• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumi Nr. 426 "Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumos Nr. 908 "Kārtība, kādā piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, starptautiskajām organizācijām, Eiropas Savienības institūcijām un Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), un kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par Latvijas Republikā iegādātajām akcīzes precēm un piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2022., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/op/2022/135.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 427

Revīzijas iestādes funkciju nodrošināšanas kārtība Eiropas Savienības fondu 2021.–2027. gada plānošanas periodā

Vēl šajā numurā

15.07.2022., Nr. 135

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 426

Pieņemts: 14.07.2022.

OP numurs: 2022/135.1

2022/135.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 426

Rīgā 2022. gada 14. jūlijā (prot. Nr. 36 16. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumos Nr. 908 "Kārtība, kādā piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, starptautiskajām organizācijām, Eiropas Savienības institūcijām un Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), un kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par Latvijas Republikā iegādātajām akcīzes precēm un piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu"

Izdoti saskaņā ar
Pievienotās vērtības nodokļa likuma
50. panta astoto daļu
un likuma "Par akcīzes nodokli"
20. panta otrās daļas 1. punkta "b" apakšpunktu,
ceturto un vienpadsmito daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumos Nr. 908 "Kārtība, kādā piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, starptautiskajām organizācijām, Eiropas Savienības institūcijām un Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), un kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par Latvijas Republikā iegādātajām akcīzes precēm un piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 203. nr.; 2013, 208. nr.; 2016, 251. nr.; 2017, 254. nr.; 2020, 69B. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Kārtība, kādā piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, starptautiskajām organizācijām, Eiropas Savienības institūcijām, Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), citu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstu un citu Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, un kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par Latvijas Republikā iegādātajām akcīzes precēm un piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu".

2. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi piemēro preču piegādēm un pakalpojumiem, kas Latvijas Republikas teritorijā (turpmāk – iekšzeme) sniegti diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, starptautiskajām organizācijām, Eiropas Savienības institūcijām, Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), citu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, citu Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām un Eiropas Komisijai, aģentūrai un struktūrai, kas izveidota saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem un iegādājas preces un pakalpojumus, pildot uzdevumus, kas tai noteikti Eiropas Savienības tiesību aktos, lai reaģētu uz Covid-19 pandēmiju;".

3. Izteikt 7.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.5. personām, kas saistītas ar šo noteikumu 7.4. apakšpunktā minēto Eiropas Savienības institūciju vai Eiropas Savienības institūcijas pārstāvniecību Latvijas Republikā un kurām Latvijas Republikas teritorijā ir diplomātiskais statuss;".

4. Izteikt 7.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.8. citu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tai skaitā uz pavadošo civilo personālu (ja šīs personas nav Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji), ja šādi spēki piedalās kopējā aizsardzības pasākumā iekšzemē;".

5. Papildināt ar 7.8.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.8.1 citu Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tai skaitā uz pavadošo civilo personālu (ja šīs personas nav Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji), ja šādi spēki piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku;".

6. Papildināt ar 7.9.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.9.1 šo noteikumu 53.6.1 apakšpunktā minētajām personām, kuras aizsardzības pasākuma vajadzībām, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, ir iegādājušās iekšzemē preces vai saņēmušas pakalpojumus, kas nav norādīti Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes apstiprinātajā sertifikātā;".

7. Izteikt 9.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.3. šo noteikumu 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētajām personām – par precēm un pakalpojumiem gala patēriņam Latvijas Republikā;".

8. Papildināt ar 9.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.5. šo noteikumu 7.9.1 apakšpunktā minētajām personām – par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem aizsardzības pasākuma vajadzībām, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, šo noteikumu 7.9.1 apakšpunktā minētajā gadījumā."

9. Izteikt 10.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3. šo noteikumu 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētajām personām – par akcīzes precēm gala patēriņam Latvijas Republikā;".

10. Papildināt ar 10.4.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.4.1 šo noteikumu 7.9.1 apakšpunktā minētajām personām – par iekšzemē iegādātajām akcīzes precēm aizsardzības pasākuma vajadzībām, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, šo noteikumu 7.9.1 apakšpunktā minētajā gadījumā;".

