• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2022. gada 22. septembra saistošie noteikumi Nr. 42 "Par grozījumiem Saldus novada domes 2022. gada 24. marta saistošajos noteikumos Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2022., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/op/2022/193.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 25/22

Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Smiltenes novadā

Vēl šajā numurā

05.10.2022., Nr. 193

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 42

Pieņemts: 22.09.2022.

OP numurs: 2022/193.10

2022/193.10
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 42

Saldū 2022. gada 22. septembrī

Par grozījumiem Saldus novada domes 2022. gada 24. marta saistošajos noteikumos Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā"

Pieņemti ar Saldus novada domes
2022. gada 22. septembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 15, 69. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2. panta
8.1 daļu, 3. panta pirmo daļu, 1.4 daļu, 1.6 daļu un 9. panta otro daļu

1. Izdarīt šādus grozījumus Saldus novada domes 2022. gada 24. marta saistošajos noteikumos Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā":

1.1. papildināt ar 5.¹ punktu:

"5.¹ Nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības piemēro tiem nekustamajiem īpašumiem, kuri pēc privatizācijas vai atsavināšanas no pašvaldības un valsts trīs mēnešu laikā nav ierakstīti Zemesgrāmatā uz jaunā īpašnieka vārda."

1.2. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

2. 2022. gada 24. marta saistošo noteikumu Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā" 4. punkts stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 42 "Par grozījumiem Saldus novada domes 2022. gada 24. marta saistošajos noteikumos Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā""

Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu vienotu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Saldus novada administratīvajā teritorijā nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem.
Projekta nepieciešamības pamatojums Izpildīt likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 9. panta otrās daļas prasības, kas ar normatīvo aktu uzliek par pienākumu pašai pašvaldībai noteikt savā administratīvajā teritorijā nekustamā īpašuma nodokļa likmi un administrēt to, līdz ar to Saldus novadā radīt līdzsvarojošu mehānismu, ja, pašvaldība vai valsts, nododot privatizācijai vai veicot citu tiesisku darījumu, atsavina savus nekustamos īpašumus, īpašuma ieguvējam noteiktā termiņā jāreģistrē jauniegūtais īpašums uz sava vārda Zemesgrāmatā.

Finanšu ministrija 2022. gada 15. septembra vēstulē Nr. 4.1-6/4/2691 Pašvaldībai sniegusi sekojošu informāciju: "… attiecībā uz būves pieņemšanu ekspluatācijā, ir saņemta informācija no nodokļu maksātājiem (būvju īpašniekiem), ka ir problēmas saistībā ar institūciju, kas pilda būvvaldes funkcijas, un Valsts zemes dienesta kapacitāti, nodrošinot būvju pieņemšanu ekspluatācijā (jāņem vērā, ka noteiktie ierobežojumi pakalpojumu saņemšanai klātienē 2020. un 2021. gadā saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, varēja radīt situāciju, ka būves pieņemšana ekspluatācijā ir aizkavējusies un būves īpašnieks nevarēja ietekmēt to). Līdz ar to var rasties situācijas, kad būvatļaujai ir beidzies derīguma termiņš, tajā pašā laikā būves īpašniekam ir jau uzsākts būves nodošanas ekspluatācijā process, bet vēl nav pabeigts."

Ņemot vērā iepriekš minēto Saldus novada pašvaldība uzskata, ka nav samērīgi piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli par būvēm, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, tā kā Valsts zemes dienests šobrīd nevar nodrošināt būves kadastrāls uzmērīšanas lietas izgatavošanu samērīgā termiņā. Tādējādi tiek noteikts papildus pārejas periods paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanai par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.

Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Plānoto nekustamā īpašuma nodokļa izpildi neietekmē.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā Ir vienota nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība Saldus novada administratīvajā teritorijā.
Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Noteikumi izskatīti Budžeta un ekonomikas komisijā un atbalstīti domes Finanšu komitejā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!