• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Talsu novada dome
Novada dome publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu, ja ar saistošajiem noteikumiem noteikusi oficiālo izdevumu "Latvijas Vēstnesis" par saistošo noteikumu publicēšanas vietu.
Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Talsu novada domes 2022. gada 3. novembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2022., Nr. 253A https://www.vestnesis.lv/op/2022/253A.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 35

Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Talsu novadā

Vēl šajā numurā

30.12.2022., Nr. 253A (14:53)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Talsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 31

Pieņemts: 03.11.2022.

OP numurs: 2022/253A.7

2022/253A.7
RĪKI

Talsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Talsos 2022. gada 3. novembrī (prot. Nr. 24, 6. p., lēmums Nr. 481)

Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai

PRECIZĒTI
ar Talsu novada pašvaldības domes
2022. gada 29. decembra lēmumu Nr. 609 (prot. Nr. 31, 9. p.)

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu
likuma 6. panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt nekustamo īpašumu pieslēgšanu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

2. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Talsu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir privātpersonai (piemēram, fiziska persona, sabiedrība ar ierobežotu atbildību, biedrība) līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

3. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

3.1. nekustamais īpašums – pašvaldības administratīvajā teritorijā esoša ēka, jaunbūve (ēkas), zemes vienība;

3.2. pieslēgums – ārējo ūdensvada un/vai kanalizācijas tīklu un būvju kopums no ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja centralizētās ūdensapgādes un/vai kanalizācijas sistēmas līdz ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāja īpašumā vai valdījumā esošai sistēmas daļai vai ēkas ārsienai, kas nodrošinās ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotājam ūdenssaimniecības pakalpojuma saņemšanu;

3.3. pilnvarotais komersants – pašvaldības pilnvarotais komersants, kas sniedz sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus pašvaldības administratīvajā teritorijā;

3.4. projektēšanas dokumenti – tehniskie noteikumi, paskaidrojuma raksts, būvprojekts, inženiertopogrāfiskais uzmērījums, inženierģeoloģiskā izpēte, vienkāršotā inženierpieslēguma shēma, inženiertīklu novietojuma plāns, tāme vai izpilduzmērījums, kas ietver pieslēguma izbūves pamatojumu centralizētajiem ūdensapgādes un/vai centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, katrā konkrētajā gadījumā izvērtējot pieslēguma izbūves sarežģītības pakāpi.

4. Saistošajos noteikumos lietotie termini, kas nav izskaidroti saistošajos noteikumos, lietoti Būvniecības likuma, Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma, Bērnu tiesību aizsardzības likuma un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma izpratnē.

5. Līdzfinansējums tiek piešķirts būvniecības (projektēšanas dokumentu un būvdarbu) izmaksu segšanai, lai izveidotu pieslēgumu nekustamajam īpašumam.

6. Līdzfinansējums tiek piešķirts, ievērojot gadskārtējā pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu apjomu.

II. Līdzfinansējuma saņēmēji

7. Līdzfinansējumu ir tiesības saņemt privātpersonai, kas ir nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs (turpmāk – iesniedzējs).

8. Līdzfinansējumu ir tiesības saņemt iesniedzējam, ja tas atbilst visām šādām prasībām:

8.1. tam nav normatīvajos aktos noteikto Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro;

8.2. tam nav pašvaldības administrētā nekustamā īpašuma nodokļa parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro;

8.3. tam nav parādu pilnvarotajam komersantam, kas kopsummā pārsniedz 150 euro.

III. Līdzfinansējuma intensitāte un apmērs

9. Līdzfinansējums tiek piešķirts 50 procentu intensitātē no pieslēguma izveidošanai paredzētajām izmaksām:

9.1. pieslēguma izveidošanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai – līdz 2000 euro;

9.2. pieslēguma izveidošanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai – līdz 3000 euro;

9.3. pieslēguma izveidošanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai – līdz 4000 euro.

10. Līdzfinansējums tiek piešķirts 100 procentu intensitātē no saistošo noteikumu 9. punktā noteiktā līdzfinansējuma apmēra iesniedzējam:

10.1. kuram noteikta I vai II invaliditātes grupa vai kura mājsaimniecībā ir bērns līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti;

10.2. kurš ir trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības loceklis;

10.3. kurš ir daudzbērnu ģimenes vai audžuģimenes mājsaimniecības loceklis;

10.4. vecuma pensijas saņēmējam.

11. Iesniedzēja atbilstību saistošo noteikumu 8. un 10. punktam vērtē dienā, kad tiek pieņemts lēmums par iesniedzēja reģistrēšanu līdzfinansējuma piešķiršanas nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai reģistrā (turpmāk – lēmumu reģistrs), kā arī dienā, kad tiek pieņemts lēmums par līdzfinansējuma piešķiršanu.

12. Ja iesniedzējs ir pievienotās vērtības nodokļa maksātājs un tiek lūgts līdzfinansēt izdevumus, kas aplikti ar pievienotās vērtības nodokli, tad līdzfinansējuma apmērs un intensitāte tiek samazināta par pievienotās vērtības nodokļa apmēru.