11. Izteikt 11.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.1. par degvielu (naftas produktiem un dabasgāzi) – degvielas daudzums un produkta veids (naftas gāze, dabasgāze, benzīns, dīzeļdegviela, biodīzeļdegviela, kas pilnībā iegūta no biomasas, vai parafinizēta dīzeļdegviela, kas iegūta no biomasas, benzīns vai dīzeļdegviela ar bioprodukta piedevu. Šādā gadījumā norāda bioprodukta veidu (etilspirts vai no biomasas iegūta biodīzeļdegviela vai parafinizēta dīzeļdegviela) un bioprodukta saturu degvielas maisījumā tilpumprocentos);".

12. Izteikt 11.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.6. par elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām – šķidruma vai sastāvdaļu daudzumu mililitros;".

13. Papildināt ar 11.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.7. par tabakas aizstājējproduktiem – aizstājējproduktu daudzumu gramos."

14. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Ja attaisnojuma dokumenti nesatur šo noteikumu 11. punktā minēto informāciju, kas nepieciešama atmaksājamās akcīzes nodokļa summas aprēķināšanai, šo noteikumu 10. punktā minētās personas papildus iesniedz attaisnojuma dokumentu, kas satur nepieciešamo informāciju, kuras patiesumu akcīzes preču pārdevējs ir apliecinājis ar parakstu un zīmogu. Ja nav iespējams noteikt produkta veidu un akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamajam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām vai tabakas aizstājējproduktiem, dokumentā papildus norāda attiecīgo preču akcīzes nodokļa marku numurus vai iesniedz atbilstošas akcīzes nodokļa markas."

15. Izteikt 14.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.6. šo noteikumu 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētajām personām – reizi ceturksnī par ceturkšņa laikā iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem;".

16. Papildināt ar 14.7.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.7.1 šo noteikumu 7.9.1 apakšpunktā minētajām personām – vienu reizi par katra aizsardzības pasākuma laikā, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, šā pasākuma vajadzībām iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem;".

17. Izteikt 21.5.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.5.2. vienu iesnieguma eksemplāru kopā ar attaisnojuma dokumentiem nosūta Valsts ieņēmumu dienestam, pavadvēstulē norādot informāciju par uzskaitīto sertifikātā norādīto akcīzes preču (degviela, alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamais šķidrums, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējprodukti) daudzumu, ievērojot likuma "Par akcīzes nodokli" 20. panta nosacījumus. Otru iesnieguma eksemplāru glabā Ārlietu ministrijas Valsts protokola lietvedībā."

18. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Šo noteikumu 7.8., 7.8.1, 7.9. un 7.9.1 ​​​apakšpunktā minētās personas iesniedz Aizsardzības ministrijā iesniegumu (divus eksemplārus) pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa atmaksāšanai (2. pielikums) kopā ar attaisnojuma dokumentu oriģināliem vai apliecinātām dokumentu kopijām, tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa vai akcīzes nodokļa samaksu apliecinošiem dokumentiem, šādos termiņos:

24.1. šo noteikumu 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētās personas – 30 dienu laikā pēc attiecīgā ceturkšņa beigām;

24.2. šo noteikumu 7.9. apakšpunktā minētās personas – 60 dienu laikā pēc kopējā aizsardzības pasākuma beigām;

24.3. šo noteikumu 7.9.1 apakšpunktā minētās personas – 60 dienu laikā pēc aizsardzības pasākuma beigām, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku."

19. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Lai noformētu šo noteikumu 24. punktā minēto iesniegumu, šo noteikumu 7.8., 7.8.1, 7.9. un 7.9.1 apakšpunktā minētās personas pilnvarotā persona aizpilda iesniegumu."

20. Izteikt 26.4.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.4.2. vienu iesnieguma eksemplāru kopā ar attaisnojuma dokumentiem nosūta Valsts ieņēmumu dienestam, pavadvēstulē norādot informāciju par uzskaitīto sertifikātā norādīto akcīzes preču (degviela, alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamais šķidrums, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējprodukti) daudzumu, ievērojot likuma "Par akcīzes nodokli" 20. panta nosacījumus. Otru iesnieguma eksemplāru glabā Aizsardzības ministrijas lietvedībā."

21. Izteikt 31.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.1. atmaksai apstiprināto pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa summu par uzskaitītajiem akcīzes preču (alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamais šķidrums, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējprodukti) daudzumiem, par kuriem atmaksāts akcīzes nodoklis;".

22. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8., 7.8.1, 7.9., 7.9.1 un 7.10. apakšpunktā minētajām personām pievienotās vērtības nodokli un akcīzes nodokli atmaksā, ja katrā attaisnojuma dokumentā norādītā darījuma summa, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, nav mazāka par 178 euro, bet, ja ir noslēgts mītnes līgums, – katrā pievienotās vērtības nodokļa rēķinā norādītā summa nav mazāka par konkrētajā mītnes līgumā noteikto minimālo summu, par kuru atmaksā pievienotās vērtības nodokli."

23. Izteikt 51.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"51.1. šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētā persona gada laikā pēc iegādes pārdod vai citādi atsavina par labu citai personai, kas nav minēta šo noteikumu 7. punktā, preces (izņemot transportlīdzekļus), kuru vērtība (bez pievienotās vērtības nodokļa) pārsniedz 1423 euro par vienu vienību;".

24. Izteikt 51.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"51.3. šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētā persona triju gadu laikā pēc transportlīdzekļa iegādes un tā reģistrācijas Latvijas Republikā, bet, ja ir noslēgts mītnes līgums, – konkrētajā mītnes līgumā noteiktajā laikā šo transportlīdzekli pārdod vai citādi atsavina par labu citai personai, kas nav minēta šo noteikumu 7. punktā;".

25. Izteikt 53.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.6. citu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tai skaitā pavadošo civilo personālu, ja šādi spēki piedalās kopējā aizsardzības pasākumā iekšzemē;".

26. Papildināt ar 53.6.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.6.1 citu Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tai skaitā pavadošo civilo personālu, ja šādi spēki piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku;".

27. Izteikt 53.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.8. Latvijas Republikā reģistrētām šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētajām personām, kas iekšzemē būvē oficiālām vajadzībām paredzētu nekustamo īpašumu, šā nekustamā īpašuma būvniecībai paredzēto preču iegādei vai pakalpojumu saņemšanai (tai skaitā būvmateriālu piegāde, projektēšana, būvniecības pakalpojumi);".

28. Papildināt ar 53.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.10. Latvijas Republikā reģistrētām Eiropas Savienības institūcijām – saskaņā ar ierobežojumiem un nosacījumiem, kas paredzēti mītnes līgumos;".

29. Papildināt ar 53.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.11. Eiropas Komisiju, citās Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētu aģentūru un struktūru, kas izveidota saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem un iegādājas preces un pakalpojumus, pildot uzdevumus, kas tai noteikti Eiropas Savienības tiesību aktos, lai reaģētu uz Covid-19 pandēmiju;".

30. Papildināt ar 53.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.12. Latvijas Republikā reģistrētu aģentūru un struktūru, kas izveidota saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem un iegādājas preces un pakalpojumus, pildot uzdevumus, kas tai noteikti Eiropas Savienības tiesību aktos, lai reaģētu uz Covid-19 pandēmiju."

31. Izteikt 54.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.1. šo noteikumu 53.1., 53.2., 53.3., 53.4., 53.5. un 53.11. apakšpunktā minētajām personām;".

32. Izteikt 54.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.2. šo noteikumu 53.6. apakšpunktā minētajām personām, izņemot personas, kuras piedalās kopējā aizsardzības pasākumā iekšzemē no tādas valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts;".

33. Papildināt ar 54.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.3. šo noteikumu 53.6.1 apakšpunktā minētajām personām, izņemot personas, kuras piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, no tādas valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts."

34. Izteikt 55.1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.1.1. šo noteikumu 53.6. apakšpunktā minētajām personām, kuras piedalās kopējā aizsardzības pasākumā iekšzemē no tādas valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts, ja tās ir noslēgušas ar reģistrētu nodokļa maksātāju līgumu par kopējā aizsardzības pasākuma norisei paredzēto preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu;".

35. Papildināt ar 55.1.1.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.1.1.1 šo noteikumu 53.6.1 apakšpunktā minētajām personām, kuras piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, no tādas valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts, ja tās ir noslēgušas ar reģistrētu nodokļa maksātāju līgumu par šā aizsardzības pasākuma norisei paredzēto preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu;".

36. Izteikt 55.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.1.2. šo noteikumu 53.7., 53.8., 53.10. un 53.12. apakšpunktā minētajām personām;".

37. Papildināt ar 62.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"62.3. šo noteikumu 53.10. un 53.12. apakšpunktā minētās personas preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai iekšzemē;".

