• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas piecdesmitgadi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.1998., Nr. 366 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas piecdesmitgadi (turpinājums)

Vēl šajā numurā

10.12.1998., Nr. 366

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas piecdesmitgadi

1998.gada 10.decembrī aprit 50 gadu, kopš pieņemta ANO Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija, kas ir cilvēktiesību pamatdokuments visā pasaulē. Jau Lielā franču revolūcija uzsvēra principu: brīvība, brālība, vienlīdzība, kas attiecas uz visiem cilvēkiem neatkarīgi no rases, ādas krāsas, dzimuma, valodas, reliģijas, politiskās pārliecības, nacionālās izcelsmes, mantiskā stāvokļa, kārtas vai cita stāvokļa. Savukārt Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija kļuva par pirmo starptautisko dokumentu cilvēces vēsturē, kurā uzskaitītas cilvēktiesības. Deklarācijas pamatprincipi ir vispāratzīts standarts un ideāls, uz ko jātiecas visiem cilvēkiem un valstīm, līdz to tiesības ieguvušas globālu raksturu. Lielāko daļu deklarācijā minēto tiesību atzīst arī šā gada 15.oktobrī Latvijas Saeimas pieņemtā Satversmes 8.nodaļa "Cilvēka pamattiesības".

ANO pašlaik ir 185 dalībvalstis, ieskaitot Latviju. 1990.gada 4.maijā Latvija, pieņemot īpašu Pievienošanās deklarāciju, ir atzinusi ANO Vispārējo cilvēka tiesību deklarāciju par saistošu. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji ir tiesīgi pieprasīt no valsts, lai tā ievērotu visas Vispārējā cilvēka tiesību deklarācijā minētās tiesības.

ANO Vispārējo cilvēka tiesību deklarācijas 50. gadadiena Latvijā iezīmējas ar vēl vienu svarīgu notikumu — Valsts cilvēktiesību birojs, pateicoties Ženēvas Cilvēktiesību centra finansiālajam atbalstam, laiž klajā unikālu cilvēktiesību dokumentu krājumu "Starptautisko līgumu krājums". Izdevuma juridiskais redaktors ir Juris Bojārs, literārais redaktors — Ilgonis Upenieks. Tirāža — 15 000 eksemplāru. Šajā izdevumā pirmoreiz latviešu valodā apkopoti visi ANO cilvēktiesību dokumenti. Cilvēktiesību pamatdokumenti — ANO Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija, ANO Starptautiskais pakts par pilsoņu politiskajām tiesībām, ANO Starptautiskais pakts par ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām un Eiropas cilvēktiesību konvencija un citas vienošanās, kas bija pieejamas atsevišķos izdevumos latviešu valodā vai svešvalodās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!