• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 31. marta noteikumi Nr. 82 "Noteikumi par skaidrās naudas izņemšanu no juridisko personu kases". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1995., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34475-noteikumi-par-skaidras-naudas-iznemsanu-no-juridisko-personu-kases

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 83

Noteikumi par valsts nodevu par Latvijas Republikas pases, par citu personu apliecinošu dokumentu un par tiesību apliecinošu dokumentu izsniegšanu

Vēl šajā numurā

03.04.1995., Nr. 51

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 82

Pieņemts: 31.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 82

 Rīgā 1995. gada 31. martā (prot. nr. 17, 15.§)

Noteikumi par skaidrās naudas izņemšanu no juridisko personu kases

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26.pantu

1. Juridiskās personas kase šo noteikumu izpratnē ir vieta, kurā tiek glabāti juridiskās personas naudas līdzekļi nacionālajā un ārvalstu valūtā (banknotēs un monētās).

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā saskaņā ar nodokļu administrācijas lēmumu bezstrīdus kārtībā no juridisko personu kases tiek izņemta skaidrā nauda, ja nodokļi, soda naudas vai nokavējuma naudas (tālāk tekstā — "nodokļu parādi") netiek samaksātas noteiktajā termiņā.

3. Šie noteikumi tiek piemēroti:

3.1. juridiskām personām, kurām likumā noteiktajā kārtībā nav piešķirts nodokļu parādu samaksas termiņa pagarinājums;

3.2. juridiskām personām, kuras nav veikušas nodokļu parādu maksājumus ilgāk par vienu mēnesi, bet mazāk par trijiem mēnešiem, — līdz brīdim, kad pēc nodokļu administrācijas ierosinājuma tiesā tiek uzsākta lieta par attiecīgās juridiskās personas maksātnespējas atzīšanu;

3.3. juridiskām personām, kuras nav veikušas nodokļu parādu maksājumus ilgāk par trim mēnešiem un pēc nodokļu administrācijas ierosinājuma tiesā tiek izskatīta lieta par attiecīgās juridiskās personas maksātnespējas atzīšanu, taču saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju un bankrotu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 2.nr.) 7.panta pirmo, otro un trešo daļu tiesvedība ir apturēta ar attiecīgu tiesas nolēmumu;

3.4. juridiskām personām, kurām tās apkalpojošo banku kontos nav pietiekami līdzekļu, lai izpildītu nodokļu administrācijas institūciju inkasācijas uzdevumus par līdzekļu norakstīšanu no nodokļu maksātāja konta attiecīgo nodokļu parādu samaksai.

4. Skaidrās naudas izņemšana no tās juridiskās personas kases, kura atbilst šo noteikumu 3.punktā minētajām pazīmēm, notiek, pamatojoties uz attiecīgās nodokļu administrācijas institūcijas vadītāja lēmumu.

Juridiskās personas kasē atstājami tie skaidrās naudas līdzekļi, kuri noņemti no attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) bankas konta ne agrāk kā divas dienas pirms uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) noteiktā darba algas izmaksas datuma un nepārsniedz pēdējo sešu mēnešu vidējās darba samaksas apmēru uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā).

5. Skaidrās naudas izņemšanu veic nodokļu administrācijas institūcijas pilnvaroti ierēdņi (darbinieki) Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieku, attiecīgās juridiskās personas pārstāvju, kā arī pieaicināto klātbūtnē.

Pirms skaidrās naudas izņemšanas uzsākšanas nodokļu administrācijas institūcijas ierēdņiem (darbiniekiem) un Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem jāuzrāda attiecīgās juridiskās personas pārstāvim nodokļu administrācijas institūcijas vadītāja lēmums un dienesta apliecības.

Juridiskajai personai, no kuras kases tiek izņemta skaidrā nauda, nodokļu administrācijas institūcijas ierēdņu (darbinieku) likumīgās prasības ir obligātas, un par to nepildīšanu iestājas likumā paredzētā atbildība.

6. Izņemtās skaidrās naudas summas uzrāda nodokļu administrācijas apstiprinātā stingrās uzskaites veidlapā "Par skaidrās naudas izņemšanu no juridiskās personas kases".

7. Nodokļu administrācijas institūcijas ierēdnis (darbinieks) par izņemto naudas summu izdara atzīmi kases grāmatā un apstiprina to ar savu parakstu.

8. No juridiskās personas kases izņemtā skaidrā nauda izņemšanas dienā jāiemaksā Valsts kases departamenta Norēķinu centra valsts budžeta ieņēmumu kontā.

Pamatojums naudas pieņemšanai bankas iestādē — stingrās uzskaites veidlapa "Par skaidrās naudas izņemšanu no juridiskās personas kases".

Skaidrās naudas iemaksāšanu bankas iestādē veic nodokļu administrācijas institūcijas ierēdnis (darbinieks) Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieka klātbūtnē.

Pārejas jautājumi

9. Stingrās uzskaites veidlapas "Par skaidrās naudas izņemšanu no juridiskās personas kases" paraugu līdz 1995.gada 1.maijam izstrādā Valsts ieņēmumu dienests un Sociālās apdrošināšanas fonds un apstiprina finansu ministrs.

10. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 5.oktobra lēmumu nr.419 "Par papildpasākumiem, kas veicami, lai nodrošinātu budžeta ieņēmumus skaidrā naudā" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 3.nr.).

11. Šie noteikumi stājas spēkā ar 1995.gada 1.aprīli.

Ministru prezidents M.Gailis

Finansu ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Piebalgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!