• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2023. gada 29. jūnija saistošie noteikumi Nr. 98 "Kārtība, kādā Valmieras novada pašvaldība piešķir ēdināšanas maksas atvieglojumus izglītojamiem privātajā izglītības iestādē". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2023., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/op/2023/141.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

25.07.2023., Nr. 141

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 98

Pieņemts: 29.06.2023.

OP numurs: 2023/141.9

2023/141.9
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 98

Valmierā 2023. gada 29. jūnijā (prot. Nr. 9, 5. §)

Kārtība, kādā Valmieras novada pašvaldība piešķir ēdināšanas maksas atvieglojumus izglītojamiem privātajā izglītības iestādē

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā deklarētiem izglītojamiem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus.

2. Atvieglojumus ir tiesības saņemt izglītojamiem, kuri Pašvaldības administratīvajā teritorijā privātajā izglītības iestādē klātienē apgūst pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

II. Atvieglojumu apmērs

3. Izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumi:

3.1. 100 % apmērā tiek nodrošināti bērniem ar invaliditāti:

3.1.1. pirmsskolas vecuma bērniem visām ēdienreizēm (bet ne vairāk kā 2,50 euro dienā);

3.1.2. 1.–4. klašu izglītojamiem pusdienām, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai (bet ne vairāk kā 2 euro dienā);

3.1.3. 5.–6. klašu izglītojamajiem pusdienām (bet ne vairāk kā 3 euro dienā);

3.1.4. 7.–9. klases vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmas izglītojamiem (bet ne vairāk kā 3 euro dienā);

3.2. 50 % apmērā tiek nodrošināti bērniem no daudzbērnu ģimenes:

3.2.1. visām ēdienreizēm, apgūstot pirmsskolas izglītības programmu (bet ne vairāk kā 1,25 euro dienā);

3.2.2. 1.–4. klašu izglītojamiem pusdienām, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai (bet ne vairāk kā 1 euro dienā);

3.2.3. 5.–6. klašu izglītojamajiem pusdienām (bet ne vairāk kā 1,50 euro dienā);

3.2.4. 7.–9. klases vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmas izglītojamiem (bet ne vairāk kā 1,50 euro dienā).

4. Izglītojamais vienlaicīgi nevar saņemt vairākus Noteikumu 3. punktā minētos atvieglojumus.

III. Atvieglojumu piešķiršanas kārtība

5. Ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķir Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde), pamatojoties uz izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja iesniegumu. Papildus uzrādīt Goda ģimenes apliecību, ja pieprasa atvieglojumu, kas noteikts Noteikumu 3.2. apakšpunktā.

6. Ēdināšanas maksas atvieglojums piešķirams, sākot no nākamās mācību dienas, kad Pārvalde pieņēmusi lēmumu, līdz kārtējā mācību gada pēdējai mācību dienai vai līdz kalendārā gada beigām, ja izglītojamais apgūst pirmsskolas izglītības programmu, bet ne ilgāk kā līdz invaliditātes vai Latvijas Goda ģimenes apliecības derīguma termiņa beigām.

7. Ēdināšanas maksas atvieglojumu Pārvalde piešķir reizi mēnesī vecākam vai likumiskajam pārstāvim 10 darba dienu laikā pēc tam, kad iesniegti šādi dokumenti:

7.1. rēķins par iepriekšējā mēnesī izglītības iestādē saņemto ēdināšanas pakalpojumu;

7.2. apliecinājums par dienām, kurās izglītojamais apmeklējis izglītības iestādi.

IV. Noslēguma jautājums

8. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. septembrī.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 29. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 98 "Kārtība, kādā Valmieras novada pašvaldība piešķir ēdināšanas maksas atvieglojumus izglītojamiem privātajā izglītības iestādē"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā deklarētiem izglītojamiem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus, apgūstot izglītību privātajās izglītības iestādēs Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Pašvaldību likuma 4. panta pirmā daļa nosaka pašvaldības autonomās funkcijas, tai skaitā 4. apakšpunktā nosakot, ka pašvaldības pienākums ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību. Atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta trešajai daļai autonomo funkciju izpildi atbilstoši savai kompetencei organizē un par to atbild pašvaldība.

Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa dod tiesības pašvaldībai izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Savukārt, Pašvaldības likuma 44. panta trešā daļa nosaka, ka saistošajos noteikumos, kuri nodrošina pašvaldības autonomo funkciju izpildi, var paredzēt pašvaldības tiesības izdot tiesiskus pienākumus nosakošus administratīvos aktus, ciktāl tie nepieciešami saistošajos noteikumos ietverto normu īstenošanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu paredz izdevumu daļu. Pašvaldības izdevumi, piemērojot ēdināšanas maksas atvieglojumus:

līdz 2023. gada beigām – 12 540 euro;

2024. gadā – 32 580 euro.

Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi attiecas uz sabiedrībai nozīmīgas jomas regulējumu – iedzīvotāju izglītība.

Saistošo noteikumu ietekmju vērtējums:

3.1. sociālā ietekme – paredzama tieša ietekme, jo atvieglojumi izglītojamo ēdināšanas maksai ir saistāma ar cilvēku izglītību;

3.2. ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – pozitīvi vērtējama, jo izglītības iestādēs ēdināšanas pakalpojums tiek nodrošināts, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības, proti, veicinot izglītojošā veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu, kas izglītojamiem būs vēl pieejamāks,

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi neierobežo uzņēmējdarbības aktivitātes un komersantu, kas sniedz izglītības iestādēm ēdināšanas pakalpojumus. Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupas: izglītojamie un viņi vecāki vai likumiskie pārstāvji, juridiskās personas, kas izglītības iestādēm nodrošina ēdināšanas pakalpojumu.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos privātpersonas var vērsties Valmieras novada Centrālā pārvaldē vai Pašvaldības apvienību pārvaldēs personīgi vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@valmierasnovads.lv.

Lai saņemtu saistošajos noteikumos noteikto ēdināšanas maksas atvieglojumu, izglītojamā vecāks vai likumiskais pārstāvis Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē (turpmāk – Pārvalde) iesniedz rakstveida iesniegumu par ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu, pievienojot Latvijas Goda ģimenes apliecības kopiju, ja atvieglojums piešķirams par bērnu no daudzbērnu ģimenes.

Lēmumu par ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu, pamatojoties uz personas iesniegumu, Pārvalde pieņem viena mēneša laikā.

Pārvaldes lēmumu par ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu vai lēmumu par atteikumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var apstrīdēt Pašvaldības domē.

Pašvaldības domes lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē iesaistītas Valmieras novada Centrālās pārvaldes struktūrvienības: "Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrs", "Grāmatvedības nodaļa"; Pašvaldības apvienību pārvaldes; Pārvalde. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešamie resursi tiek paredzēti Pašvaldības budžeta ietvaros.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi paredz tikai to, kas nepieciešams iecerētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts publicēts Valmieras novada pašvaldības mājaslapā: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas". Sabiedrībai tika dota iespēja piedalīties sabiedriskajā līdzdalībā no 2023. gada 9. maija līdz 24. maijam. Viedokļi netika saņemti.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!