• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumi Nr. 401 "Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 20. aprīļa noteikumos Nr. 250 "Kārtība, kādā Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un nodrošina tehniskos palīglīdzekļus – tiflotehniku un surdotehniku"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2022., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/op/2022/129.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 402

Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 3. augusta noteikumos Nr. 724 "Dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas noteikumi"

Vēl šajā numurā

07.07.2022., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 401

Pieņemts: 05.07.2022.

OP numurs: 2022/129.10

2022/129.10
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 24 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 401

Rīgā 2022. gada 5. jūlijā (prot. Nr. 35 20. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 20. aprīļa noteikumos Nr. 250 "Kārtība, kādā Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un nodrošina tehniskos palīglīdzekļus – tiflotehniku un surdotehniku"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 13. panta 2.4 daļu, 25. panta otro un
trešo daļu un Invaliditātes likuma 12. panta pirmās daļas
6. punktu un piekto daļu un 13. panta piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2021. gada 20. aprīļa noteikumos Nr. 250 "Kārtība, kādā Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un nodrošina tehniskos palīglīdzekļus – tiflotehniku un surdotehniku" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 77. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta otro daļu, 13. panta 2.4 daļu, 25. panta otro un trešo daļu un Invaliditātes likuma 12. panta pirmās daļas 6. punktu un piekto daļu un 13. panta piekto daļu".

2. Izteikt 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. savienībai deleģētā valsts pārvaldes uzdevuma – nodrošināt izglītības programmas apguvei un saskarsmes nodrošināšanai ar citām fiziskajām un juridiskajām personām noteiktā surdotulka pakalpojuma (turpmāk – surdotulka pakalpojums) sniegšanu – izpildes nosacījumus un kārtību;".

3. Izteikt 1.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.5. rehabilitācijas pakalpojuma un tehnisko palīglīdzekļu pakalpojuma saņemšanas kārtību, kā arī surdotulka pakalpojuma apjomu un saņemšanas kārtību."

4. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Biedrība vai savienība, saņemot personas iesniegumu šo noteikumu 1. punktā minēto pakalpojumu saņemšanai, pārliecinās par pakalpojuma saņemšanai nepieciešamo informāciju Invaliditātes informatīvajā sistēmā. Ja Invaliditātes informatīvajā sistēmā nav pakalpojuma saņemšanai nepieciešamās informācijas par personu, biedrība vai savienība pakalpojuma saņemšanai nepieciešamo informāciju iegūst, sazinoties ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (turpmāk – valsts komisija)."

5. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Ja Invaliditātes informatīvajā sistēmā nav iespējams pārliecināties par pakalpojuma saņemšanai nepieciešamo informāciju un valsts komisijas rīcībā nav pakalpojuma saņemšanai nepieciešamās informācijas par personu, biedrība vai savienība pieprasa personai iesniegt šo noteikumu 10., 17., 23. un 46. punktā minēto informāciju."

6. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Ja biedrības vai savienības rīcībā nav datu par personas funkcionēšanas traucējuma veidu vai Invaliditātes informatīvajā sistēmā nav ievadīts lēmums par invaliditātes noteikšanu un valsts komisijas rīcībā nav informācijas par personu, persona pēc biedrības vai savienības pieprasījuma iesniedz:
10.1. oftalmologa atzinumu, kas apliecina, ka personas redzes asums labāk redzošajai acij ar maksimālu korekciju ir zemāks par 0,3 vai redzes lauks abās acīs sašaurināts mazāk nekā par 20 grādiem no fiksācijas punkta;
10.2. otolaringologa vai ģimenes (vispārējās prakses) ārsta atzinumu, ka personas dzirdes traucējumi atbilst vismaz trešajai pakāpei – dzirdes zudums runas zonas frekvenču zemākajā punktā ir vismaz 55 dB labāk dzirdošajā ausī."

7. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Lai saņemtu tehnisko palīglīdzekli, persona vai viņas likumiskais pārstāvis iesniedz biedrībā vai savienībā iesniegumu un ģimenes (vispārējās prakses) ārsta atzinumu vai atbilstošas specialitātes ārstniecības personas atzinumu tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību izsniegts ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms dokumentu iesniegšanas. Atzinumu tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai var neiesniegt, ja persona pretendē uz tehnisko palīglīdzekli, kas paredzēts to funkcionēšanas traucējumu novēršanai vai mazināšanai, uz kuru pamata noteikta invaliditāte, un Invaliditātes informatīvajā sistēmā vai valsts komisijas sniegtajā informācijā par invaliditātes noteikšanu norādīts, ka personai ir redzes vai dzirdes funkcionēšanas traucējumi, vai arī biedrības vai savienības rīcībā ir dati, kas apliecina personas funkcionēšanas traucējuma veida un smaguma pakāpes atbilstību šo noteikumu 17.1. un 17.2. apakšpunktam."

8. Izteikt 23.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.3. šo noteikumu pielikuma 26. punktā minēto tehnisko palīglīdzekli (mobilā tīkla telefons), persona (izņemot personu ar I un II invaliditātes grupu, kurai Invaliditātes informatīvajā sistēmā vai valsts komisijas sniegtajā informācijā par invaliditātes noteikšanu norādīts, ka personai ir redzes vai dzirdes funkcionēšanas traucējumi) papildus šo noteikumu 19. punktā minētajam iesniegumam un 21. punktā minētajiem dokumentiem iesniedz ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai oftalmologa atzinumu par tehniskā palīglīdzekļa nepieciešamību, ja tā nav pieprasījusi vai nelieto šo noteikumu pielikuma 27. punktā minēto tehnisko palīglīdzekli (specializētās palīgprogrammas mobilajiem telefoniem teksta palielināšanai vai pārvēršanai skaņā) un ir sasniegusi septiņu gadu vecumu;".

9. Izteikt 23.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.4. šo noteikumu pielikuma 27. punktā minēto tehnisko palīglīdzekli (specializētās palīgprogrammas mobilajiem telefoniem teksta palielināšanai vai pārvēršanai skaņā), persona (izņemot personu ar I un II invaliditātes grupu, kurai Invaliditātes informatīvajā sistēmā vai valsts komisijas sniegtajā informācijā par invaliditātes noteikšanu norādīts, ka personai ir redzes vai dzirdes funkcionēšanas traucējumi) papildus šo noteikumu 19. punktā minētajam iesniegumam un 21. punktā minētajiem dokumentiem iesniedz ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai oftalmologa atzinumu par tehniskā palīglīdzekļa nepieciešamību, ja tā nav pieprasījusi vai nelieto šo noteikumu pielikuma 26. punktā minēto tehnisko palīglīdzekli (mobilā tīkla telefons) un ir sasniegusi septiņu gadu vecumu;".

10. Izteikt 40.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"40.4. persona triju mēnešu laikā pēc biedrības vai savienības lēmuma saņemšanas par tehniskā palīglīdzekļa iegādes izdevumu segšanu iesniedz biedrībā vai savienībā tehniskā palīglīdzekļa iegādi un ar to saistītos izdevumus apliecinoša dokumenta kopiju un uzrāda oriģinālu. Ja persona noteiktajā termiņā neiesniedz minētā dokumenta kopiju, biedrība vai savienība nosūta personai šo noteikumu 30. punktā minēto uzaicinājumu."

11. Izteikt 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Savienība personai ar dzirdes invaliditāti nodrošina surdotulka pakalpojumu līdz 960 stundām individuāli vai izglītojamo grupā viena mācību gada laikā (nodarbībās, konsultācijās, semināros, eksāmenos un citos ar izglītības programmas apguvi saistītajos pasākumos) profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības un augstākās izglītības iestādēs, nepārsniedzot valsts budžetā pakalpojuma sniegšanai paredzēto līdzekļu apmēru."

12. Izteikt 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Ja informācija nav iegūstama no Invaliditātes informatīvās  sistēmas vai savienības rīcībā nav informācijas par personu, persona pēc savienības pieprasījuma iesniedz otolaringologa vai ģimenes (vispārējās prakses) ārsta atzinumu, ka personai dzirdes funkcionēšanas traucējumi atbilst vismaz trešajai pakāpei – dzirdes zudums runas zonas frekvenču zemākajā punktā vismaz 55 dB labāk dzirdošajā ausī."

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs ‒
Ministru prezidenta biedrs,
aizsardzības ministrs A. Pabriks

Labklājības ministrs G. Eglītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!