• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar Latvija teica : "Uz redzēšanos!" Dānijas Karalistes premjerministram. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.1995., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

30.03.1995., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar Latvija teica : "Uz redzēšanos!" Dānijas Karalistes premjerministram

Pie Valsts prezidenta

akar, 29.martā, Jūrmalā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis pieņēma Dānijas Karalistes premjerministru Polu Nīrupu Rasmusenu, kas uzturas Latvijā oficiālā darba vizītē. Sarunas laikā galvenā uzmanība tika veltīta jautājumiem, kas saistīti ar Baltijas valstu drošības nostiprināšanu, šo valstu integrāciju Rietumu politiskajās, militārajās un saimnieciskajās struktūrās, Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību.

Pēc sarunas abi valstsvīri tikās darba pusdienās. To laikā Latvijas Valsts prezidents un Dānijas Karalistes premjerministrs apsprieda ANO sociālo jautājumu Kopenhāgenā notikušās valstu vadītāju konferences rezultātus, vispārējo situāciju Latvijā, pieskārās atvaļināto Krievijas militārpersonu un Latvijā dzīvojošo minoritāšu problēmām, reģionālās drošības jautājumiem. Puses vienojās par nepieciešamību padziļināt abpusējo sadarbību un pārrunāja dažas potenciālās sadarbības nozares. Dānijas puse apstiprināja apņemšanos turpināt sniegt Latvijai vispusēju atbalstu drošības jautājumos, ekonomikā un Eiropas integrācijas procesā.

 

Valsts prezidenta Kanceleja

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 29.martā, Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs tikās ar Dānijas Karalistes premjerministru Polu Nīrupu Rasmusenu un delegāciju, kura Latvijā ieradusies kopā ar viņu.

Saeimas priekšsēdētājs, uzrunājot viesus, atcerējās sadarbību, kas aizsākās kopš Latvijas neatkarības pirmajiem soļiem. Anatolijs Gorbunovs pieminēja gan parlamentāros kontaktus, gan kontaktus starp abu valstu speciālistiem un iespēju iepazīties arī ar Dānijas pieredzi likumdošanas jomā. Saeimas priekšsēdētājs atgādināja, ka Latvija ir vēlēšanu gaidās un tāpēc šai Dānijas Karalistes premjerministra vizītei ir liela nozīme tālāko abu valstu attiecību veidošanā.

Dānijas Karalistes premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens ierosināja vēl šogad abu valstu parlamentu delegācijām doties apmaiņas vizītēs, lai turpinātu attīstīt šos kontaktus. Viņš runāja arī par Eiropas integrācijas procesiem, uzsverot, ka Dānija ir gatava palīdzēt, lai Latvijas darbs šai jomā virzītos uz priekšu. P.N.Rasmusens pauda viedokli, ka Latvijai līdz maijam būtu jānoslēdz Eiropas Asociatīvais līgums. Viņš runāja arī par Dānijas palīdzību, kas Latvijai varētu būt nepieciešama, lai iekļautos vienotajā tirgū. Runājot par NATO, Pols Nīrups Rasmusens teica: "Mūsu nostāja ir nemainīga, tam ir jābūt procesam, kurā katra valsts ir aplūkojama atsevišķi, un Baltijas valstīm jāizvirza tie paši nosacījumi kā visām citām".

Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs informēja, ka aprīlī Saeimas frakciju vadītāji un Saeimas priekšsēdētājs dodas uz Eiropas Parlamentu, lai nodibinātu kontaktus ar politiskajām partijām. Vēl atlikušajā 5.Saeimas darbības laikā ir plānoti kontakti ar Ziemeļvalstu parlamentiem, it īpaši ar Dāniju, pēc tam ar Zviedriju un Somiju, jo viņu pieredze Eiropas Savienībā būtu sevišķi vērā ņemama Latvijai.

Tikšanās laikā izvērtās domu apmaiņa par Baltijas valstu un Ziemeļu Padomes ciešākas sadarbības iespējām. Tika pieminēta arī septembrī plānotā parlamentāriešu tikšanās Bornholmā un nepieciešamība paplašināt šīs sadarbības nozīmi.

Pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu Dānijas Karalistes premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens tikās arī ar Saeimas Ārlietu komisijas deputātiem.

Ināra Pomere,

Saeimas ziņu dienests

Pie ārlietu ministra

Vakar, 29.martā, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Dānijas Karalistes premjerministru Polu Nīrupu Rasmusenu, kas uzturas Rīgā oficiālā vizītē. Sarunas laikā tika pārrunāta virkne daudzpusējo un divpusējo attiecību jautājumu, tajā skaitā:

– Eiropas Savienības attīstības perspektīvas, īpaši ņemot vērā gatavošanos ES starpvaldību konferencei, kas paredzēta 1996.gadā. Latvijas puse interesējās par Dānijas viedokli attiecībā uz mūsu valsts iespējām paust savu viedokli ES attīstības kontekstā, gatavojoties plānotajai konferencei un tās norises gaitā. Šajā sakarā tika panākta vienošanās uzturēt intensīvu divpusējo Latvijas un Dānijas dialogu, kas ietvertu informācijas apmaiņu par šo tematiku. V.Birkavs informēja viesi par Latvijas sarunu gaitu ar Eiropas Savienību par asociācijas līguma noslēgšanu. Kā zināms, parakstīšana tiek plānota jau šā gada pirmajā pusē, Francijas prezidentūras ES laikā.

– NATO attīstības perspektīvas. V.Birkavs atkārtoti pauda Latvijas viedokli par nepieciešamību risināt ar NATO paplašināšanu saistītos jautājumus, nenovelkot jaunas dalījuma līnijas Eiropā. P.N.Rasmusens ar izpratni uzklausīja Latvijas puses viedokli un apstiprināja Dānijas nostāju, kas noraida tādu NATO un ES paplašināšanu, kas balstītos uz valstu iedalījumu priviliģētākās un mazāk priviliģētās grupās.

– Valdis Birkavs informēja Dānijas premjerministru par situāciju Latvijas un Krievijas līgumu izpildē saistībā ar nelegāli demobilizēto militārpersonu izbraukšanu no Latvijas un nesen Vīnē notikušajām sarunām šajā jautājumā.

– Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība (formula 5+3). Abas puses izteica interesi par sadarbības intensificēšanu, un Dānijas premjerministrs deklarēja savas valsts ieinteresētību jau līdz šā gada beigām organizēt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu valdību pārstāvju tikšanos. Tāpat abas puses uzsvēra nepieciešamību intensificēt sadarbību visa Baltijas jūras valstu reģiona ietvaros, izmantojot Baltijas jūras valstu padomes institūciju.

– Latvijas puse ierosināja izskatīt jautājumu par divpusējā bezvīzu režīma ieviešanu starp Latviju un Dāniju. Dānijas puse solīja rūpīgi izpētīt šo jautājumu un sniegt savu atbildi, ņemot vērā arī Šengenas līguma spēkā stāšanās faktu. Šajā kontekstā Latvijas puse izteica interesi par Dānijas iespējamo atbalstu ar nelegālo imigrāciju saistīto jautājumu risināšanā.

– Tika apspriests arī jautājums par divdesmitajos un trīsdesmitajos gados parakstītajiem Latvijas un Dānijas līgumiem un to piemērošanu mūsdienu apstākļos. Tika panākta vienošanās risināt šīs problēmas ekspertu līmenī.

– Latvijas puse izteica atbalstu Dānijas kandidatūrai uz ODSE priekšsēdētājas valsts vietu 1997.gadam, savukārt Dānijas puse atbalsta Latvijas centienus pievienoties OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija).

ĀM preses centrs

 

Preses konferencē pēc vizītes

Vakar, 29.martā, Ministru kabineta Zaļajā zālē vajadzēja notikt Latvijas Ministru prezidenta Māra Gaiļa un Dānijas Karalistes premjerministra Pola Nīrupa Rasmusena preses konferencei, lai apkopotu divu dienu vizītes rezultātus. Diemžēl slimības dēļ Māris Gailis nevarēja ierasties, un Latvijas valdību šajā līmenī pārstāvēja ārlietu ministrs Ministru prezidenta biedrs Valdis Birkavs.

