• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents - Salacgrīvas mezglus risinot (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.1995., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu politiķu pienākums ir aizstāvēt Latvijas lauku cilvēku

Vēl šajā numurā

18.02.1995., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents — Salacgrīvas mezglus risinot

Turpinājums no 1.lpp.

— Domāju, ka drīz vien valdība pieņems normatīvu dokumentu par Salacgrīvas ostas robežu, kas pamatosies uz kompromisa vienošanos, jo, neapšaubāmi, ostas valdei ir jāpārvalda ostas aktivitātes un pārtikas ražotājiem netraucētiem ir jāražo produkcija. Konflikts, manuprāt, radās tāpēc, ka gan viena, gan otra puse pārspīlē savas intereses. Pilsētas interesēs ir aktīvi un labi stradājoša akciju sabiedrība, jo tā dod cilvēkiem darbu un algu, un savukārt tas nodrošina nodokļa daļu, kura veido pašvaldības budžetu. Osta ir ļoti perspektīva, tikai ir jābūt kārtībai, lai valsts saņemtu to, kas valstij pienākas, bet pašvaldības to, kas tām pienākas.

Acīmredzot likumā par ostām būs jāizdara papildinājumi, jo, tāpat kā jebkurš jauns likums, arī šis ir jāpapildina un jāuzlabo. Pati likuma būtība ir pareiza: izņemot trīs lielās Latvijas ostas — Rīgu, Ventspili un Liepāju —, kurām jāatrodas valsts kontrolē, pārējām ostām jābūt pašvaldību pārziņā. Tāda nostādne sakrīt ar pašvaldību koncepciju un valdības attieksmi pret varas decentralizāciju.

Salacgrīvas domes priekšsēdētājs ir ieinteresēts sadarbībā ar akciju sabiedrību "Brīvais vilnis", un šī ieinteresētība ir abpusēja. Es uzskatu, ka visām piestātnēm ir jāatrodas ostas teritorijā. Ja ir droša pārliecība, ka neviens nedomā šeit pazudināt pārtikas ražotājus, tad nomas prakse ir normāla, un nevienam nevajadzētu uztraukties, ka konservu cehs ir ostas teritorijā. Jums visiem ir jāstrādā roku rokā. Vienošanās ir jāpanāk, bāzējoties uz likumu, un komercdarbībai ir jānotiek kontrolētā ostas teritorijā.

Es atbalstu domu, ka no privatizācijas projekta izņemtu ostas piestātni — to prasa likums. Taču ostas valdei nākamajam privatizētā objekta īpašniekam šī piestātne ir jāizīrē, jo viņš tajā strādās.

Tikšanās noslēgumā Ministru prezidents Māris Gailis teica:

— Zivsaimniecības nozares vadīšana ne tuvu vairs nav tāda kā agrāk, kad nozares vadība jūs komandēja. Tagad daudz kas jau ir uz jūsu pleciem — pašiem jārēķina, pašiem jāprognozē savas attīstības iespējas. Par jūsu nozari es nebaidos — statistika rāda, ka jūs virzāties uz augšu. Visā valstī nacionālā ienākuma pieaugums pagājušajā gadā sasniedza divus procentus, turpretī jūsu nozarē tas bija 11 procenti.

Es gribētu jums un visiem Salacgrīvas iedzīvotājiem novēlēt visu to labāko, mieru un saticību. Jums ir iespējas savu pilsētu padarīt par vienu no labākajām visā Latvijā, jo jums tagad paveras visas iespējas attīstībai. Mēs, Baltijas valstu trīs premjerministri, parakstījām nolīgumu par "Via Baltica" automaģistrāli, kas iet cauri Salacgrīvai, kas paredz arī muitas lietu vienkāršošanu. Jums vienīgi pašiem savās problēmās ir jānonāk pie kompromisa mūsu kopīgās lietas labā.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Foto: Uldis Pāže, VPD

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!