• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2023. gada 24. augusta saistošie noteikumi Nr. 28 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2023., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/op/2023/167.39

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 29

Par grozījumiem Saldus novada domes 2023. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 2 "Par Saldus novada pašvaldības budžetu 2023. gadam"

Vēl šajā numurā

30.08.2023., Nr. 167

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 28

Pieņemts: 24.08.2023.

OP numurs: 2023/167.39

2023/167.39
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2023/169.43

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 28

Saldū 2023. gada 24. augustā

Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu

Izdoti ar Saldus novada domes
2023. gada 24. augusta sēdes lēmumu (prot. Nr. 10, 65. §)

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
31. panta pirmo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvokļu un dzīvojamo telpu (turpmāk – dzīvojamo telpu) klasifikāciju, īres maksas apmēru un īres maksas aprēķināšanas metodiku.

2. Labiekārtota dzīvojamā telpa ir dzīvojamā telpa, kurā ir pieejama:

2.1. centralizēta siltumapgāde vai centrālapkures sistēma dzīvojamajā mājā, vai autonomā gāzes apkure;

2.2. aukstā ūdens apgāde;

2.3. kanalizācija;

2.4. vanna vai duša;

2.5. tualete.

3. Labiekārtota dzīvojamā telpa atjaunotā dzīvojamā mājā ir labiekārtota dzīvojamā telpa, kas atrodas dzīvojamā mājā, kurai ir veikta būves atjaunošana (saskaņā ar būvniecību regulējošiem normatīvajiem aktiem), kas ietver energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus.

4. Daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa ir dzīvojamā telpa, kurā ir pieejama:

4.1. individuālā siltumapgāde;

4.2. aukstā ūdens apgāde;

4.3. kanalizācija;

4.4. tualete atrodas dzīvojamajā telpā vai dzīvojamajā mājā.

5. Dzīvojamā telpa bez ērtībām ir dzīvojamā telpa, kurā ir pieejama:

5.1. individuālā siltumapgāde;

5.2. aukstā ūdens apgāde ārpus dzīvojamās telpas;

5.3. tualete ārpus dzīvojamās mājas.

6. Dzīvojamā telpa tiek klasificēta zemāka labiekārtojuma līmenī, ja tā neatbilst visiem konkrētā labiekārtojuma līmeņa nosacījumiem.

7. Noteikt, ka dzīvojamo telpu īres maksa mēnesī tiek aprēķināta, izmantojot šādu formulu:

ĪM=(Liet+Aps)*Pl, kur

ĪM – īres maksas apmērs (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējo platību);

Liet – īres maksas peļņas daļa, ko īrnieks maksā par dzīvojamās telpas lietošanu (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējās platības vienu kvadrātmetru);

Aps – dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi un maksājums dzīvojamās mājas uzkrājumu fondā, kas noteikti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējās platības vienu kvadrātmetru);

Pl – dzīvojamās telpas platība – dzīvojamās telpas kopējā platība (noteikta kvadrātmetros), kas precizēta, ņemot vērā lodžiju platībai piemērojamo koeficientu 0,5 un balkonu un segto terašu platībai – koeficientu 0,3.

8. Noteikt, ka dzīvojamo telpu īres maksas peļņas daļa (Liet) Brocēnu pilsētas, Cieceres pagasta, Novadnieku pagasta Draudzības un Mežvidu ciemu, Saldus pagasta, Saldus pilsētas teritorijā ir:

8.1. labiekārtotām dzīvojamām telpām – 1,50 euro/m2 mēnesī;

8.2. daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām – 1,00 euro/m2 mēnesī;

8.3. dzīvojamām telpām bez ērtībām – 0,21 euro/m2 mēnesī;

8.4. labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā – 2,50 euro/m2 mēnesī.

9. Noteikt, ka dzīvojamo telpu īres maksas peļņas daļa (Liet) Blīdenes pagasta, Gaiķu pagasta, Ezeres pagasta, Jaunauces pagasta, Jaunlutriņu pagasta, Kursīšu pagasta, Lutriņu pagasta, Novadnieku pagasta, Nīgrandes pagasta, Pampāļu pagasta, Remtes pagasta, Rubas pagasta, Šķēdes pagasta, Vadakstes pagasta, Zaņas pagasta, Zirņu pagasta, Zvārdes pagasta teritorijā ir:

9.1. labiekārtotām dzīvojamām telpām – 1,00 euro/m2 mēnesī;

9.2. daļēji labiekārtotām dzīvojamām telpām – 0,50 euro/m2 mēnesī;

9.3. dzīvojamām telpām bez ērtībām – 0,06 euro/m2 mēnesī;

9.4. labiekārtotām dzīvojamām telpām atjaunotā dzīvojamā mājā – 2,50 euro/m2 mēnesī.

10. Īres maksa dzīvojamajās telpās, kuras apsaimnieko pašvaldības aģentūra "Sociālais dienests" tiek noteikta ar Saldus novada domes 2021. gada 22. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Par Saldus novada pašvaldības aģentūras "Sociālais dienests" maksas pakalpojumiem".

11. Īres maksas samaksu pilnā apmērā par kārtējo mēnesi veic attiecīgi līdz nākamā mēneša piektajam datumam.

