• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Daugavpils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daugavpils pilsētas domes 2023. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 4 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu izglītības ieguvei Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.2023., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/op/2023/84.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2023/6

Par licencēto makšķerēšanu Bicānu ezerā, Bieržgaļa ezerā, Biešonā, Cirišā, Eikša ezerā, Jašazarā, Kategrades ezerā, Lielajā Kolupa ezerā, Pakalnī, Pelēča ezerā, Rušonā un Zolvas ezerā Preiļu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā no 2023. gada līdz 2030. gadam

Vēl šajā numurā

02.05.2023., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 13.04.2023.

OP numurs: 2023/84.11

2023/84.11
RĪKI

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4

Daugavpilī 2023. gada 13. aprīlī (prot. Nr. 8, 2. §)

Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu izglītības ieguvei Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola"

APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 13. aprīļa lēmumu Nr. 177

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 12. panta 2.1 daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka līdzfinansējuma apmēru un samaksas kārtību par izglītības ieguvi Daugavpils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dibinātās izglītības iestādes Mākslu izglītības kompetences centra "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola"" (turpmāk – Saules skola) profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmās.

2. Līdzfinansējumu maksā:

2.1. par profesionālās ievirzes izglītības programmas "Vizuāli plastiskā māksla" (turpmāk – profesionālās ievirzes izglītības programma) apguvi;

2.2. par interešu izglītības programmas "Sagatavošanas kurss mākslas skolai" apguvi;

2.3. par interešu izglītības programmas "Studija" apguvi;

2.4. par interešu izglītības programmas "Mūzika un kustību māksla" apguvi (paralēli profesionālās ievirzes izglītības programmai 1.–3. klasei).

3. Līdzfinansējumu maksā šādā apmērā:

3.1. par profesionālās ievirzes izglītības programmas (1.–3. klasei) apguvi (četras stundas nedēļā) – EUR 10 mēnesī;

3.2. par interešu izglītības programmas "Mūzika un kustību māksla" (paralēli profesionālās ievirzes izglītības programmai 1.–3. klasei) apguvi (trīs stundas nedēļā) – EUR 5 mēnesī;

3.3. par profesionālās ievirzes izglītības programmas (1.–7. klasei) apguvi (desmit stundas nedēļā) – EUR 15 mēnesī;

3.4. par interešu izglītības programmas "Sagatavošanas kurss mākslas skolai" apguvi (sešas stundas nedēļā) – EUR 20 mēnesī;

3.5. par interešu izglītības programmas "Studija" apguvi (sešas stundas nedēļā) – EUR 20 mēnesī.

4. Līdzfinansējumu maksā likumiskie pārstāvji, kuru izglītojamie Saules skolā apgūst līdzfinansējamo izglītības programmu.

5. Pamatojoties uz izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, no līdzfinansējuma maksas attiecīgajā mācību gadā atbrīvo:

5.1. izglītojamos ar invaliditāti;

5.2. bāreņus un bez vecāku gādības palikušus izglītojamos;

5.3. izglītojamos no mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss (par laika posmu, uz kuru mājsaimniecībai piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss);

5.4. izglītojamos, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nav apmeklējuši nodarbības (par attiecīgo laika posmu).

6. Pamatojoties uz izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, atvieglojumu 50 % apmērā no līdzfinansējuma maksas attiecīgajā mācību gadā piešķir:

6.1. izglītojamiem no ģimenēm, kurās divi vai vairāk bērni apgūst līdzfinansējamo izglītības programmu;

6.2. izglītojamiem no daudzbērnu ģimenēm.

7. Lēmumu par atbrīvojumu no līdzfinansējuma maksas, atvieglojumu piešķiršanu vai atteikumu Saules skolas direktors pieņem desmit dienu laikā no attiecīgā iesnieguma saņemšanas.

8. Līdzfinansējumu maksā par katru mēnesi līdz attiecīgā mēneša 20. datumam, pamatojoties uz Saules skolas izrakstīto rēķinu.

9. Ja vairāk nekā trīs mēnešus pēc kārtas nav veikta līdzfinansējuma maksa, izglītojamais tiek atskaitīts no Saules skolas.

10. Līdzfinansējuma izpildes kontroli organizē un nodrošina Saules skolas direktors. Izglītojamo apmeklētības uzskaiti veic līdzfinansējamās izglītības programmas vadītājs.

11. Saules skolas direktora lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

12. Līdzfinansējumu izlieto:

12.1. mācību materiālu iegādei, atbilstoši izglītības programmas specifikai;

12.2. pedagogu atalgojumam interešu izglītības programmās, kurās nav piešķirts valsts nodrošinātais finansējums;

12.3. mācību vides uzlabošanai.

