• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - par Draudzīgo aicinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.1995., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

10.01.1995., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents - par Draudzīgo aicinājumu

Sakarā ar Draudzīgā aicinājuma 60.gadadienu Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 9.janvārī, rīkoja apspriedi ar plašu valsts iestāžu, uzņēmēju un sabiedrisko darbinieku piedalīšanos. G.Ulmanis izteica priekšlikumu plašāk izvērst Cēsu reģionā iedibināto Draudzīgā aicinājuma fondu un izveidot sabiedrisko padomi šīs kustības tālākvirzīšanai, darba koordinēšanai un vadīšanai. Padomes sastāvā tika piedāvāts iekļaut Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, izglītības un zinātnes ministru, Draudzīgā aicinājuma fonda priekšsēdētāju, diplomātiskā korpusa vecāko, kā arī pārstāvjus no dažādām komercstruktūrām, baznīcām, sabiedriskām organizācijām. Sanāksmes dalībnieki aktīvi atbalstīja šīs idejas, kā arī Draudzīgā aicinājuma 60.gadadienai veltītos pasākumus, kas arī ir Valsts prezidenta iniciatīva. Klātesošie tika aicināti piedalīties 25.janvārī iecerētajā Draudzīgā aicinājuma 60.gadadienas konferencē Rīgas Latviešu biedrības namā, kā arī Draudzīgā aicinājuma dienas pasākumos Cēsīs.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš izteicās, ka Draudzīgā aicinājuma fonda mērķi viņam saistās ar Kārļa Ulmaņa vārdiem: "Tikai tai tautai ir nākotne, kas savus ideālus tur augstu". J.Stradiņš uzskata, ka Draudzīgā aicinājuma galvenais uzdevums šobrīd ir stimulēt organizētu mecenātismu, veidot latvisku un sakārtotu vidi skolās un bibliotēkās, aicināt pilsoņus vismaz reizi gadā atcerēties savu dzimto skolu.

Izglītības un zinātnes ministrs J.Vaivads arī atbalstīja Draudzīgā aicinājuma fonda paplašināšanu un tā struktūru izveidošanu, lai akumulētu izglītības mērķiem ziedotos līdzekļus un materiālus, kā arī koordinētu šo ziedojumu sadali mācību iestādēm.

Arī ev. lut. baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverjons, Kultūras fonda priekšsēdētāja Ramona Umblija atbalstīja Draudzīgā aicinājuma kustību veicinošu programmu izstrādi, iesniedza praktiskus priekšlikumus. Rīgas Katoļu ģimnāzijas direktore Tekla Balode pastāstīja, ka šīs skolas bibliotēka pilnībā izveidota no ziedojumiem, un tā savā bagātībā varētu dalīties ar citām skolām. Zemnieku savienība apliecināja savu līdzdalību Draudzīgā aicinājuma kustībā, paziņojot, ka tā apņēmusies aktivizēt cilvēkus šai idejai un pasūtījusi, un drīzumā pastā un grāmatnīcās nodos pārdošanā Draudzīgā aicinājuma uzlīmes. Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks uzsvēra, ka šī fonda loma varētu būt liela, un informēja par iepriekšējā gada Draudzīgā aicinājuma aktivitātēm. Literatūrzinātnieks Konstatīns Karulis, kurš ir bijis liecinieks, kad pirms 60 gadiem Kārlis Ulmanis nolasīja Draudzīgo aicinājumu, izteica priekšlikumu, sagaidot, 28.janvāri ik gadus republikā rīkot mākslas, grāmatu izstādes un citus pasākumus, kā arī absolventu salidojumus rīkot tieši Draudzīgā aicinājuma dienās.

Apspriedē pie Valsts prezidenta tika panākta vienošanās par Draudzīgā aicinājuma fonda sabiedriskās padomes izveidošanu. Saruna tiks turpināta pēc nedēļas.

Valsts prezidenta Kanceleja, A.Buša

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!