12. Noteikt, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi (normatīvajos aktos vai pakalpojuma sniedzēja noteiktajos termiņos):

12.1. normatīvajos aktos noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums un citi normatīvajos aktos noteiktie nodokļu maksājumi;

12.2. dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja dzīvojamā telpa atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes;

12.3. ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu maksa saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja noteiktajiem tarifiem.

13. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

14. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Saldus novada domes 2021. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 60 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu".

Saldus novada domes priekšsēdētāja vietnieks
attīstības un infrastruktūras jomā R. Zīrups

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 28 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvokļu un dzīvojamo telpu (turpmāk – dzīvojamo telpu) klasifikāciju, īres maksas apmēru un īres maksas aprēķināšanas metodiku. Ņemot vērā straujo patēriņa cenu kāpumu Latvijas Republikā, ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek paaugstināta pašvaldības īres maksas peļņas daļa labiekārtotiem un daļēji labiekārtotiem dzīvokļiem.

Šobrīd spēkā ir Saldus novada domes 2021. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 60 "Par Saldus novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu". Šie saistošie noteikumi ir izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 14. punkta "b" apakšpunktu, Dzīvojamo telpu īres likuma 31. panta pirmo daļu. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu." Līdz ar to līdz 30.06.2024. ir nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka Saldus novada pašvaldības dzīvojamo telpu īres maksu.

Dzīvojamo telpu īres likuma 31. panta pirmā daļa nosaka "Pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas īres maksas apmēru nosaka pašvaldība, ņemot vērā tās saistošos noteikumus par īres maksas noteikšanu." Tātad saistošo noteikumu izdošanai alternatīva nav iespējama.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus:

1. palielinās ieņēmumu daļu vidēji par 254 %;

2. palielinās izdevumu daļu vidēji par 254 %;

3. nav ietekmes uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

Ieņēmumi no dzīvojamo telpu īres maksas peļņas daļas tiek novirzīti dzīvokļu remontiem, jo pašvaldībai piederošajos dzīvokļos ilgstoši nav veikti remonta darbi, logu, durvju nomaiņa, apkures iekārtu remonts. Kā arī tiek segti kretīdmaksājumi par dzīvojamo māju atjaunošanu un energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem.

Nav nepieciešama jaunu resursu izveidošana vai piesaiste.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Īres maksas palielinājums ir atbilstošs patēriņa cenu kāpuma līmenim. Iedzīvotājiem, kuriem ir grūtības norēķināties par dzīvokļa īri, ir iespēja saņemt mājokļa pabalstu, saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Papildus sociālajiem dzīvokļiem tiek piemērota īres maksas un pakalpojumu maksas atlaide saskaņā ar Saldus novada domes 2023. gada 30. marta saistošo noteikumu Nr. 8 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Saldus novadā" nosacījumiem.

Saldus novada pašvaldība ir noslēgusi 729 dzīvojamo telpu īres līgumus (07.06.2023.) situācijās, kad īrnieki nesaņem palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Īres maksas palielināšana līdzsvaro pašvaldības dzīvojamo telpu īres maksu ar privātā sektora dzīvojamo telpu īres maksu.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošie noteikumi nerada papildu izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.

Jauni pienākumi netiek uzlikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Dzīvojamo telpu īres līgumus slēdz attiecīgā pagasta/pilsētas pārvalde. Dzīvojamo telpu īres maksas rēķinu sagatavošanu veic Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, jo saistošo noteikumi izdošana ir vienīgais veids, kā noteikt pašvaldības dzīvojamo telpu īres maksu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 05.07.2023. līdz 18.07.2023. (divas nedēļas) tika publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Ir saņemti šādi viedokļi un ierosinājumi:

1. Sniegta informācija, ka 2004. un 2005. gadā tika renovētas daudzdzīvokļu mājas Lielcieceres ielā 34 un 36, Brocēnos. Tie ir bijuši vieni no pirmajiem daudzdzīvokļu ēku renovācijas projektiem, izpildīto darbu kvalitāte ilgtermiņā ir vērtējama kā slikta. Renovācijas kredītu iedzīvotāji ir nomaksājuši vai turpina maksāt. Īres maksa renovētām mājām, neatkarīgi no perioda tiek piemērota viena un tā pati. Izteikts ierosinājums piemērot samazinājuma koeficientu renovētajām mājām periodā no 2004.–2010. gadam vismaz par 25–30 %;

2. Pausts viedoklis pret tik krasu īres maksas celšanu. Norādīts, ka dzīvokļus no pašvaldības īrē gados vecāki iedzīvotāji, kuriem dzīvokļi tika piešķirti ilgus gadus gaidot rindā vai strādājot pie mājas celtniecības. Pensijas nav atbilstošas, lai varētu nomaksāt šādu īres maksu.

3. Izteikts ierosinājums 9.3. apakšpunktā palielināt īres maksas peļņas daļu dzīvojamajām telpām bez ērtībām no 0,06 euro uz 0,10 euro par 1 m2.

Priekšlikumi tika skatīti Budžeta un ekonomikas komisijas 2023. gada 14. augusta sēdē un tika noraidīti.

Saistošo noteikumu redakcija atbalstīta Finanšu komitejā.

Saldus novada domes priekšsēdētāja vietnieks
attīstības un infrastruktūras jomā R. Zīrups

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!