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils pilsētas domes 2012. gada 22. novembra saistošos noteikumus Nr. 23 "Līdzfinansējuma noteikšanas un iemaksas kārtība par izglītības ieguvi Profesionālās izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola "Saules skola""" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr. 195, 2013, Nr. 245, 2017, Nr. 254).

14. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. septembrī.

15. Saistošo noteikumu 3.1. un 3.2. apakšpunkts stājas spēkā 2024. gada 1. septembrī.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja 1. vietnieks A. Vasiļjevs

 

Daugavpils domes 2023. gada 13. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 4 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu izglītības ieguvei Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saskaņā ar Izglītības likuma 12. panta 2.1 daļu, kas noteic, ka pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, Daugavpils dome 2012. gada 22. novembrī izdeva saistošos noteikumus Nr. 23 (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 23), paredzot līdzfinansējumu par izglītības ieguvi profesionālās ievirzes izglītības programmā Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola" (iepriekš Profesionālās izglītības kompetences centrs" Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola "Saules skola""). Ar šiem saistošajiem noteikumiem noteikts, ka vecāku līdzfinansējums profesionālās ievirzes programmas apguvei ir 8,54 euro/mēnesī. Papildus spēkā ir Daugavpils pilsētas domes 2016. gada 25. februāra lēmums Nr. 54 "Par Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola" maksas pakalpojumu cenrādi", ar kuru noteikta samaksa par sagatavošanas kursiem profesionālās ievirzes izglītības programmai – 14,23 euro/mēnesī.

Izpildot Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikto, ka pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība šim likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi par līdzfinansējumu izglītības ieguvei profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmās Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola".

Ņemot vērā, ka pašlaik Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola" realizējamās programmas "Sagatavošanas kurss mākslas skolai", "Studija" un "Mūzika un kustību māksla" apstiprināts kā interešu izglītības programmas, saistošu noteikumu projektā iekļauts vecāku līdzmaksājums gan par profesionālās ievirzes izglītības programmas "Vizuāli plastiskā māksla", gan par minēto interešu izglītības programmu apguvi.

Ar minēto saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Saistošie noteikumi Nr. 23. Savukārt pēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās Daugavpils pilsētas domes 2016. gada 25. februāra lēmuma 54 1.4. apakšpunkts tiks atzīts par spēku zaudējušu. Saistošo noteikumu projekta 3.1. un 3.2. apakšpunkts stāsies spēkā 2024. gada 1. septembrī, attiecīgi 3.3. apakšpunkts tiks precizēts, kad stāsies spēkā profesionālās ievirzes izglītības standarts.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu projekts Daugavpils valstspilsētas pašvaldības budžetu tieši neietekmē.

Saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 23 un Daugavpils pilsētas domes 2016. gada 25. februāra lēmumu Nr. 54, 2022. gadā līdzfinansējamo profesionālās ievirzes izglītības programmu apguva 240 izglītojamie, bet interešu izglītības programmas 60 izglītojamie.

Profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmās kopā:

– 56 izglītojamie tika atbrīvoti no līdzfinansējuma maksas;

– 29 izglītojamajiem līdzfinansējuma maksas tika samazināta;

– saņemtais līdzfinansējums – 21410 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 

Saistošo noteikumu projektā tiek saglabāti Saistošajos noteikumos Nr. 23 noteiktie nosacījumu izglītojamo atbrīvošanai no līdzfinansējuma maksas vai tās samazināšanai.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu projekts maina līdzšinējo kārtību, iekļaujot saistošajos noteikumos līdzfinansējumu par interešu izglītības apguvi.

Tas atvieglos birokrātiskās procedūras, jo visi līdzmaksājumi tiks iekļauti vienā normatīvajā aktā.

Likumisko pārstāvju (vecāku) līdzfinansējums nedaudz palielināts, jo plānots, ka izglītības iestāde nodrošinās izglītojamos ar mācību materiāliem, kuru izmaksas pēdējos gados ir būtiski palielinājušās.

Saistošo noteikumu piemērošanā persona var vērsties Mākslu izglītības kompetences centrā "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola".

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml. 
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu projekta izpildi organizēs un nodrošinās Mākslu izglītības kompetences centra "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola" direktors. Izglītojamo apmeklētības uzskaiti veiks līdzfinansējamās izglītības programmas vadītājs.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai. Vecāku līdzfinansējums tiks novirzīts:

1. mācību materiālu iegādei, atbilstoši izglītības programmas specifikai;

2. pedagogu atalgojumam interešu izglītības programmās, kurās nav piešķirts valsts nodrošinātais finansējums;

3. mācību vides uzlabošanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts izstrādāts sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai – no 2023. gada 13. marta līdz 2023. gada 27. martam. Par saistošo noteikumu projektu viedokļi netika saņemti.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja 1. vietnieks A. Vasiļjevs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!