• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Daugavpils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daugavpils pilsētas domes 2023. gada 17. februāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Grozījumi Daugavpils domes 2018. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2023., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/op/2023/44.38

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Par Jēkabpils novada pašvaldības budžetu 2023. gadam

Vēl šajā numurā

02.03.2023., Nr. 44

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 17.02.2023.

OP numurs: 2023/44.38

2023/44.38
RĪKI

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Daugavpils domes saistošie noteikumi Nr. 1

Daugavpilī 2023. gada 17. februārī (prot. Nr. 4, 3. §)

Grozījumi Daugavpils domes 2018. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā"

APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 17. februāra lēmumu Nr. 84

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 3 panta pirmo daļu
un 1.4 daļu, 9. panta otro daļu

1. Izdarīt Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2018. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 2018, Nr. 125, Nr. 216) šādus grozījumus:

1.1. Aizstāt saistošo noteikumu nosaukumā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

1.2. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 3. panta pirmo daļu, 1.4 daļu un 1.6 daļu, 9. panta otro daļu".

1.3. Aizstāt 1. punktā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas" un papildināt aiz vārdiem "(izņemot garāžas)" ar vārdiem "būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums".

1.4. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši saistošo noteikumu nosacījumiem veic Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes (turpmāk – Centrālā pārvalde) Īpašuma pārvaldīšanas departaments (turpmāk – Departaments).".

1.5. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Nekustamo īpašumu vai tā daļu, kas netiek uzturēta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

8.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

8.2. būves kadastrālās vērtības.".

1.6. Papildināt ar 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

8.11. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

8.12. būves kadastrālās vērtības.".

1.7. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā.

"9. Lēmumu par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi, kā arī lēmumu par nekustamā īpašuma atzīšanu par tādu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, vai attiecīgā statusa atcelšanu pieņem Centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments un 5 (piecu) darba dienu laikā nosūta Departamentam. Centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments reiz mēnesī sniedz informāciju Departamentam par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.".

1.8. Aizstāt 10. punktā skaitli un vārdus "8. punktā minētajām zemes vienībām" ar skaitli un vārdiem "8. punktā minētajiem nekustamajiem īpašumiem" un vārdus "būves vai zemes vienības" ar vārdiem "nekustamā īpašuma".

1.9. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Maksāšanas paziņojumu par šo noteikumu 7. punktā minētajām būvēm un 8. punktā minētajiem nekustamajiem īpašumiem Departaments nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no lēmuma par būves klasificēšanu attiecīgajā statusā vai lēmuma par nekustamo īpašumu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, pieņemšanas. Maksāšanas paziņojumu par šo noteikumu 8.1 punktā minētajām būvēm Departaments nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas.".

1.10. Aizstāt 12. punktā vārdus "būvi un zemes vienību" ar vārdiem "nekustamo īpašumu", skaitli un vārdus "8. punktā minētās zemes vienības" ar skaitli un vārdiem "8. punktā minēto nekustamo īpašumu" un papildināt ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Šo noteikumu 8.1 punktā minētajā gadījumā nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķins tiek veikts, sākot ar nākamo mēnesi pēc akta par būves pieņemšanu ekspluatācijā.".

1.11. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Šo noteikumu 7., 8., 8.1 punktu nepiemēro, ja nekustamais īpašums pieder fiziskajai personai, kura ir mirusi .".

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

 

Paskaidrojuma raksts
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 17. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 1 "Grozījumi Daugavpils domes 2018. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Pašlaik nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā nosaka Daugavpils pilsētas domes 2018. gada 14. jūnija saistošie noteikumi Nr. 18 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā".

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.daļā noteikts, ka būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

2) būves kadastrālās vērtības.

Ņemot vērā minēto, kā arī likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.1 panta otrās daļas 2. punktu, kurā ietverts teritorijas attīstības un teritorijas sakārtošanas princips, saistošie noteikumi tiek papildināti ar 8.1 punktu, kas paredz noteikt nodokļa likmi 3 % apmērā par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.

Kā arī, ar grozījumiem saistošajos noteikumos nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 % apmērā tiek noteikta ne tikai par zemes vienībām vai zemes vienību daļām, bet arī būvēm vai to daļām, kuras netiek uzturētas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, un kuras bojā pilsētvidi (saistošo noteikumu 8. punkts izteikts jaunā redakcijā).

