• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No Kopenhāgenas dienasgrāmatas (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.1995., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34264

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Vēl šajā numurā

15.03.1995., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No Kopenhāgenas dienasgrāmatas

Turpinājums no 1.lpp.

Dānijas ārlietu ministrs iepazīstināja ar situāciju diskusijā par ES paplašināšanu un starpvaldību konferences gatavošanu.

Latvijas Valsts prezidents pievērsās arī situācijai valsts bruņotajos spēkos un, atzinīgi novērtējot Dānijas līdzšinējo atbalstu, aicināja Dānijas valdību sniegt atbalstu, lai uzlabotu virsnieku apmācības procesu.

N.H.Petersens interesējās par situāciju, kāda izveidojusies sakarā ar atvaļinātajām Krievijas militārpersonām. Guntis Ulmanis iepazīstināja viņu ar Latvijas valdības plāniem, kā noregulēt šo problēmu.

Dienas pirmajā pusē Latvijas Valsts prezidentam bija vēl vairākas īsākas tikšanās ar citu valstu delegāciju vadītājiem, tajā skaitā ar Ķīnas premjeru Li Penu, Polijas prezidentu Lehu Valensu, Igaunijas prezidentu Lennartu Meri un Francijas prezidentu Fransuā Miterānu.

Vakarā Latvijas Valsts prezidents piedalījās vakariņās, ko Kristianborgas pilī rīkoja Dānijas karaliene Margarēta II.

 

Svētdiena, 12. marts

Valsts prezidents Guntis Ulmanis šodien runāja ANO Vispasaules sociālo jautājumu galotņu konferencē Kopenhāgenā.

 

Latvijas Valsts prezidents piedalījās pusdienās, ko par godu konferences dalībniekiem rīkoja Dānijas valdības vadītājs Pols Nīrups Rasmusens.

Konferences laikā šorīt tikās Baltijas valstu prezidenti. Tikšanās laikā tika izskatīti vairāki visas trīs valstis interesējoši starptautisko attiecību jautājumi un Baltijas valstu sadarbības problēmas.

Guntim Ulmanim bija arī atsevišķa tikšanās ar Igaunijas prezidentu Lennartu Meri. Prezidenti apsprieda situāciju uz abu valstu robežas. Viņi turpināja nesenajā Baltijas valstu prezidentu apspriedē aizsākto diskusiju par pasākumiem, kas būtu veicami, lai uzlabotu robežu šķērsošanas procedūru, muitas darbību. Prezidenti atzina, ka nepieciešams veicināt un atvieglot tranzīta kravu virzību caur Baltijas valstīm. Viņi apsprieda iemeslus, kas kavē realizēt projektu "Via Baltica". Tika apspriests arī Latvijas un Igaunijas jūras robežas jautājums. Tuvāko nedēļu laikā pie tā atgriezīsies abu valstu valdības.

Guntis Ulmanis tikās ar Islandes premjerministru Gunāru Odsonu. Valsts prezidents apliecināja savu cieņu un pateicību Islandes tautai un valdībai par tās konsekvento atbalstu Latvijai. Viņš iepazīstināja Islandes valdības vadītāju ar politisko situāciju Latvijā, saimniecisko pārkārtojumu gaitu, kā arī ar dažiem apsvērumiem, kas saistīti ar Latvijas valsts drošību.

Abu valstu vadītāji detalizēti apsprieda pašreizējo situāciju diskusijās par NATO un ES paplašināšanu. Islandes premjers izteicās, ka nedrīkst pieļaut jaunu Eiropas pārdali, kuras dēļ Baltijas valstis atkal tiktu atstātas ārpus Rietumeiropas drošības sistēmas. Sarunu biedri atzina nepieciešamību aktivizēt Baltijas jūras valstu sadarbības padomes darbu. Guntis Ulmanis izteica Latvijas vēlmi redzēt Islandi, kā šīs organizācijas dalībnieci. Tika apspriesta arī situācija Krievijā, Latvijas un Islandes saimnieciskās un tirdznieciskās sadarbības paplašināšanas iespējas.

G.Odsons nodeva Guntim Ulmanim uzaicinājumu apmeklēt Islandi oficiālā vizītē. Ielūgums ar pateicību tika pieņemts.

Tikšanās laikā ar Īrijas premjerministru Džonu Bratonu galvenā uzmanība tika veltīta Latvijas integrācijai Eiropas institucijās. Īrijas valdības vadītājs apliecināja savas valsts atbalstu Latvijas iekļaušanai Eiropas Savienībā un izteica apņēmību darīt visu iespējamo, it sevišķi nākamā gada otrajā pusgadā, kad Īrija prezidēs ES, lai atbalstītu Latvijas centienus.

Pēc sarunas biedra lūguma, Guntis Ulmanis informēja viņu par situāciju Latvijā, par sarežģīto situāciju ar atvaļinātajām Krievijas militārpersonām, pastāstīja par sarežģīto demogrāfisko situāciju Latvijā un tās konsekvencēm. Īrijas premjers interesējās par latviešu tautas vēsturisko likteni, par trimdas latviešu atgriešanos un integrāciju sabiedrībā. Abu valstu vadītāji detalizēti aplūkoja situāciju Krievijā. Dž.Bratons uzaicināja Gunti Ulmani apmeklēt Īriju viņam pieņemamā laikā. Šis ielūgums ar pateicību tika pieņemts. Savukārt mūsu Valsts prezidents uzaicināja Īrijas valdības vadītāju ierasties Latvijā. Arī šis ielūgums ar pateicību tika pieņemts.

Vakarā Guntim Ulmanim bija tikšanās ar Ukrainas prezidentu Leonīdu Kučmu. Tās laikā tika apspriesti jautājumi, kas saistīti ar Ukrainas vadītāja gaidāmo vizīti vizīti Rīgā. Prezidenti apmainījās domām arī par vairākiem starptautiskās situācijas un valstu iekšējiem jautājumiem.

Vēlu vakarā Latvijas vēstniecībā Kopenhāgenā Valsts prezidents tikās ar Latvijas oficiālās delegācijas locekļiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem. Guntis Ulmanis pateicās viņiem par ieguldījumu konferences sagatavošanā un aktīvo darbību tās laikā. Latvijas Valsts prezidents izteica apņēmību veicināt Kopenhāgenas konferences lēmumu realizāciju Latvijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!