38. Izteikt 63.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"63.1. šo noteikumu 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētās personas:

63.1.1. preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai citā Eiropas Savienības dalībvalstī;

63.1.2. akcīzes preču iegādei no akcīzes preču noliktavas iekšzemē;

63.1.3. preču iegādei vai pakalpojumu saņemšanai iekšzemē oficiālajām vajadzībām paredzētā nekustamā īpašuma būvniecībai;

63.1.4. akcīzes preču iegādei, kas tiek ievestas Latvijas Republikā laišanai brīvā apgrozībā saskaņā ar normatīvajiem aktiem muitas jomā;".

39. Izteikt 63.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"63.3. šo noteikumu 53.6.apakšpunktā minētās personas, kuras piedalās kopējā aizsardzības pasākumā iekšzemē no tādas valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts, ja tās ir noslēgušas ar reģistrētu nodokļa maksātāju līgumu par kopējā aizsardzības pasākuma norisei paredzēto preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu, – kopējā aizsardzības pasākuma vajadzībām paredzēto preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai iekšzemē;".

40. Papildināt ar 63.3.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"63.3.1 šo noteikumu 53.6.1 apakšpunktā minētās personas, kuras piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, no tādas valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts, ja tās ir noslēgušas ar reģistrētu nodokļa maksātāju līgumu par šā aizsardzības pasākuma norisei paredzēto preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu, – aizsardzības pasākuma vajadzībām paredzēto preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai iekšzemē;".

41. Izteikt 68. punktu šādā redakcijā:

"68. Aizsardzības ministrija neapstiprina sertifikātu, ja šo noteikumu 63. punktā minētā persona to ir noformējusi par alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamais šķidrumu, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu iegādi."

42. Izteikt 72. punktu šādā redakcijā:

"72. Ja šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8., 7.8.1, 53.10. un 53.12. apakšpunktā minētā persona iegādājas preces vai saņem pakalpojumus oficiālām vajadzībām, Ārlietu ministrija vai Aizsardzības ministrija var pieņemt lēmumu piešķirt šai personai tiesības lietot sertifikātu bez apstiprināšanas uz laiku, kas nepārsniedz 36 mēnešus."

43. Izteikt 73. punktu šādā redakcijā:

"73. Ja šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8. un 7.8.1 apakšpunktā minētā persona iekšzemē būvē nekustamo īpašumu oficiālām vajadzībām, Ārlietu ministrija vai Aizsardzības ministrija var pieņemt lēmumu piešķirt šai personai tiesības lietot iekšzemē sertifikātu bez apstiprināšanas šā nekustamā īpašuma būvniecībai paredzēto preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai nekustamā īpašuma celtniecības projekta izpildes laikā."

44. Izteikt 74. punktu šādā redakcijā:

"74. Lai saņemtu tiesības lietot sertifikātu bez apstiprināšanas, šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8., 7.8.1, 53.10. un 53.12. apakšpunktā minētā persona iesniedz Ārlietu ministrijā vai Aizsardzības ministrijā rakstisku iesniegumu."

45. Izteikt 77. punktu šādā redakcijā:

"77. Šo noteikumu 7.1.1., 7.2., 7.4., 7.6., 7.8., 7.8.1, 53.10. un 53.12. apakšpunktā minētajai personai trīs gadus netiek piešķirtas tiesības lietot sertifikātu bez apstiprināšanas, ja:

77.1. persona, kura neatbilst šo noteikumu 72. vai 73. punktā minētajām prasībām, ir lietojusi sertifikātu bez apstiprināšanas;

77.2. persona, kurai ar lēmumu piešķirtas tiesības lietot sertifikātu bez apstiprināšanas, ir to lietojusi pēc lēmumā norādītā termiņa beigām;

77.3. lēmums, ar kuru personai piešķirtas tiesības lietot sertifikātu bez apstiprināšanas, ir atcelts."

46. Papildināt ar 87.3 punktu šādā redakcijā:

"87.3 Šajos noteikumos norādītā kārtība, kādā piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi, un kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par Latvijas Republikā iegādātajām akcīzes precēm un piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu citu Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tai skaitā pavadošajam civilajam personālam, ja šādi spēki piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, ir piemērojama, sākot ar 2022. gada 1. jūliju."

47. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

48. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 14. jūlija
noteikumiem Nr. 426

"1. pielikums
Ministru kabineta
2012. gada 18. decembra
noteikumiem Nr. 908

Iesniegums pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa atmaksāšanai Latvijas Republikā reģistrētām diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, Eiropas Savienības institūcijām un starptautiskajām organizācijām

Ārlietu ministrijas Valsts protokolam

Iesniedzējs

diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība

diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības diplomātiskie vai konsulārie aģenti

diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības administratīvi tehniskais personāls

diplomātisko vai konsulāro aģentu vai administratīvi tehniskā personāla ģimenes locekļi

Eiropas Savienības institūcija vai tās pārstāvniecība

ar Eiropas Savienības institūciju vai tās pārstāvniecību saistītā persona, kurai Latvijas Republikā ir diplomātiskais statuss

starptautiskā organizācija vai tās pārstāvniecība

starptautiskās organizācijas vai tās pārstāvniecības darbinieki, kuriem Latvijas Republikā ir diplomātiskais statuss

aģentūra vai struktūra, kas izveidota saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem un iegādājas preces un pakalpojumus, pildot uzdevumus, kas tai noteikti Eiropas Savienības tiesību aktos, lai reaģētu uz Covid-19 pandēmiju

līgumā, kas noslēgts ar ārvalsti, kura nav Eiropas Savienības dalībvalsts, vai starptautisko organizāciju, norādītā persona

         

Konta īpašnieks (nosaukums vai vārds, uzvārds)

 

(BIC/SWIFT kods)

 

(IBAN konta numurs)

Lūdzu atmaksāt:

tabulas 6. ailē norādīto pievienotās vērtības nodokli (PVN) ______________________ euro

tabulas 14. ailē norādīto akcīzes nodokli ______________________ euro

Apliecinu, ka iesniegumā norādītās preces nav izmantotas un netiks izmantotas komerciāliem nolūkiem.

Pārstāvniecības vai institūcijas nosaukums   Valsts protokola vadītājs (vai tā pilnvarotā persona)
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

Vadītājs      
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

   

Iesniedzējs
     
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

   
Datums ___________________________

Z.v.
  Datums ___________________________

Z.v.

Lūdzu atmaksāt PVN un akcīzes nodokli par attaisnojuma dokumentos norādītajām precēm un pakalpojumiem, par kuriem samaksāts laikposmā no ______________________ līdz ______________________

Nr.
p. k.

Preces vai pakalpojuma nosaukums (akcīzes precēm norāda arī produkta veidu)1

Attaisnojuma dokumenta (nodokļa rēķina) numurs un datums

Informācija par

PVN2

akcīzes nodokli3

preces vai pakalpojuma vērtība bez PVN (euro)

PVN likme (%)

PVN summa (euro) (4. aile x 5. aile)

transport-
līdzekļa marka un reģistrācijas numurs (norāda, pieprasot akcīzes nodokļa atmaksu par degvielu)2

preces iepakojumu skaits

preces viena iepakojuma svars (kg), tilpums (l) vai vienību (cigarešu, cigāru, cigarillu) skaits, norādot mērvienību

akcīzes preces daudzums, norādot mērvienību (8. aile x 9. aile)

spirta saturs alkoholis-
kajā dzērienā (tilp. %)

cigarešu maksimālā mazum-
tirdzniecības cena

akcīzes nodokļa likme

akcīzes nodokļa summa (euro)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

                           
                           

Kopā

 

Kopā

 

Piezīmes.
1 Personas, kuras pieprasa tikai PVN atmaksu un kurām PVN tiek atmaksāts bez šo noteikumu 3. vai 4. pielikumā noteiktajiem ierobežojumiem, 2. aili neaizpilda.
2 Personas, kuras pieprasa tikai akcīzes nodokļa atmaksu, 4., 5. un 6. aili neaizpilda.
3 Personas, kuras pieprasa tikai PVN atmaksu, 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. un 14. aili neaizpilda.
4 7. ailē norāda transportlīdzekļus, kuri reģistrēti Latvijas Republikā uz attiecīgās Latvijas Republikā reģistrētās diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības vai ar šo pārstāvniecību saistītās personas vārda vai uz Eiropas Savienības institūcijas vai tās pārstāvniecības Latvijas Republikā, vai ar to saistītās personas vārda, vai līgumā, kas noslēgts ar ārvalsti, kura nav Eiropas Savienības dalībvalsts, vai starptautisko organizāciju, norādītās personas vārda."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 14. jūlija
noteikumiem Nr. 426

"2. pielikums
Ministru kabineta
2012. gada 18. decembra
noteikumiem Nr. 908

Iesniegums pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa atmaksāšanai citu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstu bruņoto spēku vienībām un citu Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām

