• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2023. gada 24. augusta saistošie noteikumi Nr. 8 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2023., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/op/2023/167.36

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 33

Lokālplānojums nekustamajiem īpašumiem Ārijas Elksnes ielā 6 un Ārijas Elksnes ielā 6A, Jēkabpilī (1.1 redakcija), teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa

Vēl šajā numurā

30.08.2023., Nr. 167

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 8

Pieņemts: 24.08.2023.

OP numurs: 2023/167.36

2023/167.36
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 8

2023. gada 24. augustā (prot. Nr. 75, 3. p., lēmums Nr. 945)

Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
4. panta pirmās daļas 19. punktu,
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka pasažieru kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā, kā arī šo atvieglojumu apmēru.

2. Braukšanas maksas atvieglojumu apliecinošs dokuments ir "Rēzeknieša karte". Tā ir divu veidu:

2.1. "Rēzeknes pilsētas iedzīvotāja karte";

2.2. "Rēzeknes pilsētas skolēna apliecība".

3. Ar Rēzeknieša karti ("Rēzeknes pilsētas iedzīvotāja karti") ir tiesības bez maksas braukt Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā visa kalendārā gada laikā personām, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā un kuras atbilst kādai no kategorijām:

3.1. Maznodrošinātas un trūcīgas personas;

3.2. Trešās grupas invalīdi;

3.3. Personas no daudzbērnu ģimenēm (vecāki un bērni);

3.4. Pensionāri un personas, kuras vecākas par 60 gadiem;

3.5. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personas;

3.6. Personas, kurām ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes lēmumu ir piešķirts visaugstākais domes apbalvojums – tituls "Rēzeknes Goda pilsonis", arī tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā;

3.7. 1991. gada barikāžu dalībnieki, kuriem ir piešķirtas 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes, arī tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

4. Rēzeknieša karti ("Rēzeknes pilsētas skolēna apliecība") ir tiesības iegādāties un bez maksas braukt Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā visa kalendārā gada laikā:

4.1. Bērniem-bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs vai aizbildnībā līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai vai līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja tie turpina mācības klātienē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai augstskolu pilna laika studiju programmā, uzrādot apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai, ko izsniegusi Labklājības ministrija;

4.2. Personām, kuras mācās Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās un kuru dzīvesvieta ir deklarēta Rēzeknē.

5. Pirmsskolas vecuma bērni Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā visa kalendārā gada laikā brauc bez maksas, tostarp tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

6. Šie noteikumi nav attiecināmi uz pasažieriem, kuriem braukšanas maksas atvieglojumi tiek piešķirti saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumiem Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi".

7. Noteikumi stājas spēkā ar 2023. gada 1. septembri.

8. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošie noteikumi Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā".

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 8 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošie noteikumi nosaka braukšanas maksas atvieglojumus Rēzeknes valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

Atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešajai daļai pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

No 2023. gada 1. janvāra spēkā stājās Pašvaldību likums. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Līdz šim spēkā esošo Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošo noteikumu Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā" izdošanas tiesiskais pamats ietver atsauci uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normām, tāpēc ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Izslēdzot pasažieru kategorijas, kas noteiktas Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošo noteikumu Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā" 3.5., 3.8. un 4.2. punktā, samazināsies pašvaldības budžeta izdevumu daļa: 2023. gada plānā šīs pasažieru kategorijas veiks 779704 braucienus, t.i. 399 852 eiro apmērā (ņemot vērā braukšanas tarifu 0,50 eiro); 2022. gadā attiecīgi veikti 649748 braucieni (324 874 eiro).
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Atvieglojumu izmantošana provizoriski samazinās sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaitu, palielinot sabiedriskā transporta ieņēmumus un efektīvāku izmantošanu.

Saistošie noteikumi paredz jaunu pasažieru kategoriju atvieglojumu saņemšanai – personas no daudzbērnu ģimenēm (vecāki un bērni), aizvietojot 06.03.2017. saistošo noteikumu Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā" 3.5. punktā paredzēto personu kategoriju.

Papildus saistošie noteikumi nosaka konkrētāku un skaidrāku formulējumu par pirmsskolas vecuma bērnu (t.i. bērni vecumā līdz 7 gadiem ieskaitot) tiesībām bezmaksas izmantot pilsētas sabiedrisko transportu, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Saistošajos noteikumos neiekļautajām (izslēgtajām) personu kategorijām ir iespēja SIA "Rēzeknes satiksme" iegādāties un izmantot braukšanai pilsētas maršrutos mēnešbiļeti. Mēnešbiļeti ir tiesības iegādāties un izmantot visām personām neatkarīgi no to deklarētās dzīvesvietas.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos personas var vērsties Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Iedzīvotāju apkalpošanas centrā Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 93 vai elektroniski uz e-pastu: iac@rezekne.lv .

Saistošo noteikumu izpildei nav paredzēts piesaistīt papildu resursus.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Braukšanas maksas atvieglojumus pasažieris var izmantot, lietojot personalizēto viedkarti normatīvajos aktos un Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes noteiktajā kārtībā (izņemot valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus).

Saistošo noteikumu izpildē iesaistīts Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Iedzīvotāju apkalpošanas centrs un SIA "Rēzeknes satiksme". Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešamie resursi tiek paredzēti pašvaldības budžeta ietvaros.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešajai daļai pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta. Nosakot braukšanas maksas atvieglojumus, par vienīgo kritēriju nedrīkst izmantot personas deklarēto dzīvesvietu.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība ir noteikusi braukšanas maksas atvieglojumus noteiktām pasažieru grupām, kas pietiekami detalizēti, diferencēti un izsmeļoši aptver tās personu grupas, kurām Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības ieskatā braukšanas maksas atvieglojumi visvairāk nepieciešami, lai sniegtu finansiālu atbalstu atsevišķām pasažieru grupām sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamībai un veicinātu viņu mobilitāti.

Saistošie noteikumi precizē līdzšinējo kārtību, kā arī pamatojoties uz fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu analīzi, izslēdzot vai grozot Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā" noteiktas pasažieru kategorijas.

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai – pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības ieskatā izmaksas attiecībā pret ieguvumiem – sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamība šīm pasažieru grupām un viņu mobilitātes veicināšana – ir samērīgas un adekvātas.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 4. augusta līdz 2023. gada 18. augustam tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktas konsultācijas ar SIA "Rēzeknes satiksme".

Pašvaldībā tika saņemti 3 fizisku personu viedokļi: ierosināja atcelt bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumu iespējas pilsētas robežās; atbalsta bezmaksas braukšanas atcelšanu sabiedriskajā transportā, atstājot 100 % atlaidi tikai bērniem un pensionāriem; jāpārskata bezmaksas braukšana pilsētas autobusos.

Saistošie noteikumi pēc apstiprināšanas tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Informācija par saistošajiem noteikumiem tiks publicēta pašvaldības bezmaksas izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis" un pašvaldības tīmekļvietnē www.rezekne.lv.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!