants un likuma "Par bankām" 12.pants).

7. Pēc taksācijas gada rezultātiem noteiktā nodokļa piemaksas summa pārskaitāma valsts budžetā 15 dienu laikā pēc deklarācijas iesniegšanas dienas (to neieskaitot), bet atmaksas summu ieskaita turpmākajos nodokļu maksājumos vai atmaksā uzņēmumam 10 dienu laikā pēc tā pieprasījuma (likuma 22.pants).

8. Nodokļa piemaksas vai atmaksas summai piemēro mazumtirdzniecības cenu indeksa izmaiņas laikā no taksācijas perioda beigām līdz nodokļa samaksāšanas dienai un ar papildu aprēķināto maksājuma summu starpību veic 7) punktā minētās operācijas 15 dienu laikā pēc Statistikas komitejas aprēķinātā mazumtirdzniecības cenu indeksa publicēšanas dienas (likuma 22.pants).

9. Lauksaimniecības uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības, kas nodarbojas tikai ar nepārstrādātas lauksaimnieciskās produkcijas ražošanu un realizāciju, nodokli maksā pēc faktiskajiem ienākumiem par iepriekšējo ceturksni līdz nākamā mēneša 25.datumam.

10. Nodokļu maksātāji, kuri izmaksā likuma 3.panta 4.daļā un 12.panta 3.daļā minētās summas, sākot ar 1995.gada 1.aprīli, nodokli pēc attiecīgās likmes ietur no izmaksājamās summas iemaksas brīdī un izmaksā budžetā ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša 15.datumam (likuma 24.pants).

11. Ja deklarācijas iesniegšanas vai nodokļa nomaksas termiņa pēdējā diena ir izejamā vai svētku diena, termiņš ir pirmā darba diena pēc izejamās vai svētku dienas.

12. Saskaņā ar likuma 2.panta 3.punktu līgumsabiedrības iesniedz deklarāciju par sadalītās peļņas saņēmējiem.

13. Taksācijas gada beigās pēc bilances, kuru apstiprina dalībnieku kopsapulce, nosaka līgumsabiedrības peļņu vai zaudējumus un katra dalībnieka daļu tajos. Šo daļu nosaka proporcionāli katra dalībnieka ieguldījumam.

14. Deklarāciju par sadalītās peļņas saņēmējiem sastādīt saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta noteikto formu un iesniedz šī dienesta nodaļā pēc savas atrašanās vietas ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskata apstiprināšanas un ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc taksācijas gada beigām. Savukārt minētā Valsts ieņēmumu dienesta nodaļa 10 dienu laikā nosūta izrakstu no deklarācijas par katru peļņas saņēmēju pēc tā atrašanās vietas attiecīgajai nodaļai.

15. Pieņemot lēmumu par likvidāciju, līgumsabiedrībai jāinformē par to nodokļu administrācijas institūcija pēc savas atrašanās vietas. Šajā gadījumā deklarācija iesniedzama neatkarīgi no iepriekš paredzētā termiņa. J.Ostaškovs,

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieka vietnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!