• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lolojums un Novēlējums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1995., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās drošības padomē

Vēl šajā numurā

12.01.1995., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lolojums un Novēlējums

Mūzikas akadēmijas jaunais karogs sv. Jāņa baznīcā

Kopš vakardienas Latvijas augstskolu saimē ir jau divas septiņdesmitpiecgadnieces: Universitātei, ko suminājām pērnā gada septembra beigās, nule pievienojusies Jāzepa Vītola izlolotā konservatorija, tagadējā Mūzikas akadēmija.

Ar jaundarinātā LMA karoga iesvētīšanas rītu Rīgas sv. Jāņa baznīcā. Ar piemiņas stundu Meža kapos, godinot bijušos konservatorijas rektorus – Jāzepu Vītolu, Paulu Jozuusu, Jēkabu Mediņu, Jāni Ozoliņu, kādreizējos profesorus. Ar svinīgo koncertu Lielajā zālē, saņemot arī Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa apsveikumu.

Bet aizvakar daudzi interesenti, tagadējie profesori un studenti bija klāt jubilejas izstādes atklāšanā augstskolas foajē paaugstinājumā. Viņus uzrunāja MØzikas akadēmijas rektors profesors Juris Karlsons. P´c tam Lielajā zāl´ notika augstskolas 75. gadskārtai veltīta zinātniska konference "Latvijas Mūzikas akadēmija – Jāzepa Vītola lolojums un novēlējums". Tajā referātus nolasīja Mūzikas vēstures katedras profesors Dr.art. Oļģerts Grāv^tis, MØzikas teorijas katedras profesore Dr.art. Ilma Grauzdiņa (viņa laipni atvēlēja sava priekšlasījuma tekstu "LV" redakcijai – M.Ģ.), radošā un zinātniskā darba prorektors profesors Dr.hab.art., Dr.art. Natālija Gailuma un Mūzikas teorijas katedras profesors Dr.hab.art. Georgs Pelēcis, referātus bija sagatavojuši arī pašreizējie maģistratūras audzēkņi.

Īpaši saviļņojoša 10.janvāra pievakarē bija konservatorijas divdesmito, trīsdesmito un četrdesmito gadu absolventu tikšanās pie Mūzikas akadēmijas rektora, Lielajā zālē un Jāzepa Vītola klasē. Šajā laikā (līdz 1944.gadam) te mācījušies 578 jaunieši, kas ieguvuši tolaik populāro brīvmākslinieka grādu. Šajā reizē viņu bija klāt vairs tikai pāris desmiti... Atmiņās dalījās profesore Lija Krasinska, operdziedone Anna Ludiņa, spēlēja pianistes Vilma Cīrule un Guna Kurmis no Stokholmas, tika atskaņotas basa, Štutgartē dzīvojošā solista Borisa Piekalnīša iedziedātās melodijas. Aprīlī viņam būs jau 85. dzimšanas diena, taču šajā vakarā viņš moži sēdēja viesu pirmajā rindā. Noslēgumā pirmatskaņojumu piedzīvoja kādreizējā docenta, tagad ASV mītošā populārā komponista un mūzikas publicista Arnolda Šturma veltījums kameransambļu klases docentei Guntai Sproģei – Klavieru kvintets.

Vakardienas svinības Mūzikas akadēmijā vainagoja plašu koncertu ciklu, kas raisījies jau kopš rudens. Tajā piedalījušās visas LMA nodaļas, aizvadīta arī Kordiriģēšanas nodaļas 50 gadu jubileja, rosmīga bijusi diskusija MØzikas skolotāju nodaļā.

Skanīgs būs arī turpmākais gājums. Jo vairāk tāpēc, ka šovakar Rīgā sabrauks Latvijas skolu jaunatnes kārtējo, nu jau septīto Dziesmu un deju svētku dalībnieki. Pirmo reizi šogad Latvijā tagad būs arī Baltijas valstu un Ziemeļvalstu dziesmu svētku veidotāji un viesi. Bet Jelgavā vasaras vidū pulcēsies tie, kuri vēlēsies atskatīties uz simtgadi, kopš šajā Zemgales galvaspilsētā notikuši IV vispārējie latviešu Dziesmu svētki, kurus rosinājis toreizējais Jelgavas Latviešu biedrības priekšnieks, vēlākais neatkarīgās Latvijas pirmais Valsts prezidents Jānis Čakste.

Par visu to un daudz ko citu jau šogad nomodā būs arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Saskaņā ar sava pirmā rektora novēlējumu.

Mintauts Ģeibaks,

"LV" korespondents

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!