• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuldīgas novada domes 2023. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 2/2023 "Par Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2023., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/op/2023/86.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mārupes novada domes saistošie noteikumi Nr. 15/2023

Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības kārtība izbraukuma tirdzniecībā publisko pasākumu norises vietās Mārupes novadā

Vēl šajā numurā

08.05.2023., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kuldīgas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2/2023

Pieņemts: 27.04.2023.

OP numurs: 2023/86.20

2023/86.20
RĪKI

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. 2/2023

Kuldīgā 2023. gada 27. aprīlī

Par Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai

APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes
2023. gada 27. aprīļa sēdes lēmumu (prot. Nr. 6, p. 106)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.2 panta otrās daļas 5. punktu piekto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Kuldīgas novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai, kā arī līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas nosacījumus.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Atbalstāmās izmaksas – izmaksas, kuru segšanai Pašvaldība saskaņā ar šiem Noteikumiem var piešķirt līdzfinansējumu;

2.2. Piesaistītais zemesgabals – zeme, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un kura ir ēkas īpašnieku lietošanā vai īpašumā;

2.3. Pretendents – Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki vai dzīvokļu īpašnieku kopība.

3. Pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts Pretendenta daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (turpmāk – Dzīvojamā māja), kas atrodas Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā un tajā, saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas lietu, ir ne mazāk kā trīs dzīvokļi, piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai.

4. Pašvaldības līdzfinansējums Dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai tiek piešķirts Pašvaldības gadskārtējā budžetā paredzēto finanšu līdzekļu apmērā.

II. Pretendentiem izvirzāmās prasības

5. Pretendents ir Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā esoša daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība, kur:

5.1. Dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai izveidota dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai Civillikumā noteiktajā kārtībā noslēgts savstarpējs līgums par mājas kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, vai dzīvojamo māju apsaimnieko līdzšinējais pārvaldnieks vai apsaimniekotājs, kurš darbojas, pamatojoties uz likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 50. panta septīto daļu.

5.2. Dzīvojamai mājai piesaistītais zemesgabals (zemesgabali) ir nodots dzīvokļu īpašnieku īpašumā vai par tā izmantošanu noslēgts līgums.

5.3. Normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieņemts lēmums par Dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanu un vai/ atjaunošanas pasākumus, nodrošinot Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku līdzfinansējuma daļu un nepieciešamības gadījumā, piesaistot kredītiestādes finanšu līdzekļus.

5.4. Projekta pieteikumu iesniedz un projektu īsteno ēkas pārvaldnieks (nodrošina projekta vadību).

6. Prasības mājas pārvaldības modelim un Dzīvojamai mājai:

6.1. Projekta iesniegumu Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā iesniedz ar tās pilnvarotās personas starpniecību, kura nav ar tiesas lēmumu atzīta par maksātnespējīgu, kurai nav uzsākts maksātnespējas process vai noteikts tiesiskās aizsardzības process, vai, saskaņā ar komercreģistrā pieejamo informāciju, neatrodas likvidācijas procesā un kurai nav nodokļu vai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu.

6.2. Divu vai vairāku Dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku kopības, kuru piesaistīto zemesgabalu robežas ir savienotas vai tiek izmantots viens rotaļu vai atkritumu laukums, var vienoties par kopīgu projekta pieteikuma iesniegšanu. Šādā gadījumā par projekta iesniedzēju uzskatāmas attiecīgo Dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku kopības.

7. Pašvaldības līdzfinansējumu Dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai nepiešķir, ja minētie pasākumi jau ir tikuši finansēti vai līdzfinansēti no Eiropas Savienības fondu, valsts budžeta, Pašvaldības budžeta līdzekļiem vai citiem finanšu instrumentiem attiecīgajā Pašvaldības budžeta plānošanas periodā.

8. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējiem, pēc projekta īstenošanas jānodrošina līdzfinansētā objekta publiska pieejamība vismaz katru dienu, laika posmā no 8.00 līdz 22.00.