IV. Iesnieguma iesniegšanas un izskatīšanas kārtība

13. Pašvaldība pēc gadskārtējā pašvaldības budžeta apstiprināšanas nekavējoties pašvaldības informatīvajā izdevumā, pašvaldības tīmekļa vietnē, vietējā laikrakstā un pilnvaroto komersantu tīmekļa vietnēs publicē paziņojumu par gadskārtējā pašvaldības budžetā apstiprināto līdzfinansējuma apmēru nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai, kā arī vispārīgu pieteikšanās kārtību (līdzfinansējuma saņēmējam noteiktās prasības, līdzfinansējuma intensitāti un apmēru).

14. Lai pieteiktos līdzfinansējuma piešķiršanai, iesniedzējs iesniedz pašvaldībai iesniegumu, kura paraugu apstiprina pašvaldības izpilddirektors vai pašvaldības izpilddirektora izveidota komisija. Iesnieguma paraugs tiek publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē un pilnvaroto komersantu tīmekļa vietnēs.

15. Iesniegumus to saņemšanas secībā izskata un lēmumu par iesniedzēja reģistrēšanu līdzfinansējuma piešķiršanas nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai reģistrā (turpmāk – lēmumu reģistrs), kā arī lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu, pieņem pašvaldības izpilddirektors vai pašvaldības izpilddirektora izveidota komisija. Par iesnieguma saņemšanas brīdi uzskatāms brīdis, kad iesniegums reģistrēts pašvaldībā.

V. Lēmumu reģistrs

16. Iesniedzēji reģistrējami lēmumu reģistrā tādā secībā, kādā par to iesniegumiem pieņemti lēmumi.

17. Par katru iesniedzēju lēmumu reģistrā iekļauj šādas ziņas:

17.1. iesniedzēja kārtas numurs lēmumu reģistrā;

17.2. iesniedzēja vārds un uzvārds vai nosaukums;

17.3. datums, kad pieņemts lēmums par iesniedzēja reģistrēšanu lēmumu reģistrā;

17.4. datums, kad pieņemts lēmums par līdzfinansējuma piešķiršanu;

17.5. datums, kad pieņemts lēmums atzīt par spēku zaudējušu lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu (ja attiecināms).

18. Ja pēc iesniedzēja reģistrēšanas zuduši apstākļi, kuri bijuši par pamatu iesniedzēja atzīšanai par tiesīgu saņemt līdzfinansējumu, iesniedzēja pienākums ir nekavējoties par to paziņot pašvaldībai.

19. Iesniedzējs tiek izslēgts no lēmumu reģistra, ja:

19.1. tas sniedzis nepatiesas ziņas par apstākļiem, kuri bijuši par pamatu tā reģistrēšanai lēmumu reģistrā;

19.2. zuduši apstākļi, kuri bijuši par pamatu iesniedzēja reģistrēšanai lēmumu reģistrā;

19.3. tas atteicies no tiesībām saņemt līdzfinansējumu.

20. Lēmumu par iesniedzēja izslēgšanu no lēmumu reģistra pieņem pašvaldības izpilddirektors vai tā izveidota komisija.

VI. Līdzfinansējuma piešķiršanas un pieslēguma izveidošanas kārtība

21. Pieslēguma izbūvi pēc lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu spēkā stāšanās priekšfinansē iesniedzējs. Pieslēguma izbūve pabeidzama ne vēlāk kā 8 mēnešu laikā no lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu spēkā stāšanās brīža.

22. Pieslēguma izbūves pabeigšanu apliecina šāds dokumentu kopums:

22.1. būvvaldes atzīme par būvdarbu pabeigšanu būvniecības dokumentācijā Būvniecības informācijas sistēmā (ja attiecināms);

22.2. noslēgts līgums ar pašvaldības pilnvaroto komersantu, kas sniedz sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus pašvaldības administratīvajā teritorijā, par ūdensapgādes vai kanalizācijas vai ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu saņemšanu;

22.3. dokumentu atvasinājumi (uzrādot oriģinālus), kas apliecina pieslēguma izbūves izdevumus (piemēram, rēķins).

23. Pēc saistošo noteikumu 22. punktā minēto dokumentu pārbaudes pašvaldība mēneša laikā lēmumā par līdzfinansējuma piešķiršanu noteiktajā apjomā bezskaidrā naudā pārskaita līdzfinansējumu iesniedzēja norādītajā kontā. Ja pārbaudē tiek konstatēts, ka faktiskās izmaksas ir zemākas par lēmumā par līdzfinansējuma piešķiršanu noteiktajām, tad pirms līdzfinansējuma pārskaitīšanas pašvaldība pieņem attiecīgu lēmumu.