Arī otrā darba diena Dānijas premjerministram Polam Nīrupam Rasmusenam ar kundzi Loni Dubkjēru bija piesātināta ar dažādiem pasākumiem. Pols Nīrups Rasmusens tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Saeimas Prezidija priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, ārlietu ministru Valdi Birkavu, Saeimas Ārlietu komisijas pārstāvjiem un saviem tautiešiem, kuri strādā Dānijas Kultūras institūtā. Savukārt Lone Dubkjēra, kas ir savā dzimtenē pazīstama Dānijas parlamenta politiķe, Eiroparlamenta locekle un nesenā pagātnē vadījusi Dānijas Vides aizsardzības ministriju, kopā ar Latvijas Vides un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem iepazinās ar vides aizsardzības problēmām Getliņu atkritumu izgāztuvē.

Preses konferencē piedalījās arī Lone Dubkjēra un Latvijas Republikas vēstnieks Dānijā Gvido Zemrībo.

Dānijas premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens klātesošos informēja, ka šī darba vizīte Latvijā ir bijusi viena no visintensīvākajām, kādās viņam nācies piedalīties.

— Šī mana apmeklējuma mērķis ir apliecināt, ka mūsu valsts politika attiecībās ar Latviju nav mainījusies un tāda, es ceru, saglabāsies arī turpmāk. Pols Nīrups Rasmusens minēja trīs svarīgus secinājumus, ko viņš uzsvēris sarunās ar Latvijas valdības locekļiem un politiķiem.

— Pirmais. Es personiski vēlos stiprināt mūsu valstu divpusējās attiecības ar Latviju gan ekonomikā, gan projekta "Partnerattiecības mieram" ietvaros. Otrais. Pēc tam, kad maija beigās Latvija, cerams, būs parakstījusi līgumu ar Eiropas Savienību, vairs nebūs atšķirības starp Latviju un tām valstīm, kuras jau ir Eiropas Savienības valstis. Trešais. Sakarā ar gaidāmo NATO paplašināšanos mēs visi turpmāk piedalīsimies vienā procesā un būsim vienlīdzīgas valstis.

Preses konferencē Valdis Birkavs minēja, ka attiecībā uz Eiropas Savienību un NATO Latvijas un Dānijas stratēģiskās līnijas sakrīt.

— Mēs esam saņēmuši Dānijas valdības garantijas Latvijas atbalstam, — tā Valdis Birkavs rezumēja vizītes rezultātus. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka panākta saprašanās tādos jautājumos kā iespējamā bezvīzu režīma ieviešana starp Latviju un Dāniju, sadarbība aizsardzības, izglītības, transporta jomās, investīciju projekti u.c. Sevišķi tika akcentēta abu valstu interešu kopība Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbībā, kas Latvijas valsts nākotnei sola labas perspektīvas visdažādākajās sfērās.

Pols Nīrups Rasmusens un Valdis Birkavs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Tostarp arī uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, kādus akcentus no tikšanās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani Dānijas premjerministrs gribētu nodot atklātībai.

Pols Nīrups Rasmusens:

— Gribu izteikt atzinību jūsu prezidenta zināšanām un erudīcijai, kā arī humoram, kas mūsu abām tautām ir raksturīgs un ļoti līdzīgs. Mēs pārrunājām Latvijas valsts drošības problēmas. Guntis Ulmanis aizskāra jautājumu par sieviešu līdztiesību sabiedrībā, kas ļoti ieinteresēja manu kundzi.

Valdis Birkavs:

— Saruna ar Valsts prezidentu risinājās atklāti. Tā bija patiesu draugu saruna. Tika skartas Latvijas un Dānijas attiecību un abu valstu nākotnes perspektīvas, kā arī radās ideja par pastiprinātu Ziemeļvalstu valodu apguvi Latvijas skolās.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!