9. Pretendentam pirms projektēšanas uzsākšanas jāpieprasa, jāsaņem un būvniecības iecerē jāievērtē Kuldīgas novada pašvaldības izsniegtie tehniskie noteikumi. Pirms projekta dokumentācijas iesniegšanas Kuldīgas novada būvvaldē, tā jāsaskaņo ar tehnisko noteikumu izsniedzēju – Kuldīgas novada pašvaldību.

III. Atbalstāmās un neatbalstāmās izmaksas

10. Dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanas atbalstāmās izmaksas ir šādas:

10.1. topogrāfijas izmaksas;

10.2. zemesgabala labiekārtojuma būvniecības ieceres izstrāde;

10.3. piebraucamo ceļu, stāvlaukumu un gājēju celiņu atjaunošana un/vai būvniecība (ieskaitot nepieciešamās inženierkomunikācijas un aprīkojuma elementus);

10.4. bērnu rotaļu laukumu atjaunošana un/vai būvniecība (ieskaitot aprīkojuma elementus);

10.5. zaļo zonu labiekārtošana;

10.6. apgaismojuma atjaunošana, pārbūve un/vai būvniecība;

11. Neatbalstāmās izmaksas ir šādas:

11.1. kārtējās uzturēšanas izmaksas;

11.2. apgrozāmo līdzekļu iegādes izmaksas;

11.3. samaksa par aizdevuma izskatīšanu, noformēšanu un rezervēšanu, procenta maksājumi, soda procenti, maksa par finanšu transakcijām;

11.4. izmaksas, kas saistītas ar pieteikuma līdzfinansējuma saņemšanai sagatavošanu, t.sk. konsultāciju pakalpojumi u.c.;

11.5. visas citas izmaksas, kas šajos noteikumos nav noteiktas kā atbalstāmās.

IV. Piesaistītā zemesgabala labiekārtošanas pasākumu līdzfinansējuma apjoms

12. Pašvaldības līdzfinansējuma kopējais apjoms vienas Dzīvojamās mājas piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai viena kalendārā gada laikā ir ne lielāks kā 15 000 EUR – 75 procenti no projekta kopējām atbalstāmajām izmaksām.

13. Konkursa ietvaros maksimāli pieejamais kopējais līdzfinansējums vienam īpašumam paredzēts 30 000,00 EUR.

V. Pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai iesniegšanas, reģistrācijas un izskatīšanas kārtība

14. Līdzfinansējuma saņemšanai Pretendents atbilstoši noteikumu pielikumiem iesniedz Pašvaldībai pieteikumu (1. pielikums) un projekta iesniegumu finansējuma saņemšanai (2. pielikums).

15. Kuldīgas novada dome ar lēmumu izveido projektu iesniegumu vērtēšanas komisiju (turpmāk – Komisija) un apstiprina Komisijas nolikumu.

16. Komisija var pieaicināt konsultantus – arhitektus, māksliniekus, speciālistus, kuri pieteikumu izvērtēšanā piedalās ar padomdevēja tiesībām.

17. Lai izvērtētu iesniegtā projekta atbilstību noteiktajām prasībām, Komisija pārbauda projekta iesniegumu secīgi šādā kārtībā:

17.1. Projekta iesniedzēja un tā pilnvarotās personas, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, par kuru iesniegts projekta iesniegums, atbilstību saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām.

17.2. Projekta iesniegumā iekļauto izmaksu aprēķinu.

17.3. Projekta iesniegumam pielikumā pievienoto dokumentu atbilstība izvirzītajām prasībām.

18. Komisija izvērtē Pretendentu atbilstību šo noteikumu prasībām un viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas rakstiski paziņo Pretendentam:

18.1. par iesnieguma reģistrēšanu Pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanas programmai, ja pieteikums un tam pievienotie dokumenti atbilst šo noteikumu prasībām;

18.2. par atteikumu reģistrēt iesniegumu Pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanas programmai, ja pieteikums un tam pievienotie dokumenti neatbilst šo noteikumu prasībām vai sniegtas nepatiesas ziņas.

