• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašvaldības meklē spēcīgākus argumentus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.1995., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33812

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs - Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā

Vēl šajā numurā

02.02.1995., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldības meklē spēcīgākus argumentus

— tā nedēļas sākumā notikušajā Pašvaldību savienības domes sēdē sacīja tās vadītājs Andris Jaunsleinis.

Daudzās problēmas, kuras izskatīja valde, jau gadiem risinās lēni un smagi. Viena no tām jau kopš 1993.gada ir Saeimā iestrēgušais likumprojekts "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatā". Kā preses konferencē izteicās Pašvaldību savienības domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Ruško, optimālais risinājums varētu būt: valsts apsaimniekošanā un īpašumā jānodod tā zeme, uz kuras atrodas valsts objekti, infrastruktūra un perspektīvajos plānos iekļautie objekti, turpretī pašvaldības iegūst to zemi, kura nav valsts vai cita īpašnieka pārvaldījumā. Šādu nostādni atbalstot arī Saeimas deputātu vairākums. Šis samezglojums likumdošanā esot jāatrisina tuvākajā laikā, jo bez zemes īpašuma pašvaldības finansiāli drīz vien izputēšot.

Cits domes loceklis Ēriks Zunda, pats būdams Tukuma pilsētas domes priekšsēdētājs, labi pārzinādams apkures stāvokli ne vien savā pilsētā, bet arī visā Latvijā, stāvokli raksturoja kā satraucošu, īpaši tajās vietās, kur apkurei nepieciešams mazuts. Tur kurināmais izbeigsies jau pēc pāris nedēļām. "Valdība uzskata, ka kurināmā sagāde un apkures jautājumi ir pašvaldību kompetencē," teica Ēriks Zunda. Un jautāja: "Bet, ja Krievijas premjers garantē tikai starpvalstu līgumus, ko tad darīt?" Tik tiešām pagasts savas problēmas nevar risināt tik augstā līmenī. Nevar nepiekrist arī Andra Jaunsleiņa viedoklim, ka ikviens iedzīvotājs, vienalga, kur tas dzīvotu — pagastā, rajonā vai pilsētā — ir mūsu valsts iedzīvotājs, tātad arī valstij ir jārūpējas par viņu. Mazuta trūkuma dēļ Liepājā draud apstāties "Metalurga" martena krāsnis.

"Taču mūsu runas un fakti valdības rīcību neietekmē," sacīja Andris Jaunsleinis. "Tāpēc mums ir jāpielieto spēcīgāks arguments, un tā būs Latvijas pašvaldību sapulce."

Pašvaldību savienības domes locekļi izsaka varbūtību, ka šajā sapulcē var tikt izskatīts vēl viens jautājums, kas PS domes lēmumā netika iekļauts, proti, jautājums par izglītības finansēšanu valstī, jo Ekonomikas ministrijas nostādne, ka investīcijas var piešķirt tikai tādiem objektiem, kas finansiāli tuvākajā laikā atmaksājas, pašvaldības neapmierina.

Sagaidāms, ka visu Latvijas pašvaldību sanāksme notiks tuvākajā laikā.

Skat arī 2.lpp. sadaļā ‘Pašvaldībās"

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!