• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2023. gada 30. augusta saistošie noteikumi Nr. RD-23-234-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2023., Nr. 168A https://www.vestnesis.lv/op/2023/168A.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-235-sn

Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums

Vēl šajā numurā

31.08.2023., Nr. 168A (12:49)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-23-234-sn

Pieņemts: 30.08.2023.

OP numurs: 2023/168A.2

2023/168A.2
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-234-sn

Rīgā 2023. gada 30. augustā (prot. Nr. 99, 121. §)

Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) var sniegt finansiālu atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām (turpmāk – biedrības) un piešķiramā finansējuma apmēru.

2. Finansiālā atbalsta mērķis ir atbalstīt biedrību darbību, stiprināt biedrību kapacitāti un veicināt biedrību sadarbību ar pašvaldību sabiedrības iesaistes un Rīgas pilsētas apkaimju attīstības jautājumos, tajā skaitā jautājumos par pašvaldības publiskās infrastruktūras pilnveidošanu un publiskā lietošanā esošas teritorijas labiekārtošanu pašvaldības funkciju īstenošanas nodrošināšanai.

3. Finansiālais atbalsts ir paredzēts:

3.1. biedrības administratīvo izdevumu segšanai (darbinieku atalgojumam, telpu un inventāra nomai, atlīdzībai par citu personu sniegtajiem pakalpojumiem biedrības darbības nodrošināšanai u. tml.);

3.2. biedrības izdevumu segšanai par projektu pieteikumu sagatavošanu citiem finanšu instrumentiem;

3.3. biedrības rīkoto apkaimes publicitātes veicināšanas un apkaimes identitātes stiprināšanas aktivitāšu izdevumu segšanai.

4. Finansiālais atbalsts nav paredzēts tādu biedrības izdevumu segšanai, kas ir pretrunā ar noteikumu 2. punktā noteikto finansiālā atbalsta mērķi un neatbilst noteikumu 3. punktā noteiktajam, tajā skaitā:

4.1. biedrības pamatlīdzekļu iegādei;

4.2. prēmijām, dāvanām un stimulējošu pasākumu rīkošanai biedrības biedriem;

4.3. naudas sodu, līgumsodu, kavējuma procentu samaksai;

4.4. biedrības līdzfinansējumam pašvaldības līdzfinansēto projektu īstenošanai.

5. Pašvaldība piešķir finansiālo atbalstu divos veidos:

5.1. finansiālais atbalsts līdz 1000 euro;

5.2. finansiālais atbalsts līdz 3000 euro.

6. Biedrība vienā saimnieciskajā gadā var pieteikties vienam no pašvaldības atbalsta veidiem.

7. Kopējais piešķirtā finansiālā atbalsta apmērs visiem attiecīgā finansiālā atbalsta veida saņēmējiem nedrīkst pārsniegt šim mērķim pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā paredzētos finanšu līdzekļus.

8. Attiecīgais finansiālā atbalsta veids tiek piešķirts vienu reizi saimnieciskajā gadā vienādā apmērā visām biedrībām, kuras pieteikušās attiecīgā finansiālā atbalsta veida saņemšanai un atbilst noteikumu 9. un 10. punktā noteiktajiem kritērijiem, nepārsniedzot noteikumu 5. punktā noteiktos ierobežojumus.

9. Biedrība ir tiesīga saņemt finansiālo atbalstu, ja tā pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem kritērijiem:

9.1. biedrības juridiskā adrese ir pašvaldības administratīvajā teritorijā;

9.2. biedrība ir reģistrēta Uzņēmumu reģistra biedrību un nodibinājumu reģistrā vismaz vienu gadu;

9.3. Uzņēmumu reģistra biedrību un nodibinājumu reģistrā norādītā biedrības darbības joma ir kopienas un apkaimes attīstība vai viens no biedrības statūtos norādītajiem darbības mērķiem ir konkrētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošas ģeogrāfiskas apkaimes aizsardzība vai attīstības veidošana, kā arī norādītā darbības joma un mērķis nav mainīti vismaz vienu gadu;

9.4. pirmo reizi piesakoties atbalsta saņemšanai līdz 1000 euro, biedrībā ir reģistrēti vismaz 10 biedri, bet, piesakoties atbalsta saņemšanai līdz 3000 euro, biedrībā ir reģistrēti vismaz 35 biedri;

9.5. katrā nākamajā reizē piesakoties atbalsta saņemšanai līdz 1000 euro, biedrībā ir reģistrēti vismaz par pieciem biedriem vairāk nekā iepriekšējā reizē (minētais neattiecas uz biedrībām, kurās reģistrēti vismaz 35 biedri);

9.6. biedrība ir izpildījusi visas līgumsaistības pret pašvaldību, kurām iestājies izpildes termiņš;

9.7. biedrībai nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldības noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 euro;

9.8. biedrībai nav pasludināts maksātnespējas process un nav uzsākta biedrības likvidācija.