19. Pieteikuma vērtēšana notiek reģistrācijas secībā. Komisija katram pretendentam piešķiramo Pašvaldības līdzfinansējuma daļu euro nosaka, pamatojoties uz atbalstāmo izmaksu aprēķinu, nepārsniedzot šajos noteikumos noteiktos līdzfinansējuma apjomus.

20. Nepietiekama finansējuma gadījumā kalendārā budžeta gadā iesniegtie pieteikumi tiek izskatīti nākošajā budžeta gadā reģistrācijas secībā.

21. Ja Komisijai, vērtējot pieteikumus, rodas šaubas par atbalstāmo izmaksu aprēķina atsevišķu pozīciju izmaksu atbilstību vidējām tirgus izmaksām, tā ir tiesīga pieprasīt pretendentam sniegt paskaidrojumus. Gadījumā, ja izmaksu atbilstība netiek pierādīta, Komisija ir tiesīga Pašvaldības līdzfinansējuma aprēķināšanai tās izslēgt no atbalstāmajām izmaksām.

22. Komisija sagatavo Kuldīgas novada domes lēmuma projektu par līdzfinansējuma piešķiršanu.

23. Pēc pozitīva Kuldīgas novada domes lēmuma pieņemšanas tas tiek paziņots un ar Pretendentu Pašvaldības noteiktajā termiņā tiek noslēgts rakstisks līgums par līdzfinansējuma saņemšanas un izlietošanas kārtību.

24. Pašvaldības līdzfinansējums tiek izmaksāts 30 dienu laikā, skaitot no darbu pieņemšanas-nodošanas akta parakstīšanas dienas.

25. Pašvaldībai ir tiesības veikt izpildīto darbu kvalitātes un apjoma kontroli.

26. Gadījumā, ja starp pieteikumam pievienotajos dokumentos uzrādītajām atbalstāmajām izmaksām un darbu pieņemšanas-nodošanas aktā norādītajiem darbiem tiek konstatētas atšķirības, Pašvaldība ir tiesīga pārskatīt lēmumu par Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu. Šajā gadījumā Pašvaldības līdzfinansējuma apjoms nevar būt lielāks par sākotnēji piešķirto.

27. Līdzfinansējuma saņēmējam pēc Pašvaldības pieprasījuma ir pienākums tās noteiktajā termiņā informēt par atbalstīto darbu gaitu.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Roberts

 

1. pielikums
Kuldīgas novada 2023. gada 27. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2023

Kuldīgas novada pašvaldībai

 

Dzīvojamās mājas

 
   

(adrese)

     
 

apsaimniekotāja

 
   

(juridiskas personas nosaukums, fizisks personas vārds, uzvārds)

     
   
 

(juridiskas personas reģistrācijas Nr., fiziskas personas kods)

   
   
 

(adrese, tālruņa Nr., e-pasta adrese)

   

202__. gada ________._______________________

PIETEIKUMS

Lūdzu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu Dzīvojamās mājas

 

,

(adrese)

 

piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai, pašvaldības līdzfinansējums, euro

 

(cipariem un vārdiem)

Iesniegtie obligātie pielikumi:

1.

Projekta iesniegums finansējuma saņemšanai

_________ lpp.

2.

Dzīvojamās mājas apsaimniekošanas līguma vai dokumenta, kas to aizstāj, kopija

_________ lpp.

3.

Apsaimniekotāja reģistrācijas apliecības kopija (juridiskām personām)

_________ lpp.

4.

Dzīvokļu īpašnieku kopības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieņemts lēmums par dzīvojamai mājai piesaistītā zemes gabala labiekārtošanu, nodrošinot pasūtītāja līdzfinansējumu

_________ lpp.

5.

