• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 9. augusta noteikumi Nr. 503 "Noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2022., Nr. 153A https://www.vestnesis.lv/op/2022/153A.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 10.08.2022.

Laidiena Nr. 153B, OP 2022/153B

Vēl šajā numurā

10.08.2022., Nr. 153A (09:11)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 503

Pieņemts: 09.08.2022.

OP numurs: 2022/153A.1

2022/153A.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 503

Rīgā 2022. gada 9. augustā (prot. Nr. 39 88. §)

Noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma
64. panta pirmās daļas 1. punktu
un 107. panta septīto daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. enerģijas patēriņa ierobežojumus un prioritātes atsevišķām enerģijas lietotāju grupām, ja ir izsludināta enerģētiskā krīze saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 25. oktobra Regulas (ES) 2017/1938 par gāzes piegādes drošības aizsardzības pasākumiem un ar ko atceļ Regulu (ES) Nr. 994/2010, 11. panta 1. punkta "a" un "b" apakšpunktu;

1.2. kārtību, kādā lietotājiem piegādā dabasgāzi un pārtrauc tās piegādi, tirgotāja, publiskā tirgotāja, sistēmas operatora, lietotāja un gazificētā objekta īpašnieka tiesības un pienākumus dabasgāzes piegādē un lietošanā, kārtību, kādā veicami norēķini par saņemtajiem pakalpojumiem, un lietotāju apgādi dabasgāzes piegādes traucējumu gadījumā.

2. Publiskais tirgotājs Inčukalna pazemes gāzes krātuvē saskaņā ar Enerģētikas likuma 107. panta ceturto daļu uztur krājumus, kas paredzēti saistīto lietotāju apgādei, šādā apjomā:

2.1. no 2022. gada 10. augusta līdz 2022. gada 30. septembrim – 1150 GWh;

2.2. no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim uz katra mēneša pirmo datumu – atlikumu no šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētā daudzuma un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādātā apjoma.

3. Šo noteikumu 2. punktā minētos dabasgāzes krājumus no Inčukalna pazemes gāzes krātuves publiskais tirgotājs piegādā saistītajiem lietotājiem.

4. Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators noraida publiskā tirgotāja pieprasījumu par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citam sistēmas lietotājam, ja konstatē, ka tā rezultātā publiskais tirgotājs nevarēs izpildīt šo noteikumu 2. punktā minēto uzdevumu.

5. Dabasgāzes sadales sistēmas operators katru mēnesi līdz desmitajam datumam sniedz vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram informāciju par saistītajiem lietotājiem piegādāto dabasgāzi iepriekšējā mēnesī.

6. Ja publiskais tirgotājs neveic normatīvajos aktos noteiktās funkcijas vai veic tās nepietiekamā apjomā, vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram ir tiesības veikt nominācijas dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna pazemes gāzes krātuves apjomā, kas nepārsniedz šo noteikumu 2. punktā minēto apjomu, attiecīgi samazinot publiskā tirgotāja krājumus un pievadot dabasgāzes sadales sistēmas operatoram saistītajiem lietotājiem paredzēto dabasgāzes apjomu. Vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram ir tiesības pieprasīt, lai dabasgāzes sadales sistēmas operators sniedz informāciju, kas nepieciešama šajā punktā minētās funkcijas izpildei.

7. Akciju sabiedrība "Latvenergo" šo noteikumu 6. punktā minētajā gadījumā īsteno norēķinus starp publisko tirgotāju un saistīto lietotāju par saistītajiem lietotājiem sniegto dabasgāzes apgādes pakalpojumu vai pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma sniegšanu, ieturot no publiskā tirgotāja norēķinu administrēšanas maksu, kas atbilst faktiskajām izmaksām, bet nepārsniedz 10 % no rēķinu kopsummas.

8. Dabasgāzes sadales sistēmas operators šo noteikumu 6. punktā minētajā gadījumā sniedz akciju sabiedrībai "Latvenergo" informāciju, kas nepieciešama norēķinu īstenošanai.

9. Vienotais dabasgāzes un uzglabāšanas sistēmas operators vienas dienas laikā no dienas, kad konstatē negatīvā nebalansa daudzumu, kas var apdraudēt dabasgāzes apgādes drošumu, informē Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājiem, kuru dienas negatīvā nebalansa daudzums var apdraudēt dabasgāzes apgādes drošumu.

10. Ja saņemts attiecīgs vienotā dabasgāzes un uzglabāšanas sistēmas operatora pieprasījums, dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājs vienotā dabasgāzes un uzglabāšanas sistēmas operatora noteiktajā termiņā izstrādā un nosūta tam rīcības plānu negatīva nebalansa novēršanai (turpmāk – plāns).

11. Plānā ietver pasākumus negatīva nebalansa novēršanai, tai skaitā patēriņa samazināšanu, ja tas nav pretrunā ar noslēgtajiem dabasgāzes tirdzniecības līgumiem. Ja plāns nosaka atsevišķu gazificēto objektu dabasgāzes patēriņa samazinājumu, attiecīgais dabasgāzes sistēmas lietotājs par to informē gazificētā objekta īpašnieku.

12. Dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājs informē dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru par dabasgāzes lietotāju gazificētiem objektiem, kuros saskaņā ar plānu paredzēts dabasgāzes patēriņa samazinājums.

13. Ja plānā noteiktais patēriņa samazinājums netiek ievērots, dabasgāzes pārvades sistēmas operators pēc vienotā dabasgāzes un uzglabāšanas sistēmas operatora pieprasījuma atslēdz gazificēto objektu līdz brīdim, kad novērsts negatīvais nebalanss.

14. Vienotais dabasgāzes un uzglabāšanas sistēmas operators līdz 2022. gada 1. oktobrim izstrādā un saskaņo ar Igaunijas un Latvijas vienotās balansēšanas zonas pārvades sistēmas operatoru kārtību un prasības negatīva nebalansa novēršanai.

15. Noteikumi stājas spēkā 2022. gada 10. augustā.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!