• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas dziesmu stīgas - pāri Eiropai, pāri pasaulei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.1995., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34004

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Jūras akadēmija - pilnvērtīgā juridiskā statusā

Vēl šajā numurā

21.02.1995., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas dziesmu stīgas — pāri Eiropai, pāri pasaulei

Šovasar būs pirmie Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Dziesmu svētki Rīgā un citās mūsu pilsētās

Talosa Spānijā, Litomišla Čehijā, Verona Itālijā, Nerpelta Beļģijā, Atēnas Grieķijā, Gorīcija Itālijā, Vīne Austrijā, Debrecena Ungārijā, Montre Šveicē — tās, izrādās, vēl nebūt nav visas vietas, kur pērn plūkuši laurus Latvijas kori, piedalīdamies daznedažādos starptautiskos konkursos un parasti pārvezdami mājās medaļas, dažādu pakāpju goda diplomus. Jā, arī visaugstāko atzinību "Grand Prix", kā to aprīlī Montrē iespējis "Dzintars" ar Ausmu Derkevicu un Māri Sirmo, kā to jūlijā Debrecenā varējis Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas koledžas jauktais koris ar Jāni Lindenbergu un Jāni Baltiņu, kā aprīlī un maijā Nerpeltā pratis Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas bērnu koris "Cantus" ar Marutu Rozīti priekšgalā.

Visu to un vēl daudz ko citu nupat — sestdienas, 18.februāra, — divos koncertos Latvijas Universitātes Lielajā aulā atgādināja astoņpadsmit izcilkori, ar E.Melngaiļa Tautas mākslas centra gādību sniegdami atskatu uz pagājušā gada panākumiem starptautiskajā apritē. Krustām šķērsām izbraukāta Eiropa, bet sieviešu koris "Dzintars" nav vairījies arī no starptautiskā dziedošās jaunatnes koru radiokonkursa Japānā un februārī iepelnījies pirmo (!) vietu. Ar Eiropas koru asociācijas ziņu jūlija otrā pusē tepat mūsmājās, netālajā Ventspilī noticis, jau III starptautiskais koru mūzikas festivāls "Ventspils’ 94", kur pirmo vietu bērnu koru grupā ieguva jau pieminētais kuldīdznieku "Cantus", bet otro — Ventspils 1.vidusskolas bērnu koris "Dzeguzīte" (diriģente Irēna Irbe), savukārt sieviešu koru grupā pirmā vieta tikusi Talsu "Vaivai" (diriģente Gunta Paškovska), otrā — Rīgas Vecās Ģertrūdes baznīcas jaunatnes korim (diriģents Valdis Zeltkalns), trešā — Tukuma "Noktirnei" (diriģente Rasma Valdmane).

Tādējādi mūsu labāko koru gaitās starptautiskajā sabiedrībā iezīmējušies vairāki akcenti. Visgaišākais — bērnu koru klātbūtne, turklāt pārstāvēti dažādi novadi, lai arī šoreiz vēl tikai Kurzeme. Tikpat gaišs uzsvars — mācību iestāžu koru rosība. Jā, Jāzepa Mediņa mūzikas koledžas koristi atkal ir ceļa jūtīs, šoreiz uz Eiropas "Grand Prix" laureātu savstarpējo konkursu. Bet pavisam nesen — vēl novembrī — no Franča Šūberta konkursa Vīnē ar kārtējo starptautisko godalgu atgriezās Jelgavas 2.vidusskolas jauniešu koris "Skali" (diriģente Gunta Paškovska). Viss ir pareizi, šis Jelgavas pedagoģes vārds jau minēts citā sakarā. Te varbūt izpaužas vēl kāds zīmīgs akcents — vairākiem diriģentiem, ne tikai jelgavniecei vien, izdevies teicami piedalīties Eiropas izcilkoru parādēs vismaz ar diviem koriem. Tādi ir arī Aira Birziņa un Jānis Zirnis (pirmā vieta ar Dobeles rajona skolotāju kori "Sidrabe" atvesta no Gorīcijas Itālijā, bet divas otrās vietas ar sieviešu kori "Ausma" — no Tolosas Spānijā.

Lai viss būtu skaidrāks par skaidru, atzīmēsim vēl iepriekšējās rindkopās neminētos. Tātad Latvijas koru slavu starptautiskā mērogā 1994.gadā vēl kaldinājuši: "Amadeus" (diriģente Inga Dziļuma), "Austrums" (Ārijs Šķepasts), "Atskaņas" (Ginta Pētersone) "Burtnieks" (Egils Lipšāns), "Caritas" (Guntars Ķirsis), "Gaismas pils" (Olafs Tomenass un Ilze Štāla , "Muklājs" (Sandra Šmate), "Tonika" (Jānis Daumants Kaktiņš un Kristīne Jaunalksne). Sestdien gan aulā nedziedāja, taču nevar piemirst vēl kamerkori "Jūrmala", kas arī pērn ticis tālu.

Kopumā visnotaļ vērienīga inventarizācija pirms kārtējās, nu jau 1995.gada starptautisko konkursu sezonas. Reizē arī zīmīga ieskaņa, ņemot vērā, ka nesen izdarīta kāda zīmīga aptauja: jūlija vidū paredzētajiem pirmajiem Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Dziesmu svētkiem Latvijā pieteikušies 167 kori un 14 pūtēju orķestri. Tātad ap septiņi tūkstoši dalībnieku. Nupat LV aulā bija savi septiņi simti dziedātāju. Izrādās, cāļus var skaitīt arī pavasarī...

 

Mintauts Ģeibaks,

"LV" korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!