Apsaimniekotāja izsniegta izziņa par aprēķināto apsaimniekošanas maksu un iekasētajiem maksājumiem 12 mēnešos, sākot atskaites periodu divus mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas dienas

_________ lpp.

6.

Paredzēto darbu izmaksu aprēķins - tāme

_________ lpp.

Papildus pielikumi dzīvojamai mājai piesaistītā zemes gabala labiekārtošanas darbu veikšanai:

1.

Zemes robežu plāna kopija

_________ lpp.

2.

Darba zīmējums/darba veikšanas projekts

_________ lpp.

3.

Darbu veikšanas saskaņojums ar zemes gabala īpašnieku (ja zemes gabala īpašnieki nav mājas dzīvokļu īpašnieki)

_________ lpp.

       
         

(amata nosaukums)

 

(paraksts)

 

(vārds, uzvārds)

 

2. pielikums
Kuldīgas novada 2023. gada 27. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2023

PROJEKTA IESNIEGUMS FINANSĒJUMA SAŅEMŠANAI

Vispārēja informācija

1.

Mājas kadastra apzīmējums  

2.

Mājas adrese  

3.

Iepriekš saņemtais finansējums no citiem finansēšanas avotiem ir saņemts

nav saņemts

4.

Informācija par iepriekš saņemto līdzfinansējumu ES fondi (gads, aktivitāte, finansējuma apjoms)
Valsts (gads, aktivitāte, finansējuma apjoms)
Citi finanšu instrumenti (gads, aktivitāte, finansējuma apjoms)
Informācija par zemesgabalu (mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanas pasākumu gadījumā)

5.

Dzīvojamai mājai piesaistītā zeme, m2:  
  t.sk. dzīvokļu īpašnieku īpašumā, m2  
  pašvaldības īpašumā Platība, m2:

Zemes nomas līguma noslēgšanas datums:

Zemes nomas līguma darbības laiks:

  citu īpašnieku īpašumā (uzrādīti atsevišķi katram īpašniekam) Platība, m2:

Zemes nomas līguma noslēgšanas datums:

Zemes nomas līguma darbības laiks:

6.

Projektā paredzētie darbi un apjomi  

7.

Plānotais projekta realizācijas laiks  

8.

Plānotais projekta finansējums Projekta kopsumma, EUR:

t.sk. pašvaldības līdzfinansējums, EUR:

pašu finansējums, EUR:

     
         

(amata nosaukums)

 

(paraksts)

 

(vārds, uzvārds)

 

Paskaidrojuma raksts
Kuldīgas novada saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2023 "Par Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi "Par Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai" nosaka kārtību, kādā Kuldīgas novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai, kā arī līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas nosacījumus.

Pašvaldība var sniegt palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem) vai dzīvokļu īpašniekiem dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai, pamatojoties uz likuma "Par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā" 27.2 panta otrās daļas 5. punktu. Savukārt likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta piektajā daļā noteikts, ka kārtību, kādā tiek sniegta palīdzība, un palīdzības apmēru nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Lai veicinātu daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanu Kuldīgas novadā, Kuldīgas novada domei ir jāpieņem attiecīgi saistošie noteikumi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Līdzfinansējums tiek piešķirts gadskārtējā pašvaldības budžeta paredzēto līdzekļu apjomā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Mājoklis ir viena no iedzīvotāju pamatvajadzībām. Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā ir noteikts, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks noteikts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu konkursa ietvaros.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošajos noteikumos paredzētā līdzfinansējuma piešķiršanai Kuldīgas novada pašvaldība veidos komisiju piecu komisijas locekļu sastāvā.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Kuldīgas novada pašvaldības izveidotā komisija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi neparedz papildu ierobežojumus privātpersonām, tādējādi nav nepieciešams veikt samērīguma pārbaudi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Ierosinājumi netika saņemti.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Roberts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!