• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cilvēktiesību komisāra lekciju Latvijas Universitātē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.1998., Nr. 369/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33364

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nevalstisko organizāciju aicinājumu

Vēl šajā numurā

15.12.1998., Nr. 369/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cilvēktiesību komisāra lekciju Latvijas Universitātē

Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) komisāra demokrātisko institūciju un cilvēktiesību jautājumos profesora Oles Espersena lekcija "Kā padarīt Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju par īstenību?" (skat. 2.lpp.) piektdien, 11.decembrī, Latvijas Universitātē izraisīja Latvijas akadēmisko aprindu un diplomātiskā korpusa lielu interesi, lekciju noklausījās arī Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Pēc lekcijas Olem Espersenam nācās atbildēt uz vairākiem akadēmiska rakstura papildjautājumiem par Vispārējo cilvēka tiesību deklarāciju. Atbildot uz tiem, komisārs uzsvēra, ka ir vitāli svarīgi saglabāt šī dokumenta universālo raksturu. Pēc Oles Espersena domām, biežie mēģinājumi manipulēt ar deklarācijas formulējumiem tās vai citas valsts vietējo savdabību vārdā izskaidrojami galvenokārt ar valdošo aprindu mēģinājumiem apklusināt opozīcijas kritiku. Komisārs arī atzina, ka bērni visā pasaulē ir pakļauti nelabvēlīgai ietekmei un pat pieaugušo vardarbībai un ka šī problēma jārisina globālā mērogā. Atsaucoties uz ANO Bērnu tiesību konvenciju, Ole Espersens teica: "Neviena cita ANO konvencija nav ratificēta tik daudzās valstīs kā Bērnu tiesību konvencija. Taču es esmu dziļi pārliecināts, ka neviena cita konvencija arī netiek tik bieži pārkāpta kā ANO Bērnu tiesību konvencija."

BJVP komisārs visnotaļ atzinīgi novērtēja Latvijas Saeimas jaunākos soļus nāvessoda atcelšanai. "Eiropā nāvessods joprojām nav atcelts Latvijas, Lietuvas un Krievijas likumdošanā," teica O.Espersens. "Visās šajās valstīs gan arī ieviests moratorijs nāvessoda izpildīšanai. Taču Krievijā šis moratorijs ir visai apšaubāms."

Latvijas Universitātes rektors Juris Zaķis veltīja sirsnīgus atzinības vārdus augstajam viesim. Viņš arī īsi pastāstīja par augstskolas vēsturi, uzsverot Latvijas Universitātes studentu un mācībspēku ieguldījumu Latvijas brīvības cīņās. Atsaucoties uz auksto laiku, rektors Zaķis minēja simbolisku paralēli: auksts laiks bijis arī 1948. gada decembrī Parīzē, kad tika pieņemta Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija. "Pēc aukstas ziemas nāk silta vasara," teica rektors Zaķis, uzsverot, ka autoritatīvā cilvēktiesību speciālista profesora Oles Espersena lekcija Latvijas Universitātē ir izcils notikums mūsu valsts akadēmiskajā dzīvē.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!