Tādējādi saistošie noteikumi veicinās īpašumu sakārtošanu un novērsīs situācijas, kad īpašnieki jau izmanto ekspluatācijā nenodotās ēkas.

Atbilstoši minētajam un izmaiņām pašvaldības administrācijas struktūrā saistošajos noteikumos tiek precizēts teksts (grozījumi saistošo noteikumu nosaukumā, izdošanas tiesiskā pamatojuma daļā, 1., 2., 9., 10., 11., 12. un 13. punktā).

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Ietekmi nav iespējams precīzi noteikt, jo saistošie noteikumi stājās spēkā ar 2024. gada 1. janvāri un nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu kopsummu ietekmēs nodokļa maksātāju aktivitāte un to atbilstība šajos saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Ar saistošo noteikumu īstenošanu tiek sakārtota pilsētas vide, kas ietekmē cilvēku veselību un drošību. Ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi nevar noteikt.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var vērsties:

1. Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā - attiecībā uz pieņemtajiem lēmumiem par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi, par nekustamā īpašuma atzīšanu par tādu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai un attiecībā uz informāciju par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, un;

2. Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Īpašuma pārvaldīšanas departamentā - attiecībā uz maksāšanas paziņojumos norādītajiem datiem par nodokļa likmes piemērošanu.

Izmaksas nav iespējams precīzi noteikt.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildei jaunas institūcijas netiks veidotas.

Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments iesniegs Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Īpašuma pārvaldīšanas departamentam datus par būvēm, kurām pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums. Lēmumu par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi, kā arī lēmumu par nekustamā īpašuma atzīšanu par tādu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, vai attiecīgā statusa atcelšanu pieņems Daugavpils pilsētas centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments un to nosūtīs Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Īpašuma pārvaldīšanas departamentam.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. 
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Konsultācijas ar institūcijām netika veiktas.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai – no 2023. gada 1. februāra līdz 2023. gada 15. februārim.

Par saistošo noteikumu projektu tika saņemts privātpersonas priekšlikums atlikt grozījumu pieņemšanu Daugavpils valstspilsētas pašvaldības saistošajos noteikumos par nekustāmā īpašuma nodokļa likmes 3% apmērā ieviešanu būvēm, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, vai paredzēt šajos saistošajos noteikumus izņēmumus paaugstinātā nodokļa likmes piemērošanai būves īpašniekam, kuri ir trūcīgi, maznodrošināti, pensionāri, invalīdi, kā arī daudzbērnu ģimenēm.

Saņemtais priekšlikums tika izvērtēts un atzīts, ka likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. pantā ir noteikti atvieglojumu veidi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem. Saskaņā ar šī likuma 5. panta pirmo daļu atvieglojumus nosaka nekustamā īpašuma nodoklim, kurš aprēķināts saskaņā ar šī likuma 3. panta prasībām. Tādējādi, pašvaldība jau piešķir nekustāmā īpašuma nodokļa atvieglojumu šādiem nodokļa maksātājiem:

– mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss;

– personām, kurām ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam;

– politiski represētajām personām.

Veicot nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu 2023. gadam augstāk minētajiem nodokļa maksātājiem (kopā personu skaits: 2582) tika piešķirti atvieglojumi 17856 EUR.

Bez tam, pašvaldībā pieņemti saistošie noteikumi, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām (pieejami – https://likumi.lv/ta/id/177390-par-nekustama-ipasuma-nodokla-atvieglojumu-piemerosanu-daugavpili). Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem 2022.gadā piešķirti atvieglojumi 9070 EUR apmērā 221 fiziskai personai.

Savukārt šī likuma 3. panta 1.6 daļā noteiktās nodokļa aplikšanas kārtības piemērošanas mērķis ir sakārtot pilsētas vidi, kas ietekmē cilvēku veselību un drošību, kā arī būvniecības normatīvo aktu ievērošana.

Ņemot vērā minēto, izvērtējot lietderības apsvērumus, tiesiskus un faktiskus apstākļus, personas iesniegtie priekšlikumi netika atbalstīti un saistošie noteikumi iesniegti izskatīšanai aktuālā redakcijā bez izmaiņām.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!