• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Finansu ministrijas "Norādījumos par pamatlīdzekļu un to nolietojuma (amortizācijas) uzskaiti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.1995., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33731

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes paziņojums

Attieksme pret "Latvijas gāzes" plāniem

Vēl šajā numurā

27.01.1995., Nr. 14

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Pieņemts: 20.01.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas norādījumi

1995.gada 20.janvārī

Par grozījumiem Finansu ministrijas "Norādījumos par pamatlīdzekļu un to nolietojuma (amortizācijas) uzskaiti"

 

Izdarīt "Norādījumos par pamatlīdzekļu un to nolietojuma (amortizācijas) uzskaiti" (nr.02–5/357, 30.05.94.) šādus grozījumus:

Izteikt 3.10. punktu šādā redakcijā:

"Pēc pamatlīdzekļa iegādes (izveidošanas) ar šo pamatlīdzekli saistītās turpmākās izmaksas jāpievieno tā sākotnējai uzskaites vērtībai tajos gadījumos, kad veikta rekonstrukcija, atjaunošana vai uzlabojumi, kuru rezultātā mainās esošā pamatlīdzekļa ekonomiskie parametri salīdzinājumā ar sākotnējiem rādītājiem:

– paildzinās pamatlīdzekļa derīgās lietošanas laiks;

– palielinās jauda, ietilpība un citas spējas;

– būtiski uzlabojas izlaižamās produkcijas kvalitāte vai arī samazinās ražošanas izdevumi.

Ja iegādāti un ekspluatācijā nodoti lietoti pamatlīdzekļi, kurus paredzētam mērķim var izmantot tikai pēc rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas, izdarītās izmaksas jāpievieno šo pamatlīdzekļu objektu sākotnējai uzskaites vērtībai tādā apmērā, lai objekta atlikusī vērtība pēc šo izmaksu pievienošanas nepārsniegtu tā aizvietošanai (līdzīga pamatlīdzekļa iegādei) nepieciešamo līdzekļu summu.

Nomāto pamatlīdzekļu (arī īrēto pamatlīdzekļu daļu, piemēram, telpu) rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas nomnieks uzskaita līdzīgi kā pašu pamatlīdzekļu iegādes (ražošanas) izmaksas un noraksta pakāpeniski (amortizē) saskaņā ar nomas termiņiem noteiktā vai citā derīgās lietošanas laikā (ja noslēgtajā nomas līgumā nav paredzēts nomniekam atlīdzināt izdevumus, kas radušies, rekonstruējot, uzlabojot vai atjaunojot nomātos pamatlīdzekļus).

Rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas var norakstīt (amortizēt) rekonstruēto (uzlaboto) pamatlīdzekļu derīgās lietošanas laikā vai arī citā no tā atšķirīgā laikā (piemēram, nomas termiņā), ja tam ir noteikts pamatojums.

Pamatlīdzekļu remonta un citi izdevumi, kas saistīti ar to uzturēšanu darba kārtībā vai saglabāšanu, jānoraksta tajā pārskata periodā, kurā tie radušies, izņemot tos gadījumus, ja:

— izdevumi ir relatīvi lieli salīdzinājumā ar parastajām pamatlīdzekļu uzturēšanas vai saglabāšanas izmaksām un no remonta gūtais ekonomiskais guvums saistāms ar vairākiem pārskata periodiem. Ja viena vai vairāku nākamo periodu ieņēmumi ir atkarīgi no pārskata periodā izdarītajām pamatlīdzekļu remonta izmaksām, tas šīs izmaksas var norakstīt pakāpeniski attiecīgajos pārskata periodos."

Valsts sekretāre V.Andrējeva

Grāmatvedības metodiskās padomes priekšsēdētājs,

Grāmatvedības metodoloģijas un pārskata nodaļas vadītājs D.Muciņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!