24. Pašvaldības izpilddirektors vai pašvaldības izpilddirektora izveidota komisija atzīst par spēku zaudējušu iepriekš pieņemto lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pēc savas iniciatīvas, ja iesniedzējs:

24.1. noteiktajā termiņā nav iesniedzis pieslēguma izbūvi apliecinošus dokumentus;

24.2. atteicies no pieslēguma izbūves.

VII. Īpaši nosacījumi, ja līdzfinansējums kvalificējams kā de minimis atbalsts

25. Iesniedzējiem, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji, piešķirtais līdzfinansējums kvalificējams kā de minimis atbalsts, kas tiek piešķirts saskaņā ar Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra regulas Nr. 1407/2013 "Par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam" (turpmāk – Regula) nosacījumiem līdz tās darbības termiņa beigām.

26. Ievērojot Regulas 5. panta 1. un 2. punktu de minimis atbalstu drīkst kumulēt ar citu de minimis atbalstu līdz Regulas 3. panta 2. punktā noteiktajam attiecīgajam robežlielumam, kā arī drīkst kumulēt ar citu valsts atbalstu, tai skaitā, attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, ja šīs kumulācijas rezultātā netiek pārsniegta attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte vai atbalsta summa, kāda noteikta valsts atbalsta programmā vai Eiropas Komisijas lēmumā.

27. De minimis atbalsts netiek piešķirts Regulas 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām. Ja iesniedzējs vienlaikus darbojas vienā vai vairākās nozarēs vai veic citas darbības, kas minētas Regulas 1. panta 1. punkta a), b) vai c) apakšpunktā, tad tas nodrošina šo nozaru darbību vai izmaksu nošķiršanu no tām darbībām, kurām piešķirts de minimis atbalsts, nodrošinot, ka darbības minētajās nozarēs negūst labumu no piešķirtā atbalsta.

28. Iesniedzējam saistošo noteikumu ietvaros plānotais de minimis atbalsta apmērs kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados piešķirto de minimis atbalstu nepārsniedz Regulas 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru viena vienota uzņēmuma līmenī. Viens vienots uzņēmums ir uzņēmums, kas atbilst Regulas 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai.

29. Iesniedzēji, kas ir saimnieciskās darbības veicēji, de minimis atbalsta uzskaites sistēmā aizpilda un apstiprina veidlapu par sniedzamo informāciju de minimis atbalsta uzskaitei un piešķiršanai kā noteikts Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumu Nr. 715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem" 21. punktā. Iesniedzējs iesniedz pašvaldībai minētajā tiesību normā noteiktās veidlapas izdruku vai norāda sistēmā izveidotās un apstiprinātās iesniedzēja veidlapas identifikācijas numuru.

30. De minimis atbalsta piešķiršanas brīdis ir diena, kad pieņem lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu.

31. Atbilstoši Regulas 6. panta 4. punktam datus par piešķirto atbalstu pašvaldība glabā 10 fiskālos gadus no dienas, kurā saskaņā ar saistošajiem noteikumiem piešķirts pēdējais atbalsts, bet iesniedzējs glabā 10 fiskālos gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

32. Ja tiek pārkāptas šajos noteikumos noteiktās komercdarbības atbalsta kontroles normas, tostarp nosacījumi, kas izriet no Regulas, iesniedzējam (atbalsta saņēmējam) ir pienākums atmaksāt atbalsta sniedzējam (pašvaldībai) visu šo noteikumu ietvaros saņemto de minimis komercdarbības atbalstu no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.

VIII. Noslēguma jautājumi

33. Atzīt par spēku zaudējušiem Talsu novada pašvaldības domes 2017. gada 29. jūnija saistošos noteikumus Nr. 16 "Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai".

34. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

 

Paskaidrojuma raksts
Talsu novada domes 2022. gada 3. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 31 "Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Talsu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir privātpersonai līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Lai sasniegtu Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma mērķi (veicināt kvalitatīvu un vides prasībām atbilstošu ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamību, lai nodrošinātu pakalpojumu lietotājus ar nepārtrauktiem un drošiem pakalpojumiem, līdzsvarojot vides aizsardzības, dabas resursu ilgtspējīgas izmantošanas un sabiedrības ekonomiskās intereses), nepieciešams veicināt nekustamo īpašumu pieslēgšanu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

Saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta sesto daļu vietējās pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, nosakot līdzfinansējuma apmēru un tā saņemšanas nosacījumus.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Pašvaldības budžetā kārtējam gadam tiek iekļauti finanšu līdzekļi līdzfinansējumam atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Tieši neietekmē – saistošie noteikumi vērsti uz atbalsta sniegšanu visām privātpersonām, tajā skaitā, uzņēmējiem.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Būtiski neietekmē – līdzfinansējums daļā no jauno pašvaldību veidojošajām pašvaldībām piešķirts arī līdz šim, jaunas institūcijas netiek plānots veidot.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošo noteikumu projekts izskatīts Talsu novada domes Tautsaimniecības komitejas 2022. gada 13. oktobra sēdē un Finanšu komitejas 19. oktobra sēdē.

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!