Aizsardzības ministrijai

Iesniedzējs

NATO dalībvalsts bruņoto spēku vienība, kas piedalās kopējā aizsardzības pasākumā Latvijas Republikā

Eiropas Savienības dalībvalsts bruņoto spēku vienība, kas piedalās aizsardzības pasākumā Latvijas Republikā, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku

NATO dalībvalsts bruņoto spēku vienība, kas piedalās kopējā aizsardzības pasākumā Latvijas Republikā un ir samaksājusi PVN un akcīzes nodokli par šā pasākuma vajadzībām iekšzemē iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem, kas nav norādīti attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes apstiprinātajā sertifikātā

Eiropas Savienības dalībvalsts bruņoto spēku vienība, kas piedalās aizsardzības pasākumā Latvijas Republikā, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, un ir samaksājusi PVN un akcīzes nodokli par šā pasākuma vajadzībām iekšzemē iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem, kas nav norādīti attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes apstiprinātajā sertifikātā

NATO dalībvalsts bruņoto spēku vienības sastāvā esoša persona

Eiropas Savienības dalībvalsts bruņoto spēku vienības sastāvā esoša persona

         

Konta īpašnieks (nosaukums vai vārds, uzvārds)

 

(BIC/SWIFT kods)

 

(IBAN konta numurs)

Lūdzu atmaksāt:

tabulas 6. ailē norādīto pievienotās vērtības nodokli (PVN) ______________________ euro

tabulas 11. ailē norādīto akcīzes nodokli ______________________ euro

Apliecinu, ka iesniegumā norādītās preces nav izmantotas un netiks izmantotas komerciāliem nolūkiem.

NATO dalībvalsts bruņoto spēku vienības vai Eiropas Savienības dalībvalsts bruņoto spēku vienības nosaukums   Aizsardzības ministrijas pilnvarotā persona
   

(vārds, uzvārds, paraksts)


NATO dalībvalsts bruņoto spēku vienības vai Eiropas Savienības dalībvalsts bruņoto spēku vienības pilnvarotā persona
   

(amats, dienesta pakāpe, vārds, uzvārds, paraksts)

   

NATO dalībvalsts bruņoto spēku vienības vai Eiropas Savienības dalībvalsts bruņoto spēku vienības sastāvā esošā persona
   

(amats, dienesta pakāpe, vārds, uzvārds, paraksts)

   
Datums ___________________________

Z.v.
  Datums ___________________________

Z.v.

Lūdzu atmaksāt PVN un akcīzes nodokli par attaisnojuma dokumentos norādītajām precēm un pakalpojumiem, par kuriem samaksāts laikposmā no ______________________ līdz ______________________

Nr.
p. k.

Preces vai pakalpojuma nosaukums (akcīzes precēm norāda arī produkta veidu)1

Attaisnojuma dokumenta (nodokļa rēķina) numurs un datums

Informācija par

PVN 2

akcīzes nodokli 3

preces vai pakalpojuma vērtība bez PVN (euro)

PVN likme (%)

PVN summa (euro (4.aile x 5.aile)

preces iepakojumu skaits

preces viena iepakojuma svars (kg), tilpums (l) vai vienību skaits, norādot mērvienību

akcīzes preces daudzums, norādot mērvienību (7. aile x 8. aile)

akcīzes nodokļa likme

akcīzes nodokļa summa (euro)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Kopā

 

Kopā

 

Piezīmes.
1 Personas, kuras pieprasa tikai PVN atmaksu, 2. aili neaizpilda.
2 Personas, kuras pieprasa tikai akcīzes nodokļa atmaksu, 4., 5. un 6. aili neaizpilda.
3 Personas, kuras pieprasa tikai PVN atmaksu, 7., 8., 9., 10. un 11. aili neaizpilda.

Personas, kuras pieprasa PVN un akcīzes nodokļa atmaksu par kopējā aizsardzības pasākuma vai tāda aizsardzības pasākuma vajadzībām, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, iekšzemē iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem, kas nav norādīti attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes apstiprinātajā sertifikātā, norāda:

kopējā aizsardzības pasākuma vai aizsardzības pasākuma, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, sākuma datumu _________________________________________________

kopējā aizsardzības pasākuma vai aizsardzības pasākuma, kas tiek veikts, lai īstenotu Eiropas Savienības darbību saskaņā ar kopējo drošības un aizsardzības politiku, beigu datumu _________________________________________________"

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!