10. Biedrība ir tiesīga saņemt finansiālo atbalstu līdz 3000 euro, ja tā papildus noteikumu 9. punktā noteiktajam pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem kritērijiem:

10.1. biedrība saņēmusi finansiālo atbalstu līdz 1000 euro;

10.2. biedrība ir izpildījusi saistībā ar šī atbalsta saņemšanu uzņemtos pienākumus;

10.3. biedrība ir apguvusi vismaz 90 % no iepriekš piešķirtā finansiālā atbalsta apmēra.

11. Noteikumu izpildi nodrošina Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs. Centra vadītājs pieņem lēmumu par finansiālā atbalsta piešķiršanu.

12. Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra vadītājs apstiprina finansiālā atbalsta piešķiršanas nolikumu, kurā tiek noteikta:

12.1. pieteikuma iesniegšanas kārtība;

12.2. pieteikuma izskatīšanas kārtība;

12.3. lēmuma par finansiālā atbalsta piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

12.4. līguma par finansiālā atbalsta piešķiršanu noslēgšanas kārtība;

12.5. finansiālā atbalsta saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība;

12.6. sadarbības saturs un apjoms tām biedrībām, kuras pretendē uz finansiālo atbalstu līdz 3000 euro.

13. Finansiālā atbalsta piešķiršanas nolikums, pieteikšanās termiņš un informācija par finansiālo atbalstu saņēmušām biedrībām tiek publicēti pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv un tīmekļvietnē www.apkaimes.lv.

14. Biedrībai, kura saņēmusi finansiālo atbalstu, ir pienākums:

14.1. sadarboties ar pašvaldību sabiedrības iesaistes un Rīgas pilsētas apkaimju attīstības jautājumos;

14.2. iesniegt pārskatu par piešķirtā finansiālā atbalsta izlietojumu un noteikumu 14.1. apakšpunktā noteiktā sadarbības pienākuma izpildi;

14.3. nepieciešamības gadījumā sniegt detalizētu informāciju par izlietoto finansiālo atbalstu un uzrādīt grāmatvedības pamatojuma dokumentus;

14.4. atmaksāt saņemto finansiālo atbalstu, ja tas izmaksāts, biedrībai sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz finansiālā atbalsta saņemšanu;

14.5. atmaksāt saņemtā finansiālā atbalsta daļu, ja tas izlietots, neievērojot noteikumu 3. un 4. punkta nosacījumus.

15. Noteikt, ka līgumsaistības, kas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai uzsāktas saskaņā ar Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-178-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām" tiek pabeigtas atbilstoši Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. RD-22-178-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām" paredzētajam.

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošos noteikumus Nr. RD-22-178-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 250).

17. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. septembrī.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 30. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-234-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saskaņā ar Rīgas domes 2023. gada 31. maija lēmumu Nr. RD-23-2605-lē "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas reorganizāciju un Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra izveidi" nepieciešams veikt redakcionāla satura izmaiņas Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. RD-22-178-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām".

Atbilstoši juridiskās tehnikas prasībām grozījumus saistošajos noteikumos izdod uz to pašu augstāka juridiskā spēka tiesību normu pamata, uz kuru pamata izdoti grozāmie saistošie noteikumi (izdošanas tiesiskais pamats). Pēc Pašvaldību likuma stāšanās spēkā ar 2023. gada 1. janvāri pašvaldība vairs nav tiesīga veikt grozījumus Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošajos noteikumos Nr. RD-22-178-sn "Par pašvaldības atbalstu Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām", kas izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" (spēkā līdz 2022. gada 31. decembrim) pilnvarojuma pamata.

Ņemot vērā iepriekšminēto, tiek izdoti jauni saistošie noteikumi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Atbalsts tiek piešķirts kārtējā kalendārajā gadā no pašvaldības budžeta programmas 01.25.00. "Apkaimju attīstības programma" līdzekļiem. Atbalsts tiek sniegts atbilstoši pašvaldības rīcībā esošajiem resursiem, kas paredzēti attiecīgajam mērķim. 2023. gadā pašvaldības budžetā atbalsta sniegšanai tika paredzēti 50 000 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Saistošie noteikumi nodrošina iespēju Rīgas pilsētas apkaimju attīstības biedrībām saņemt finansiālu atbalstu noteiktu mērķu sasniegšanai, tajā skaitā veicinot biedrību līdzdalību Rīgas pilsētas apkaimju attīstības jautājumu risināšanā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas nolikumā par finansiālā atbalsta piešķiršanas kārtību, kuru apstiprina Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra vadītājs un kas tiek publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv. Nolikumā regulējamo jautājumu loks noteikts saistošajos noteikumos.

Saistošie noteikumi paredz administratīvās procedūras biedrībām, kuras vēlas saņemt pašvaldības finansiālo atbalstu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošie noteikumi stāsies spēkā 2023. gada 1. septembrī, un to izpildi nodrošinās Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Pašvaldības ieguldījums un izvirzītās prasības ir samērīgas attiecībā pret atbalstu, ko saņems biedrības.

Saistošie noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt lielāku atbalstu biedrību darbībai un veicināt biedrību sadarbību ar pašvaldību. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka tiesību normām.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 16. jūnija līdz 2023. gada 3. jūlijam tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Publikācijā norādītajā laikposmā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri nav saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!